Na de Proefrit

Wat ons natuurlijk tot de volgende vraag brengt: wat gebeurt er na jouw Proefrit in jouw Droomjob? Je gaat op reis; ontmoet een mentor die jouw droomjob heeft, je wordt verliefd op een professie; je vertrekt, vol met passie om te gaan werken in jouw droomjob …. en dan wat? Natuurlijk, je had een paar geweldige dagen;  natuurlijk weet je wat je wilt doen.

Maar er is een gapende kloof tussen willen en het laten gebeuren. En wanneer je naar die kloof kijkt zit deze vol met hypotheekbetalingen, auto rekeningen, schoolgeld voor de kinderen, ziektekostenverzekering, boodschappengeld, rekeningen voor gas, water en energie. Hoe exact neem jij de volgende stap?

De meeste mensen pakken het wat geleidelijker op. Zij blijven werken in hun huidige jobs terwijl zij geleidelijk in de droomjob overgaan. Zij doen research, zij schrijven een ondernemingsplan, zij bedenken hoe de droomjob te starten zonder meer risico te nemen dan zij aan kunnen. Sommigen gaan naar school om meer training te krijgen.

Anderen hebben eerst een periode om schulden af te betalen en spaargeld op te bouwen tot zij de middelen hebben om hun nieuwe droomjob te starten. Sommigen werken eerst in hun nieuwe professie tot zij een onderneming voor zichzelf hebben opgebouwd.

Het pad en de tijdlijn varieert van persoon tot persoon. Wat zij allen overeenkomstig hebben is de passie en de visie om voorwaarts te bewegen.

Sommige mensen ontdekken na hun Proefrit in jouw Droomjob dat de job die zij probeerden niet de job is die zij wilden. Ontdekken dat jij niet van jouw Droomjob houdt op de manier waarop je gehoopt had kan teleurstellend zijn: jouw droom is in scherven uiteen gevallen.  De ‘ wat nu’  vraag is al opnieuw alarmerend aanwezig. Maar zelfs mensen die deze ervaring hebben beschouwen hun proefrit een succes; zij zijn dankbaar dat het hen heeft laten ervaren wat zij niet willen voordat zij verder gingen.

Voor de meeste mensen – of zij hun droomjob vinden of niet – is de Proefrit als het openen van een deur van een kamer die allang gesloten was. Zonlicht en frisse lucht raken iets dat lange tijd in het donker heeft gezeten. Resultaat is een nieuw verhaal over jezelf en een nieuw gevoel over wat mogelijk is voor jou om te ondernemen.

Een Proefrit in jouw Droomjob zal leuk zijn (het is per slot van rekening een reis); het kan uitputtend zijn (mensen hebben de neiging om hard te werken in de jobs waar zij van houden), het kan opwindend zijn om te werken met iemand die werkt aan zijn of haar passie. En het zal waarschijnlijk jouw leven veranderen.

Dus ga niet op een Proefrit in jouw Droomjob als je bang bent om jouw passie te bevrijden.

Mentor zijn?

Advertisements