Passie Pensioneert Nooit voor Bas Bons


Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Het maken en spelen van liedjes, ze te ten gehore brengen en ze direct in iemands hart proberen af te leveren.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Geluk is een richting en geen doel. Eigenlijk is geluk de weg zelf en voel dat ik op de goede weg ben. Ik kies ervoor om gelukkig te zijn en dat is niet van iets afhankelijk. Toch vind ik het wel belangrijk dat mensen om mij heen ook gelukkig zijn, dus als ik daar op een bepaalde manier aan kan bijdragen, word ik ook weer blijer.

Wat is mijn grootste angst? De grootste angst die ik heb is dat mijn gezin iets verschrikkelijks en onomkeerbaars overkomt.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? In mijn werk houd ik er het meest van om iets moois te laten ontstaan, iets nieuws te creëren en dat te delen met het publiek.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Mijn minst aantrekkelijke eigenschap is dat ik me stoor aan domheid van anderen.

Wat is mijn grootste valkuil? Mijn grootste valkuil is naïviteit.

Wanneer zou ik liegen? Mijn vader zegt altijd; Als je tegen niemand liegt, hoef je niets te onthouden. Ik heb er daarom op een bepaald moment voor gekozen om te proberen nooit meer te liegen. Dat bevalt erg goed. Soms zeg ik iets niet om een ander in bescherming te nemen, of om ergens snel of makkelijk van af te komen. Als ik daar goed over nadenk, is dat eigenlijk ook liegen en zou ik dat ook niet moeten doen. Ik leer nog steeds, gelukkig, ik ben geen heilige. Het korte antwoord is, dat ik probeer het nooit te doen.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Alle musici, zangers, producers, leraren, schrijvers, componisten en kunstenaars die met hart en ziel en volle overtuiging doen en maken wat ze willen. Zonder Concessies. Dat zijn er gelukkig nog steeds een heleboel. Die mensen bewonder ik. Daar geniet ik van.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Ik heb een grote hekel aan de geldzaken die met het vak gemoeid zijn. Aan facturen maken. Aan de bonnetjes bewaren en uittypen. Aan het om geld vragen als er iemand niet heeft betaald. Ik heb ook grote moeite met feit dat de halve muziekwereld uit geldwolven en leugenaars bestaat. Ik ben vaak en hard op mijn plaat gegaan hiermee. Maar ja, eerder in dit interview zie je al dat naïviteit mijn grote valkuil is. Dat is me vaak duur komen te staan.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Het meest gelukkig ben ik iedere keer als ik het podium op stap en speel wat ik het liefste zou willen spelen op dat moment. Dat is gelukkig tegenwoordig heel vaak. In het verleden heb ik wel klussen aan moeten nemen die me veel minder aan het hart stonden. Dan kost het veel energie. De allermooiste en meeste gelukkige keer was toen ik na jaren ploeteren mijn eigen album af had en het voor het eerst met volledig orkest kon spelen voor een bomvolle theaterzaal.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Alles. Ik zeg vaak; ik hoef nooit meer te werken. Ik ben er wel verdraaid druk mee, met dat niet werken, maar de metafoor lijkt me duidelijk. Eigenlijk zou ik kunnen zeggen; ik mag gelukkig mijn hele leven blijven spelen.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Niets. Misschien zou ik wel tien kilo lichter willen zijn.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Het maken van mijn album met mijn eigen liedjes, het brengen van die liedjes in een stampvol theater en dat ik nog steeds met die liedjes optreed!

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Hier. Nu. Overal.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Mijn vrouw en kind zijn uiteraard geen bezit. Daarom kies ik voor mijn piano.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Mijn immer flauwe humor.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad?  Lopend of fietsend door de straten van de oude binnenstad van Amersfoort. De nauwe straten, de pleinen, de toren, de gracht, de muur en het park. In iedere bocht ontspint zich weer een nieuw schilderij. Die beelden gebruik ik in mijn liedjes.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Het prachtige zon terras van Long John’s pub, midden in het centrum van Amersfoort. Niet geheel toevallig gerund door mijn broer.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? De wereld van Sofie. Het boek leert op een speelse wijze je op allerlei nieuwe, verschillende manieren naar de wereld te kijken, aan de hand van de allergrootste filosofen.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Geert Kimpen, hij schrijft briljant, maar hij is vooral mijn favoriet omdat ik hem heb ontmoet en dat heeft veel indruk op me gemaakt. Hij draagt namelijk een tomeloze, unieke energie bij zich, die hij op iedereen overdraagt.

You Only Die Once‘. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? De formulering van de vraag geeft me gelukkig de ruimte om meerdere antwoorden te geven. Wat er zeker in de speellijst van die dag staat is het linkshandig pianoconcert van Ravél. Daarnaast luister iets van Theo Nijland, Maarten van Roozendaal, De Dijk, Acda en De Munnik, Toto, Stevie Wonder, Snarky Puppy, Ray Charles, Miles Davis en nog vele anderen. Daarna verval ik in een laatste zoektocht door allerlei nieuwe en oude muziek totdat ik mijn laatste adem uitblaas.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Luke Skywalker. Humor, bravoure, gouden hart, gedreven en een uitstekende ruimte-piloot. James Bond zou ook een goede in deze categorie zijn.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life?

Allemaal inkoppertjes: M’n vrouw, m’n ouders, m’n broers, m’n vrienden.

Welke films zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Heb je even? Magnolia, As It Is In Heaven, The Green Mile, Gladiator, Star Wars, Fight Club, Schindler’s List, Memento, Sin City, Inception en vele anderen.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Niet zoveel. Zoals ik al zei; ik houd niet van geld. Ik heb jarenlang zonder geleefd en mijn creativiteit is daar alleen maar groter van geworden. Geld zou nooit een drijfveer moeten zijn voor wat dan ook.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Aangezien mijn werk een groot deel van mijn leven is, mijn werk onder kunst geschaard wordt, is kunst een groot deel van mijn leven.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Moeilijke vraag; ik heb een fan die me zo’n beetje stalkt, dus in zekere zin zou je dat mijn grootste fan kunnen noemen. Maar zonder de hulp, inzet, steun, support, liefde van mijn ouders zou ik niet kunnen doen wat ik nu doe.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Huub van der Lubbe. Fantastische tekstschrijver, goeie frontman, inspirerend mens, daar zou ik wel een heleboel van willen leren!

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? De continuering van mijn eeuwigdurende tournee met mijn eigen liedjes. En het schrijven van mijn tweede album, wat in volle gang is.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017? Mensen die niet hoog van de toren blazen met wie ze allemaal wel niet gewerkt hebben. Mensen die niet zomaar van alles beloven. Mensen die doen wat ze zeggen. Inspirerende mensen. Mensen die met hun hart werken.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Houd mijn speellijst in de gaten op www.basbons.nl of volg en like mijn facebookpagina: https://www.facebook.com/Basbonsmuzikant/?ref=aymt_homepage_panel

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Erwin Wiertz

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Kijk op www.basbons.nl

of via mijn management:

Postulart Music: http://postulartmusic.com/

Mijn boek is hier te koop

Advertisements