Geld Mythes van Creatieve Helden

Mythe: Wanneer ik eenmaal een groot succes heb gehad ben ik binnen voor de rest van mijn leven.  Realiteit:  Het creatieve leven is een serie van ups en downs. Het loont om te sparen voor de mindere tijden.

Mythe: Financieel management is saaaaaaaaaaaiiii   Realiteit. Waar. Maar wanneer we het hebben over JOUW geld, is het dan niet meteen veel spannender? Dacht het wel. Plus, omgaan met de zakelijke kant van wat jij doet geeft jou een productieve pauze van het creeren.

Mythe:  Wanneer ik meer geld had kon ik doen wat ik wilde.   Realiteit: je kunt doen wat je wilt NU. Het gaat over jouw keuzes. Je kunt kiezen om te snijden in jouw overhead en meer tijd aan jouw creaties besteden. NU.

Mythe: Wanneer het om geld gaat, veiligheid eerst.  Realiteit: je zou het niet allemaal moeten riskeren, maar je moet een risico nemen. In jezelf. Dat is de beste investering van allemaal.

Mythe: Alles in mijn leven wordt beter zodra ik geld heb.  Realiteit: Het hebben van geld is beter dan helemaal geen geld, maar zoals het spreekwoord luidt: ‘ je neemt overal jezelf mee’. Wanneer je nu niet gelukkig bent zul je het niet worden omdat je meer geld hebt.

Mythe: Mijn doel zou dienen te zijn om te doen wat ik moet doen om snel met pensioen te gaan. Realiteit: Wanneer jij houdt van wat jij doet, waarom dan pensioneren? Jouw doel zou dienen te zijn om een betere manier te vinden om jouw geld te verdienen, iets waar je zo veel van houdt dat je er nooit mee op wilt houden.

Mythe: Je moet beroemd zijn om een fortuin te verdienen.   Realiteit: Roem betaalt de rekeningen niet, en het is vergankelijk. Er zijn veel meer leuke, creatieve en respectabele jobs achter de scenes, dan dat er glamoreuze jobs zijn. Goed werk doen (waar je van geniet) is belangrijker.

Mythe: Wanneer ik geld verdien aan mijn kunst verlies ik mijn creatieve scherpte. Realiteit: Niet genoeg geld hebben om van te leven maakt je wanhopig, kwaad en kan jouw creativiteit in de weg staan.

Mythe: Hoog opgeleide mensen worden rijk.  Realiteit: Ha! Er is gezond verstand – net zo goed als boekenwijsheid – nodig om geld te verdienen en te managen. Iedereen kan leren hoe.

Mythe: Wanneer ik meer geld verdien zal ik meer sparen. Realiteit: Hoe meer je verdient, hoe meer je uitgeeft. Je kunt sparen bij ieder inkomen

Mythe: Ik hoef geen plan voor mijn toekomst te hebben. Ik ben van plan jong te sterven. Realiteit: De gemiddelde levensverwachting stijgt elk decennium. Het is veel beter om nu een beetje te plannen en later lijden te voorkomen.

Mythe: Er is niet voldoende geld om alle creatieve helden te onderhouden.  Realiteit: Je hoeft je alleen zorgen te maken over het geld voor JOUW creativiteit.

Mythe: Creatieve helden moeten werken als obers of taxi chauffeurs om in hun levensonderhoud te voorzien. Realiteit: Je kunt wellicht gedwongen zijn om een ‘dagbaan’ te nemen maar dat hoeft niet saai te zijn. De beste dagbaan is in het veld waarin je probeert door te breken. Op die manier kun je ervaring opdoen, contacten leggen en iets aanpakken waar je van geniet.

Mythe: De enige echte creatieve helden zijn hongerige creatieve helden. Realiteit: Sommige creatieve beroepen betalen niet goed. Hoeveel kwaliteit je ook hebt. Maar geld verdienen met jouw passie betekent niet dat jij jezelf uitverkoopt. Het betekent dat jij slim genoeg bent om een markt te vinden voor iets waar jij van houdt om te doen.

Mythe: Omdat ik voor iemand anders werk, ben ik een werknemer.  Realiteit: We zijn allemaal freelancers. Wanneer jij werkt voor iemand anders is die persoon jouw klant. Jouw ENIGE klant wellicht, maar jij bent nog steeds een freelancer. Trouwens, de meest waarschijnlijke manier om grote rijkdom te verwerven is door voor jezelf te werken.

Mythe: Ik ben een creatieve held, dus conventioneel geldmanagement is niet op mij van toepassing.  Realiteit: er zijn enige gezond verstand principes die je vooruit helpen.

Mythe: Show me the money  Realiteit: Give me the money. Je moet eisen dat je betaald wordt en het gevoel hebben dat je het verdient.

Mythe: Doe waarvan jij houdt en het geld zal volgen.  Realiteit: Wanneer volgt dat? 🙂  Je zult jezelf en jouw creaties moeten vermarkten en er moet een markt voor zijn.

Mythe: Ik ben in zo’n slechte financiele conditie dat ik er nooit uitkom.  Realiteit: Je bent vindingrijk en een doorzetter. Je zult terugkomen.

Mythe: Geld is een beloning voor tijd die ik heb besteed. Ik moet ervoor werken.   Realiteit: Welkom bij de ‘royalty’ familie. Royalties heersen!

Mythe: Mensen kiezen aandelen om in te beleggen die populair zijn  Realiteit: Slecht idee. Doe jouw eigen onderzoek. Spreid jouw rijkdom en het risico over verschillende beleggingen.

Mythe: Ik hoef mij geen zorgen te maken over de toekomst, omdat iets of iemand langs zal komen en mij zal redden. Realiteit: Wat als zij dat niet doen? Je zou voor jezelf moeten kunnen zorgen.

Ontdek meer over de Held in Geld door hier te klikken

Advertisements