Passie Pensioneert Nooit voor Renee van Leusden

Renee van Leusden laat met haar leven en werk op een prachtige manier zien hoe het ‘oude pensioenverhaal’ zelf met pensioen moet.

Toen ik met research begon voor het verhaal “Passie Pensioneert Nooit” ontdekte ik dat het traditionele pensioneren in onze samenleving gebaseerd is op wat ik noem “Oude Pensioen Mythes”. Laat mij enige dingen delen met jullie wat ik ontdekte.

Mythe 1.  65 jaar is oud  

Is dat zo?  Geloof jij dat? Denk eens terug aan iemand die jij dertig jaar geleden kende van 65 jaar en denk nu eens aan iemand van vandaag die 65 jaar is. Lijken ze op elkaar als mensen van dezelfde leeftijd? Neen, dat doen ze niet.  Waarom? Omdat mensen van 65 jaar nu veel jonger zijn dan 65 jarigen een generatie geleden.  Wij weten dit allemaal.  Kennen jullie die test waarmee je jouw ‘werkelijke leeftijd’ kunt vaststellen?  Het is test over jouw lifestyle, gewoontes, eetgedrag, de manier waarop jij jouw werk benadert, jouw houding en op het einde van deze meting komt er jouw ‘echte leeftijd uit’ – hoe oud jij echt bent, de persoon van binnen. Hoeveel van jullie kennen bijvoorbeeld kennen iemand die 65 jaar oud is en zich gedraagt als een 35 jarige?  Ik weet zeker dat je iemand kent.  Aan de andere kant, wie kent er een 35 jarige die zich gedraagt alsof zij/hij 65 jaar is?  In hoge mate weten wij dat leeftijd net zozeer een kwestie is van houding als van chronologie.

Er zijn veel 60+ ondernemers vandaag de dag die zich voelen en gedragen alsof ze 45 jaar oud zijn.  Zij hebben geen culturele verwachting nodig dat het tijd wordt om plaats te maken.

2014-07-25 15.26.10

Kijk hier naar de questionnaire van Renee van Leusden 

Mythe 2.  Pensioneren betekent per definitie niet werken 

Hoe verklaren wij dan het feit dat zo veel ondernemers nadat zij hun onderneming verkocht hebben weer na korte tijd aan het ondernemen gaan en uitgenodigd worden om aan de slag te gaan?  Twee derde van hen is binnen 1 jaar weer iets aan het ondernemen. Zij vinden de ruimte die ontstaat wanneer 1 van hen of beiden part time werkt voordelen heeft voor de relatie. We zien ook dat ondernemers bij pensioneren misschien de baby met het badwater hebben weggegooid.  Misschien was het ondernemen niet het probleem, misschien waren het de mensen waar mee samengewerkt werd of de plek waar gewerkt werd, of misschien waren het bepaalde klanten. Veel ondernemers realiseren zich dat er betekenis is in werk. Sigmund Freud zei dat om gelukkig te zijn we liefde en werk nodig hebben in onze levens. Misschien zit daar wat in.

Mythe 3.   We moeten pensioneren om te gaan doen waar wij echt van houden

Ik weet dat er geen mensen zijn die dit hardop zeggen. Het is een ongeschreven populaire vooronderstelling van veel mensen in onze samenleving.  Die ik graag wil uitdagen. Waarom zou je 40 jaar werken in iets waar je niet helemaal van houdt in de hoop dat je op een dag de vrijheid krijgt om te gaan doen wat je echt wilt. Mijn vraag is: wat gebeurt er als je op 65 jarige leeftijd arriveert met vier slappe banden?  Wat wil jij gaan doen als je groot bent?  Het maakt mij niet uit of je 35, 40, 45, 50, 55, 60, 65 bent, stel jijzelf deze vraag: wat wil jij doen wanneer jij groot bent?

Je hoeft niet te wachten tot je 65 jaar bent om jouw passie te volgen.

Mythe 4.   Pensioneren is uitsluitend een geldkwestie

Wanneer ik het begrip ‘pensioenplanning’ noem, waar denk jij dan aan?  Waarschijnlijk denk je aan financial planning naar jouw pensionering toe; genoeg geld hebben. Alsof, zoals een ondernemer het verwoordde, ‘wat wil je dat ik dan doe,  mijn geld knuffelen, is dat mijn leven?’  Neen,  pensioenplanning heeft uiteraard te maken met geldzaken, maar het heeft ook te maken met gezin, sociaal leven, ons werkleven, onze persoonlijke ontwikkeling, onze lijst van doelen,  de plekken waar wij naar toe willen, de dingen die we willen doen.  De dingen die we nog niet gedaan hebben in ons leven. Dat is allemaal onderdeel van pensioenplanning.

