Etappe 2. De Oude Pensioen Mythes: Richard Branson

Ben eerlijk. Pensioneren is niet een geweldig idee.  Zeker niet op 65 jarige leeftijd. Pensioneren zoals wij het vandaag kennen is een relikwie uit een tijd en wereld die al lang voorbij is. In de moderne economie zijn conventionele verhalen over pensioneren niet alleen ongeschikt maar ook contra productief.

quote-because-i-don-t-see-virgin-as-a-company-but-as-a-way-of-life-and-i-fully-enjoy-it-i-richard-branson-76-79-62 (2)

“The idea of backing off, it just seems such a horrible waste of everything i have learned” Richard Branson

Mythe 1.  65 jaar is oud  

Is dat zo?  Geloof jij dat? Denk eens terug aan iemand die jij dertig jaar geleden kende van 65 jaar en denk nu eens aan iemand van vandaag die 65 jaar is. Lijken ze op elkaar als mensen van dezelfde leeftijd? Neen, dat doen ze niet.  Waarom? Omdat mensen van 65 jaar nu veel jonger zijn dan 65 jarigen een generatie geleden.  Wij weten dit allemaal.  Kennen jullie die test waarmee je jouw ‘werkelijke leeftijd’ kunt vaststellen?  Het is test over jouw lifestyle, gewoontes, eetgedrag, de manier waarop jij jouw werk benadert, jouw houding en op het einde van deze meting komt er jouw ‘echte leeftijd uit’ – hoe oud jij echt bent, de persoon van binnen. Hoeveel van jullie kennen bijvoorbeeld kennen iemand die 65 jaar oud is en zich gedraagt als een 35 jarige?  Ik weet zeker dat je iemand kent.  Aan de andere kant, wie kent er een 35 jarige die zich gedraagt alsof zij/hij 65 jaar is?  In hoge mate weten wij dat leeftijd net zozeer een kwestie is van houding als van chronologie.

Er zijn veel 60+ ondernemers vandaag de dag die zich voelen en gedragen alsof ze 45 jaar oud zijn.  Zij hebben geen culturele verwachting nodig dat het tijd wordt om plaats te maken.

Mythe 2.  Pensioneren betekent per definitie niet werken 

Hoe verklaren wij dan het feit dat zo veel ondernemers nadat zij hun onderneming verkocht hebben weer na korte tijd aan het ondernemen gaan en uitgenodigd worden om aan de slag te gaan?  Twee derde van hen is binnen 1 jaar weer iets aan het ondernemen. Zij vinden de ruimte die ontstaat wanneer 1 van hen of beiden part time werkt voordelen heeft voor de relatie. We zien ook dat ondernemers bij pensioneren misschien de baby met het badwater hebben weggegooid.  Misschien was het ondernemen niet het probleem, misschien waren het de mensen waar mee samengewerkt werd of de plek waar gewerkt werd, of misschien waren het bepaalde klanten. Veel ondernemers realiseren zich dat er betekenis is in werk. Sigmund Freud zei dat om gelukkig te zijn we liefde en werk nodig hebben in onze levens. Misschien zit daar wat in.

Forbes-Magazine (1)

“I just love learning. I expect to love learning until i drop”  Richard Branson

Mythe 3.   We moeten pensioneren om te gaan doen waar wij echt van houden

Ik weet dat er geen mensen zijn die dit hardop zeggen. Het is een ongeschreven populaire vooronderstelling van veel mensen in onze samenleving.  Die ik graag wil uitdagen. Waarom zou je 40 jaar werken in iets waar je niet helemaal van houdt in de hoop dat je op een dag de vrijheid krijgt om te gaan doen wat je echt wilt. Mijn vraag is: wat gebeurt er als je op 65 jarige leeftijd arriveert met vier slappe banden?  Wat wil jij gaan doen als je groot bent?  Het maakt mij niet uit of je 35, 40, 45, 50, 55, 60, 65 bent, stel jijzelf deze vraag: wat wil jij doen wanneer jij groot bent?

richardbranson

Je hoeft niet te wachten tot je 65 jaar bent om jouw passie te volgen.

Mythe 4.   Pensioneren is uitsluitend een geldkwestie

Wanneer ik het begrip ‘pensioenplanning’ noem, waar denk jij dan aan?  Waarschijnlijk denk je aan financial planning naar jouw pensionering toe; genoeg geld hebben. Alsof, zoals een ondernemer het verwoordde, ‘wat wil je dat ik dan doe,  mijn geld knuffelen, is dat mijn leven?’  Neen,  pensioenplanning heeft uiteraard te maken met geldzaken, maar het heeft ook te maken met gezin, sociaal leven, ons werkleven, onze persoonlijke ontwikkeling, onze lijst van doelen,  de plekken waar wij naar toe willen, de dingen die we willen doen.  De dingen die we nog niet gedaan hebben in ons leven. Dat is allemaal onderdeel van pensioenplanning.

Zoals ik vaak tegen mensen vertel, wat heeft het voor zin om zo’n geweldige appels voor de dorst op te bouwen als ze in een boom hangen die aan het sterven is. Er is meer aan pensioenplanning dan alleen jouw geldzaken op orde krijgen.

Mythe 5. Een (Zwitser) Leven van Volledig Gemak is het Ultieme Pensioendoel  

Je kent die plaatjes wel van golfbanen, stranden en zwembaden waar brochures van verzekeraars mee vol staan.  Ik stel nu de vraag: is dit wat jou werkelijk gelukkig zal maken?  Je zult er snel achter komen dat een leven van gemak snel gaat vervelen. Het geeft je geen energie, inspireert niet. En daar gaat het werkelijk om in een lang en gelukkig leven: jezelf blijven energie geven, inspireren, nieuwsgierig blijven, blijven uitdagen, blijven ontdekken, blijven ondernemen.

En dit is een serieuze kwestie als het gaat om succesvol ouder worden. Recent alzheimer onderzoek laat zien dat wanneer je niet intellectueel uitgedaagd wordt in jouw 50+er,  60+ er, 70+er jaren je jezelf voorbereid op een koers van snel afwaarts glijden. We leren dat een leven van volledig gemak een kleine stap verwijderd is van een leven vol ziekte. We willen niet in een situatie terecht komen waarin we snel afglijden omdat we geen passie hebben die ons leven energie geeft. Dat is de enige belofte die een leven van volkomen gemak werkelijk kan waarmaken: we zullen er snel verveeld door raken.  Dus: we willen ons niet vervelen en we willen niet vervelend worden.

We willen balans in ons leven, we hebben vrije tijd, we hebben ontspanning, we hebben werk dat ons uitdaagt, we zijn nieuwsgierig, we willen nog steeds groeien, we zijn nog steeds elke dag van ons leven gepassioneerd.

 

 

Advertisements