Passie Pensioneert Nooit voor Errol Van de Werdt

Wat is de grootste passie in mijn werk. Passie in de zin van een intens verlangen of enthousiasme beperkt zich bij mij niet alleen tot mijn werk. Het is groter dan dat en gaat voorbij aan de kaders die werk over het algemeen oplegt. Om tot goede resultaten te
komen wil ik dingen kunnen doen die me fascineren, problemen oplossen die verschil maken of antwoorden krijgen op vragen die ik heb. Dat kan ook een heel klein probleem zijn. Die drive houdt dan ook niet op na een werkdag maar gaat 24/7 door. Passie geeft energie en een drive om verder te gaan en gaat voorbij aan onverschilligheid. Hoe meer je weet van mensen, dingen en zaken hoe groter de kans is dat je er passie voor kunt
opbrengen. Soms is dat voor mij een intellectuele uitdaging of het doen van onderzoek, dan weer het oplossen van een lastig probleem maar soms ook een pure fysieke uitdaging of ontdekking zoals een extreme reis of sportieve uitdaging. Voor dit moment kan ik veel passie opbrengen voor het feit dat ik me bezig mag houden
met het creëren van ideale omstandigheden voor kunstenaars en designers en voor talentvolle jonge mensen zodat zij hun ideeën en ontwerpen kunnen realiseren van schets tot object.

Mijn idee van ultiem geluk. Met familie en goede vrienden samen koken, eten drinken en praten op een zwoele zomerse avond tot in de late uurtjes. Maar ook het bereiken van een lang gekoesterde reisbestemming naar een totaal verlaten oord of een plek heel ver van huis.

Mijn grootste angst? Mensen van nabij verliezen en niet alles gezegd kunnen hebben wat je wilde.

Waar houd ik het meeste van tijdens mijn werk? Verrassende ontmoetingen te hebben met mij onbekende geïnspireerde mensen van over de hele wereld.

Mijn minst aantrekkelijke eigenschap. Mijn vasthoudendheid om dingen soms tegen beter weten in alsnog te willen volbrengen. Het los te laten vind ik dan lastig.

Mijn grootste valkuil. Vanuit mijn eigen overtuiging heb ik een sterke focus om het volgens mijn schema te volbrengen. Daarbij ga ik wel eens voorbij aan de inbreng van de ander terwijl die juist een waardevolle aanvulling kan geven. Ik probeer me daar steeds bewuster van te zijn.

Waarom zou ik liegen. Om een ander niet onnodig te kwetsen.

Welke personen die nu leven bewonder ik het meeste. Ik heb een grote bewondering voor grote maar bescheiden denkers zoals professor Robert Dijkgraaf. Hij staat niet alleen ver boven de stof maar weet ook mensen aan zich te binden, is bescheiden en is meesterlijk in zijn vermogen om kennis en moeilijke materie toegankelijk te maken en met anderen te kunnen delen.

Waar houd ik het minste van op mijn werk. Eindeloos te overleggen en veel te veel en te lang vergaderen.

Mooiste moment  Er zijn vele mooie momenten geweest. Meestal gaat het dan om nieuwe spannende ontmoeting met mensen die je bewondert en dan heel toegankelijk blijken te zijn. Recent was dat het ophalen van twee iconische dames Sheila Hicks en haar vriendin Monique Claude Levi Strauss. Ik had Sheila Hicks, de grand dame van de textielkunst overgehaald een tentoonstelling van haar werk in ons museum te organiseren. Dat lukte. Zij moest uit Parijs komen. Ik beloofde hen persoonlijk op te halen van de Thalys in Rotterdam. Dat was een buitengewone autorit met veel omrijdingen in verband met de intensieve gesprekken in de auto.

Wat zegt de opmerking Passie pensioneert nooit mij. Ik ben altijd blij gepassioneerde mensen te ontmoeten, ze interesseren mij ook al werken ze niet op mijn terrein.
Passie geeft energie en schept verbindingen tussen mensen. Een gepassioneerd mens herken je meteen. Het zet je aan het denken en er ontstaan nieuwe mooie dingen en mogelijkheden. Zolang die passie er is zal er er ook energie zijn die je helpt om door te gaan. Pensioen is iets kunstmatigs dat we met elkaar hebben bedacht . Er zit ook wel iets functioneels in al was het alleen maar om jonge nieuwe generaties een kans te geven op het podium te komen. Dat laat onverlet dat zolang jij de energie en passie hebt oneindig door kunt gaan samen met nieuwe volgende generaties om je passie om te zetten in mooie nieuwe positieve dingen.

