Passie Pensioneert Nooit voor Picasso

Ben eerlijk. Pensioneren is niet een geweldig idee.  Zeker niet op 65 jarige leeftijd. Pensioneren zoals wij het vandaag kennen is een relikwie uit een tijd en wereld die al lang voorbij is. In de moderne economie zijn conventionele verhalen over pensioneren niet alleen ongeschikt maar ook contra productief.

We worden dagelijks blootgesteld aan verhalen die ons brein beïnvloeden met waarschuwingen dat we meer moeten sparen wanneer we van de economische klip af willen springen die bekend staat als 65 jarige leeftijd. En velen van ons zijn ervan overtuigd geraakt dat we eerder van die klip af willen springen, indien mogelijk, veel eerder.  Maar willen wij werkelijk ophouden met werken?

Het is triest – miserabel zelfs – dat zo veel mensen werken in ondernemingen en kantoren die zij haten. Zij hebben zichzelf ervan overtuigd dat het antwoord ‘ pensioneren’  is. Maar het feit blijft dat zij niet zo geobsedeerd zouden zijn van het idee van stoppen wanneer zij een leven en werk hadden gecreeerd waar zij van houden.

Veel mensen denken dat het antwoord ligt in helemaal stoppen met werken omdat zij niet van de werkomstandigheden houden waarin zij zich gevangen voelen. Dit lijkt op een frontale lobotomie om van je hoofdpijn af te komen. Veel anderen willen ophouden met wat zij  nu doen om iets anders te kunnen doen.

Ze hebben een verandering nodig maar zijn ervan overtuigd geraakt dat zij een berg geld nodig hebben om de switch te maken. Dus besluiten zijn om hun dromen uit te stellen. In de veronderstelling dat wanneer zij de vereiste hoeveelheid geld hebben, ze nog steeds het verlangen en de drive zullen hebben die nodig is om hun dromen te volgen.

Zo’ n lankmoedige benadering leidt tot een gebrek aan groei, een gebrek aan uitdaging en een lager energieniveau. Wanneer deze lauwe benadering jouw status quo wordt ben je goed op weg naar een leven en onderneming van ondermaatsheid.

De Kunstmatige Eindstreep 

Werk doen dat wij verwachten of in omstandigheden verkeren waar we niet van houden, verlaagt onze energie en engagement. De reden dat zo veel mensen zich in zulke scenario’s bevinden is dat zij een idee over pensioneren hebben gekocht dat tot en met tragisch is. Het Verhaal dat We Zouden Moeten Doen Waar Wij niet van Houden om het Geld te Verzamelen om Op een Dag te Doen wat Wij Willen.

Deze hoop om te doen wat wij willen is het concept van pensioneren dat zo aantrekkelijk is voor velen. Veel individuen zijn niet in de race waarin zij willen rennen. Zij zien de leeftijd van 65 jaar bereiken met een berg geld als de enige manier om uit die race te stappen.

Wanneer we werkelijk doen waar we van houden, kunnen we langzamer aan doen, we zullen nooit werkelijk uit de race willen stappen.

Waarom hebben zo veel mensen hun leven gegeven aan werk waar zij niet van genieten? De reden is eenvoudig: omdat zij het geld nodig hebben. Waarom hebben zij het geld nodig? Zodat ze kunnen pensioneren op leeftijd 65 en doen wat zij willen. Geweldig! We offeren 40 productieve jaren op zodat we vrij zijn in de herfst en/of winterjaren.

Hoewel je niet zoveel hierover hoort zijn diegenen die de magische leeftijd van 65 bereiken en uit de race stappen niet zo blij met hun beslissing. Zij doen het echter, omdat zij voelden dat zij dit dienden te doen. Desillusie percentages zijn hoog voor gepensioneerden. Volgens een survey was voor 41 procent pensioneren de moeilijkste aanpassing in hun leven en de meesten van hen worstelen nog steeds met de monotonie, verveling, gebrek aan doelen en gebrek aan intellectuele stimulering die traditionele pensionering biedt.

Er is een goede reden dat deze gepensioneerden niet gelukkig zijn – PENSIONEREN IS EEN ONNATUURLIJK IDEE. Het concept is tegenstrijd met het behoud van de menselijke spirit. Veel mensen willen niet echt het pensioneren zoals wij dat nu kennen. Wat zij willen is de vrijheid om hun doelen en interesses te volgen. Zij willen hun eigen beslissingen nemen. Zij willen doen wat zij willen, wanneer zij het willen, en waar zij het willen. Zij willen verandering, uit de sleur die hun leven van werken is geworden. Ons is verteld dat de juiste hoeveelheid geld alleen die vrijheid kan kopen.