Zoals ik vaak tegen mensen vertel, wat heeft het voor zin om zo’n geweldige appels voor de dorst op te bouwen als ze in een boom hangen die aan het sterven is. Er is meer aan pensioenplanning dan alleen jouw geldzaken op orde krijgen.

Mythe 5. Een (Zwitser) Leven van Volledig Gemak is het Ultieme Pensioendoel  

Je kent die plaatjes wel van golfbanen, stranden en zwembaden waar brochures van verzekeraars mee vol staan.  Ik stel nu de vraag: is dit wat jou werkelijk gelukkig zal maken?  Je zult er snel achter komen dat een leven van gemak snel gaat vervelen. Het geeft je geen energie, inspireert niet. En daar gaat het werkelijk om in een lang en gelukkig leven: jezelf blijven energie geven, inspireren, nieuwsgierig blijven, blijven uitdagen, blijven ontdekken, blijven ondernemen.

En dit is een serieuze kwestie als het gaat om succesvol ouder worden. Recent alzheimer onderzoek laat zien dat wanneer je niet intellectueel uitgedaagd wordt in jouw 50+er,  60+ er, 70+er jaren je jezelf voorbereid op een koers van snel afwaarts glijden. We leren dat een leven van volledig gemak een kleine stap verwijderd is van een leven vol ziekte. We willen niet in een situatie terecht komen waarin we snel afglijden omdat we geen passie hebben die ons leven energie geeft. Dat is de enige belofte die een leven van volkomen gemak werkelijk kan waarmaken: we zullen er snel verveeld door raken.  Dus: we willen ons niet vervelen en we willen niet vervelend worden.

We willen balans in ons leven, we hebben vrije tijd, we hebben ontspanning, we hebben werk dat ons uitdaagt, we zijn nieuwsgierig, we willen nog steeds groeien, we zijn nog steeds elke dag van ons leven gepassioneerd.

Het huidige concept van pensioneren is gebaseerd op mythes. Het ondergaat een langzame aardverschuiving. Voor 85 procent van ons het gaat niet langer meer om een onbezorgde oude dag op de tribune van het leven.

Het is een kans om jezelf opnieuw uit te vinden, te passioneren, een tweede kans te grijpen, alles behalve pensioneren. Het is onze kans om op alles te kapitaliseren wat wij geleerd hebben over werk en leven. Een mislukking is een persoon die geblunderd heeft en niet in staat is om profijt te trekken van die ervaring.

jpmah1xthfxxhfuftd3r

We dienen te beginnen om pensioneren en pensioenbesparingen te noemen wat zij werkelijk zijn: een tweede kans en bevrijdingsgeld. Velen van jullie kijken eenvoudig vooruit om een heel nieuwe ‘jij’ te lanceren. Velen van jullie willen iets proberen dat anders is. Velen van jullie willen spelen met ideeen die jullie jaren hadden. Velen van jullie willen samen zijn met geliefden en jullie leven vereenvoudigen.

De reden dat niemand pensioneren voor jou kan bepalen is omdat het jouw leven is en jouw dromen. Mijn doel voor jou is om jezelf een verhaal te laten vertellen op de volgende vraag: wat als er geen kunstmatige eindstreep was? Wat als je niet jouw bedrijf verkoopt ooit of overdraagt? Hoe zou het de manier veranderen waarop je vandaag leeft en plant voor morgen wanneer je ophield naar een kunstmatige eindstreep in jouw hoofd te rennen. Verwijder de kunstmatige eindstreep uit jouw brein, jouw leven en jouw ondernemen en het zal alle drie bevrijden. Maak je los van pensioenmythes en geef jouw eigen verhaal en realiteit vorm.

Wanneer de kunstmatige eindstreep eenmaal verwijderd is denken we na over ons huidige verhaal, realiteit en hoop voor de toekomst. We zullen ophouden om een illusie van geluk na te jagen ten koste van geluk in het heden. We zullen de focus krijgen op het doen van werk vandaag dat kapitaliseert op onze gaven en uitdrukking geeft aan onze diepst gevoelde passies. We zullen onze queeste beginnen om werk te vinden waar wij van houden, dat voelt als spelen en waar wij nooit van willen pensioneren.

Wanneer de eindstreep is verwijderd gaan we keuzes maken die niet gebaseerd zijn op geld maar op het doen van werk dat ons een gevoel van betekenis en bevrediging geeft. Geld vindt haar weg eerder naar diegenen die hun hart volgen en de waarde van wat zij ondernemen en bieden krachtig, authentiek, doelgericht communiceren. Iets anders komt dan op jouw pad wanneer jij jouw passie volgt –  flow (geluk) ervaringen. Dat is een waardevol bezit – lang en gelukkig leven – dat geld niet kan kopen.

Advertisements