Jij Leeft Nog Lang en Gelukkig

Picasso genoot van het schilderen, maar zodra hij zijn kwasten neerlegde veranderde hij in een tamelijk onprettig mens. Dit en talloze andere voorbeelden herinneren ons eraan dat de flow die in het ene levensgebied is bereikt, niet noodzakelijk garandeert dat ook de rest van ons leven met flow gezegend is en wij lang en gelukkig leven.

Als wij onszelf een verhaal vertellen dat maakt dat wij van ons werk en onze vriendschappen genieten en elke uitdaging beschouwen als een kans om nieuwe vaardigheden te leren, zou ons leven de grenzen van het alledaagse overschrijven. Maar zelfs dit garandeert niet dat onze ervaring een optimale ervaring is. Zolang het genot stukje bij beetje voortvloeit uit activiteiten die niet op betekenisvolle wijze met elkaar verbonden zijn, is men nog altijd kwetsbaar voor de grillen van de chaos. Vroeg of laat zal de betrokkenheid bij het werk minder worden. Partners sterven, kinderen worden groot en verlaten het ouderlijk huis. Als wij de optimale ervaring maximaal willen benutten moeten we de kracht van het verhaal dat wij onszelf vertellen, de controle over ons bewustzijn, met nog een aspect uitbreiden.

Wij hebben het dan over het leven als een grote flow ervaring. Jij Leeft Lang en Gelukkig. Als iemand een doel wil bereiken dat moeilijk genoeg is en waaruit alle andere doelen automatisch voortvloeien en als hij of zij alle energie steekt in het ontwikkelen

Advertisements