En dat is de reden waarom wij zo kwetsbaar zijn voor boodschappen die ons vertellen dat wij bedrag X nodig hebben om onszelf te bevrijden. Maar dit is eenvoudigweg niet waar.  Er zijn veel mensen die het leven leiden dat zij willen – vandaag – en niet een bedrag X in vermogen, inkomen of pensioenvoorzieningen hebben. Door tragische verhalen over pensioneren hebben we de ‘pensioen’ kar voor het ‘leven’ paard gespannen.

Wij zeggen dat we geld sparen zodat we op een dag een leven kunnen hebben maar in het proces zijn we het hebben van een leven aan het uitstellen tot we genoeg geld bij elkaar kunnen schrapen. Te veel mensen wachten te lang. Soms denk ik dat je een revolver op mensen moet richten om ze werk te laten vinden en creëren waar zij van houden.

Met enige financiële creativiteit en een nieuw verhaal over pensioneren zul je wel het leven vinden dat je werkelijk wilt en het kunnen financieren. Zo niet nu dan is dit mogelijk binnen de volgende vijf jaren.

Het bereiken van vrijheid zal betekenen dat je jouw levensstijl opnieuw bekijkt, je verhaal en je financiële gewoontes en een manier vindt om het belangrijkste in je leven de hoogste prioriteit te geven.

Beslis ten eerste het pad dat je moet nemen om het werk te doen waar je van houdt, en ten tweede, maak een plan om voor dat privilege te betalen.

Ten tweede moeten we onszelf een veel krachtiger, boeiender, gepassioneerder, inspirerender, sexier verhaal vertellen wanneer we de transitie willen maken naar een leven van doen waar wij van houden.

Het huidige concept van pensioneren is gebaseerd op mythes. Het ondergaat een langzame aardverschuiving. Voor 85 procent van ons het gaat niet langer meer om een onbezorgde oude dag op de tribune van het leven.

Het is een kans om jezelf opnieuw uit te vinden, te passioneren, een tweede kans te grijpen, alles behalve pensioneren. Het is onze kans om op alles te kapitaliseren wat wij geleerd hebben over werk en leven. Een mislukking is een persoon die geblunderd heeft en niet in staat is om profijt te trekken van die ervaring.

We dienen te beginnen om pensioneren en pensioenbesparingen te noemen wat zij werkelijk zijn: een tweede kans en bevrijdingsgeld. Velen van jullie kijken eenvoudig vooruit om een heel nieuwe ‘jij’ te lanceren. Velen van jullie willen iets proberen dat anders is. Velen van jullie willen spelen met ideeen die jullie jaren hadden. Velen van jullie willen samen zijn met geliefden en jullie leven vereenvoudigen.

De reden dat niemand pensioneren voor jou kan bepalen is omdat het jouw leven is en jouw dromen. Mijn doel voor jou is om jezelf een verhaal te laten vertellen op de volgende vraag: wat als er geen kunstmatige eindstreep was? Wat als je niet jouw bedrijf verkoopt ooit of overdraagt? Hoe zou het de manier veranderen waarop je vandaag leeft en plant voor morgen wanneer je ophield naar een kunstmatige eindstreep in jouw hoofd te rennen. Verwijder de kunstmatige eindstreep uit jouw brein, jouw leven en jouw ondernemen en het zal alle drie bevrijden. Maak je los van pensioenmythes en geef jouw eigen verhaal en realiteit vorm.

Wanneer de kunstmatige eindstreep eenmaal verwijderd is denken we na over ons huidige verhaal, realiteit en hoop voor de toekomst. We zullen ophouden om een illusie van geluk na te jagen ten koste van geluk in het heden. We zullen de focus krijgen op het doen van werk vandaag dat kapitaliseert op onze gaven en uitdrukking geeft aan onze diepst gevoelde passies. We zullen onze queeste beginnen om werk te vinden waar wij van houden, dat voelt als spelen en waar wij nooit van willen pensioneren.

Wanneer de eindstreep is verwijderd gaan we keuzes maken die niet gebaseerd zijn op geld maar op het doen van werk dat ons een gevoel van betekenis en bevrediging geeft. Geld vindt haar weg eerder naar diegenen die hun hart volgen en de waarde van wat zij ondernemen en bieden krachtig, authentiek, doelgericht communiceren. Iets anders komt dan op jouw pad wanneer jij jouw passie volgt –  flow (geluk) ervaringen. Dat is een waardevol bezit – lang en gelukkig leven – dat geld niet kan kopen.

Advertisements