Etappe 5 Wat is Jouw Queeste? TEFAF


Wanneer jij een grote queeste hebt verandert het dramatisch jouw bereidheid om energie erin te steken en risico’s te nemen. Wanneer het belang een grote som geld is nemen mensen geen grote risico’s.  Wanneer het belang liefde en leven zijn en dat wat onschatbare waarde heeft, gaan mensen tot het uiterste.

Een geweldige queeste is de kern van het verhaal van elke ondernemer.  Queeste is een van de drie fundamenten van goede storytelling  

Zonder queeste zou geen personage in een boek of film iets interessant, betekenisvol, memorabel, de moeite waard doen. Zonder queeste heeft ons verhaal als ondernemer geen betekenis. Het heeft geen coherentie noch richting, geen onuitputtelijk momentum. Zonder queeste kabbelt ons leven als ondernemer door, wat dat ook betekent, maar het ontbeert een organiserend principe. Zonder queeste is het onmogelijk om volledig gepassioneerd te zijn. Om uitzonderlijk te zijn.

Met een queeste, daarentegen, doen ondernemers verbazingwekkende dingen, goede, slimme, productieve, vaak heroische, ongeevenaarde dingen. Jouw queeste is de zaak in jouw verhaal als ondernemer waar jij voor wilt vechten. Het is de grond die jij tegen elke prijs verdedigt. Queeste is niet hetzelfde als incentive’, maar eerder de motor eronder, het doel dat bepaalt waarom jij passie hebt voor sommige dingen en niet voor andere.

Ik heb velen hun passie zien articuleren voor zichzelf en anderen. Maar articuleren is bij lange na niet genoeg: in feite is het nauwelijks iets waard, zolang als je jouw leven blijft leiden op een manier die weinig zo niet niets doet om die queeste te ondersteunen. Om te zeggen dat je een queeste hebt en er niets aan doen is allereerst een oplichterij en uiteindelijk een tragedie.

De meeste mensen die op die manier leven zullen wanneer zij geinspireerd worden om gepassioneerd te zijn, snel identificeren wat hun werkelijke queeste is in het leven. 

Om jouw eigen werkelijke queeste en passie ervoor te vinden betekent soms werk. Gelukkig is dat een vaardigheid die elke persoon bezit.

Voor een paar mensen is het benoemen van de eigen queeste opmerkelijk eenvoudig. Die ondernemers voelen het in het diepste van hun ziel, de queeste is altijd daar geweest, zelfs wanneer zij het een poosje kwijt zijn geraakt, onuitgedrukt is voor hen zelf en degenen die het object zijn van iemands queeste. Een diepe blijvende queeste gevolgd met passie wordt bijna altijd gemotiveerd door een verlangen om van waarde, van betekenis te zijn voor anderen.

Je herkent een queeste zodra je haar ziet.

Om een nieuw, gepassioneerd, vervullend nieuw verhaal te schrijven als ondernemer moet je jezelf vele vragen stellen en hen beantwoorden. Geen van hen is zo belangrijk als die vraagt naar jouw queeste. Queeste is het zeil op jouw boot. Wanneer je jouw queeste kent, dat wat ertoe doet voor jou, valt alles op zijn plek. Jouw queeste helder krijgen is jouw moment van de waarheid. Wat is de queeste in jouw leven? Waar ben jij gepassioneerd over. Wat het ook is, het dient iets te zijn waar jij bergen voor verzet, woestijnen oversteekt, zeven dagen per week, geen enkele twijfel daarover.

Wanneer jij jouw queeste vindt heb je een kans om een verhaal te leven dat jou raakt en in beweging brengt en de mensen om jou heen. Een verhaal dat hen lang en gelukkig laat leven.

Wat is jouw Queeste?

  •  Wat maakt jou elke dag gelukkig?
  •  Wat maakt jouw verhaal werkelijk de moeite van het leven waard?
  •  In welke gebieden van jouw leven moet jij jouw verhaal herschrijven zijn om jouw  queeste te vervolgen?
  •  Met welk verhaal wil jij herinnerd worden?
  •  Wat is de erfenis die jij met jouw verhaal wil achterlaten voor anderen?
  •  Wat is voor jou de moeite waard om voor te sterven?
Advertisements