Wat zou ik aan me zelf willen veranderen. Nog meer geduld leren opbrengen en nog beter leren luisteren naar wat de ander nu precies zegt en bedoeld.

Wat is mijn grootste professionele prestatie. Een van de zaken waar ik trots op ben zijn een aantal van mijn publicaties ban mijn hand. Ik heb een aantal uitgebreide wetenschappelijke onderzoeken gedaan en daar over gepubliceerd. Een boek ging over de materiële cultuur van een stad en zijn bewoners (Kampen) waarbij ik aan de hand van uitgebreid archiefonderzoek naar onder andere inventarissen geprobeerd heb een levendig beeld te reconstrueren van hoe mensen in die stad in een bepaalde tijd leefden. Hoe gingen ze gekleed. Welk meubilair hadden ze in huis. Welke persoonlijke spullen
bewaarden ze. Wat stond er in hun boekenkast en welke schilderijen hingen aan de muur. Daarbij heb ik gekozen voor een bijzondere onderzoeksmethode (in die tijd) en gebruik gemaakt van uiteenlopende bronnen zoals archieven, voorwerpen uit de museumcollectie en archeologische vondsten. Daarnaast heb ik gepubliceerd over
goud en zilversmeden van dezelfde stad en ben er in geslaagd om voor een paar eeuwen de jaarletter puzzel te kraken zodat stukken van zilver van die stad nu gedateerd kunnen worden. Dat boek wordt nog steeds door de handel en musea in binnen en buitenland gebruikt. Naast het werk heb ik enorme passie op kunnen brengen voor extreme reizen die om een fysieke uitdaging vragen. Zowel de reis er naar toe als het uiteindelijk bereiken van het einddoel is daarbij enorm belangrijk voor me. De meeste reizen hadden een expeditie- achtig karakter naar. Vaak heb ik inspiratie gezocht in boeken van
reizigers uit de vorige eeuw en geprobeerd in hun voetsporen na te reizen. Zo bezocht ik Antartica, reisde de Amazone in Brazilie af, bezocht Tombouctoe, het Mount Everest Base camp, het oude koninkrijk van de Hunza, en ging ik met een kano door de Black Waterregions van Papua Nieuw Guinea. Op eigen houtje reisde ik langs de oude steden van de Klassieke zijde route toen China nog vrijwel niet ontsloten was. Een bezoek aan het magische geïsoleerde eiland Socotra hoort daar zeker ook bij. Sportief gezien haalde ik al mijn duikbrevetten om als masterdiver een duik te maken naar de zwarte gaten in de oceaan op de Malediven naar een diepte van 60 meter, een buitengewone ervaring
Liefste wil ik nog Een keer wonen, leven en werken in Zuid Amerika op een mooie haciënda in de prachtige natuur. Ervaar daar het gevoel van het oude Europa in mooie oude steden vol historie.

Mijn meest waardevolle bezitting. Als jonge jongen kreeg ik van mijn inmiddels overleden vader een Zwitsers zakmes voor op reis. Dat is heel kostbaar voor me.

Mijn meest markante karakteristiek. Karakteristiek is mijn oprechte nieuwsgierigheid naar hoe dingen in elkaar zitten en werken en mijn hang naar avontuur en de behoefte om te exploreren.

De plek waar ik de beste ideeën krijg buitenhuis in mijn stad. Dat is een plek in Utrecht aan het water. In de zomer zitten op de kademuren bij de oude sluisjes aan de Bemuurde Weerd in Utrecht en het zien binnenkomen en weer gaan van kleine vaartuigen naar en van de stad. Op de hoek is El Mulino een heerlijke ijssalon.

Mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis in mijn stad. Om spontaan een lekkere koffie te nemen ga ik naar The Village Coffee and Music in de Voorstraat in Utrecht. Wat restaurants betreft probeer ik steeds weer wat nieuws uit maar ik ben op een aantal plekken wel een aantal keren teruggekomen zoals bij El Qatarijne een mediterraan restaurant en bij Zindering. Het hangt ook een beetje van je stemming en gezelschap af. Eten is een sociaal event voor me Even een biertje drinken met een collega
en de daghap bij Springhaver is ook heel plezierig en ongedwongen. Bijzonder vond ik het restaurant WT Urban and Kitchen een tot restaurant omgebouwde watertoren aan de Jutfaseweg met een prachtig uitzicht over de stad.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe. In een boek kan ik verdrinken, het neemt me mee naar andere werelden en werkelijkheden. Ik heb er veel te weinig tijd voor maar heb wel een enorme verzameling van boeken op mijn studeerkamer waar ik me graag in terugtrek. Er zijn veel boeken die me hebben beïnvloed in denken en doen zowel persoonlijk als professioneel. Enkele voorbeelden zijn: het civilisatieproces van Norbert Elias, de Naakte Aap van Desmond Morris en Taste and the `Antique van Francis Haskell en Nicolas Penny. Allemaal boeken die niet alleen je kennis enorm
verrijken maar je ook inzicht geven in het handelen en doen van mensen. Het boek van Haskell voert je terug naar een stuk of honderd meesterwerken uit de Antieke oudheid waar vele latere generaties kunstenaars hun inspiratie uit haalden. Een fascinerende eyeopener. Een heel bijzonder boek is van dat van Baltasar Gracian de criticon of de kunst van het leven. Een bron van onuitputtelijke levens wijsheid. Ook het werk van Johan Huizinga Herfsttij der Middeleeuwen is een ongekend meesterlijk werk.

Favoriete schrijvers: Gabriel Garcia Marquez, Jan Jacob Slauerhof (Schuim en As), Ernest Hemmingway en Oscar Wilde, Aldous Huxley en Luigi Pirandello, Haruki Murakami, Michel Houllabecq, Dante Alighieri en Frans Kafka.

You Only die once. Op mijn laatste dag zou ik muziek van Carl Jenkins wensen: Sanctus Missa L ‘homme armee en The call to prayer, van Leonard Cohen You want it darker , Requiem van Mozart in D Minor, en Anouar Brahem le pas du chat noir.

Mijn held of heldinnen in fictie en werkelijkheid. In fictie zijn dat Odysseus, Marco Polo en Leonardo Da Vinci. en in real life Edmund Hillary en Jacques Cousteau de beklimmer van de Mount Everest en de diepzee onderzoeker beiden moedige avontuurlijk ingestelde mannen met een heldere en gedreven missie. Ook heb ik veel bewondering voor Margaret Mead de antropologe en voor Claude Levi Strauss. In het nu is dat zeker ook prof. Robert Dijkgraaf . Een architect die mij fascineert is Tadeo Ando. Onder de kunstenaars die met textiel werken zijn dat zeker ook de gebroeders Ronan
en Erwan Bouroullec en Ottobong Nakanga. Diepe bewondering heb ik voor makers. De ambachtslieden en kunstenaars en onderzoekers die dingen creëren er vorm aan geven en ze zichtbaar maken.

Welke film zou ik willen aanbevelen ooit in je leven te zien:
-Spring, Summer, Fall, Winter, van de Koreaanse cineast Kim Ki Duk.
-My architect by Louis Kahn,
-Death in Venice by Luigi Visconti
-La Luna uit Kaos (Chaos) een Italiaans drama directed by Paolo and Vittorio Taviani gebaseerd op korte verhalen van Luigi Pirandello

Financiële vrijheid om te creëren. Financiële vrijheid hebben om je geen rekenschap te hoeven geven van tijd, plaats en materiaal om die dingen te doen die je fascineren en bezighouden. Pied a tierres te hebben op verschillende plekken op de aarde om niet
steeds naar een plek terug te hoeven keren.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk. Kunst en cultuur zijn een rode draad in mijn leven. Het is voor mij als zuurstof noodzakelijk om van te leven. Het verrijkt me, passioneert me en verrast me voortdurend. Kunst en creativiteit zijn ondergewaardeerd in onze samenleving. Voor mij zijn kunstenaars de filosofen van nu. Ze verrassen, verwarren, spiegelen en wijzen ons de weg naar noodzakelijke vernieuwing en verandering.

Mijn grootste fan/sponsor/partner in crime. Mijn studie maatje van heel lang geleden.

Met wie graag willen werken in 2017 Met prof Robert Dijkgraaf.

Naar welk project kijk ik uit in 2017? We zijn bezig ons Textiel Museum te vernieuwen. Belangrijk onderdeel is het museum lab een plek voor ontwikkeling en innovatie. Die plek gaan we door ontwikkelen en vernieuwen. Daar kijk ik naar uit.

Welke mensen zou ik graag willen ontmoeten in mijn professie in 2017
De Japanse architect Tadeo Ando

Waar kun je mij en mijn werk zien en ontmoeten in 2017-08-20
Het Textiel Museum in Tilburg of ergens in de wereld.

Wie zie je graag uitgenodigd
Professor Robert Dijkgraaf

Hoe kun je met mij contact opnemen.
Via linked inn of facebook

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s