Het Beste Halen uit Dagbaantjes

Creatieve helden worden geconfronteerd met regelmatige uitgaven en onregelmatig inkomen. Dat is een uitdagend probleem. Een ander probleem voor bijvoorbeeld schrijvers is natuurlijk wishful thinking. Hopen dat jouw boek het beter zal doen en geld al uitgeven (op krediet) dat je nooit zult zien van jouw uitgever. Een derde gelooft dat een middenklasse leven mogelijk is met schrijven. Dat is behoorlijk uitzonderlijk; sommige schrijvers verdienen een fortuin, maar zelfs die schrijvers die regelmatig publiceren verdienen slechts 5000 euro tot 20.000 euro per jaar.

Dus andere bronnen van inkomsten – dagbaantjes, lesgeven, ondersteuning van partner, ondersteuning van ouders enzovoort – blijft een noodzakelijkheid voor de meeste creatieve helden. De belangrijkste problemen die creatieve helden hebben zijn: niet genoeg geld hebben, omgaan met het ongeluk van de noodzakelijke dagbaantjes of afhankelijkheid, en omgaan met lump sums (uit voorschotten, royalties, verkoop van artikelen, enzovoort) die wijselijk gemanaged moeten worden.

Het dient opgemerkt te worden dat in plaats van extra werk vinden de andere optie is om minder uit te geven en vereenvoudigen zodat je minder geld nodig hebt en dus minder werk. Werk je twee of drie jobs om jouw creatieve onderneming te financieren of een extravagante lifestyle? Kun jij snijden zodat je aan jouw creatieve ondernemingen drie dagen per week kunt besteden en jouw dagbaan vier dagen? Leef niet om te werken, werk om te leven. Ken je bittere creatieve helden die hun ziel hebben verkocht voor een paar euro’s en een beetje ‘zekerheid’ ?

Laat jouw dagbaantje niet jouw leven domineren. Verkoop nooit jouw droom voor een paar euro’s. Je haat het werk maar hebt het geld nodig. Ondertussen is de droom van een fulltime onderneming als creatieve held ver weg in een plek die heet ‘ooit zal ik’. Het is beter om financieel failliet te zijn dan emotioneel.

Je zult een paar offers moeten brengen als je financiele vrijheid wilt of creatieve vrijheid. Je kunt de 1 hebben zonder de ander. Jouw creatieve vrijheid eerst en al het andere later. Je kunt minder materiele dingen hebben, maar ik wed dat je jezelf gelukkiger voelt en je minder hoeft te lijden door een negen tot vijf job die je haat.

Je wilt geld verdienen zonder jezelf op te branden, genoeg tijd overhouden om jouw eigen projecten te volgen. Als je altijd aan het werken bent of vermoeid van het werken, kun je het moeilijk vinden om ruimte te vinden voor jouw creatieve ondernemingen.

Houd genoeg tijd en energie over om te oefenen, creëren en vermarkten. Marketing van jezelf kan een fulltime inspanning zijn. Laat dit niet weg slippen. Je wilt iets stabiels om jezelf vooruit te laten komen, maar je bent te moe (mentaal en fysiek) om te creëren.

Wil jij verder reizen met de Held in Geld in Londen?  Klik dan hier

Advertisements