Passie Pensioneert Nooit voor Petra Hart

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Ik heb verschillende passies in mijn werk. Naast conceptueel denken en tekenen heb ik een brede interesse in natuurkunde (o.a. licht, tijd, kleur), scheikunde, aardrijkskunde, geschiedenis, diaspora en cultuur. Ik werk in verschillende disciplines (art, fashion, design, gastronomie) met als uitgangspunt kunst. Mijn werk komt altijd terug op het creëren van een betere wereld of in ieder geval een betere wereld onder de aandacht brengen op een positieve manier. In eerste instantie ging het in mijn kunst om mensen op een andere manier naar natuur te laten kijken. Nu verder in de tijd gaat het o.a. over biomimicry. Door goed naar de natuur te kijken (en deze na te bootsen) kunnen we veel problemen oplossen en een betere wereld creëren. Daarnaast heb ik sinds 2001 mijn eigen goede doel: Heart-World. (www.heart-world.com)
Wat is mijn idee van ultiem geluk? Groots dromen en out of the box denken, maar vooral heel hard werken.
Wat is mijn grootste angst? Brain picking. Ik heb heel veel ideeën. En er zijn altijd bepaalde mensen die vinden dat ze daar gratis uit mogen putten. Dat is heel lastig. Als je naar de tandarts gaat moet je je rekening betalen, maar met creativiteit zijn er ongeschreven regels. Daar zou een ander soort systeem voor moeten komen. Laatst nog tijdens OBJECT Rotterdam, waar ik deelneemster was, was er een mijnheer langs gekomen om zich ‘lekker te laten inspireren’ voor een grote opdracht die hij had binnengehaald. Hij wilde zo goed als mijn werk gebruiken voor de aankleding van een winkelketen maar dan wilde hij het wel zelf ‘een soort van’ namaken. Dit soort mensen ontwijk ik maar al te graag. Zonder creativiteit geen handel. Creativiteit moet beloond worden. Ik heb aan de ontwikkeling van mijn laatste serie ongeveer vijf jaar gewerkt. Dan is het niet cool als een ander gaat oogsten.
Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Het inlezen en vervolgens het ontwikkelen van een concept. Het creëren geeft mij onwijs veel energie.
Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik denk dat als ergens mijn interesse op gevallen is dat ik ook meteen alles wil weten. Dan kan ik het daar maanden of jaren over hebben en mij erin verdiepen.
Wat is mijn grootste valkuil? Dat ik altijd maar doorga. Ik heb het ene idee nog niet klaar of ik zit met mijn hoofd alweer bij het volgende.
Wanneer zou ik liegen? Ik heb laatst nog gelogen tegen de slager. Hij vroeg mij of ik gratis een stukje varkensnek wilde. Ik keek hem verbaasd aan. Toen zei hij: ‘Zal ik het u even laten zien?’ ‘Nou ehmmm prima,’ stamelde ik. Toen hoorde ik uit hun keuken gepiep en daar kwam hij aan met een pasgeboren superschattig varkentje. Hij wees het stukje nek aan. Ik vond dit niet echt grappig.  Hij rende mij achterna en vroeg: ‘Wat vond u ervan?’ Waarop ik antwoordde: ‘Wat vond u er zelf van?’ Hij gaf toe dat het niet echt een handige actie was en dat het bedoelt was om aan hun klanten te laten zien dat de oorsprong van hun product er heel goed uit ziet, goed verzorgd, biologisch gevoed … Toen zei ik: ‘Dat kan wel wezen, maar ik kom niet meer.’ Waarop hij zei: ‘Meent u dat nou?’ Waarop ik loog: ‘Nee natuurlijk niet, je ziet mij binnenkort wel weer verschijnen.’
Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Ik werk in meerdere richtingen, maar qua charity denk ik aan Sir Richard Branson. Fashion Rei Kawakubo, Martin Margiela en Jean Paul Gaultier. Gastronomie Rene Redzepi. Kunst … dat zijn er natuurlijk best veel, heb inmiddels veel gezien, Ron Mueck (Australische beeldhouwer, maakt hyperrealistische beelden in moderne materialen – autodidact), Peter Beard met zijn prachtige typografie (Amerikaanse kunstenaar, fotograaf, dagboekschrijver en schrijver, woont in Kenya), Tadao Ando (Japanse architect die met licht, natuur en beton werkt – autodidact), Santiago Calatrava (Spaanse architect) en ik heb een zwak voor Frida Kahlo de Rivera (Mexicaanse surrealistische kunstschilderes die na een busongeluk zichzelf ging schilderen – autodidact) en ook de kleurstudies van George Seurat (Franse divisionistische kunstschilder en tekenaar). Maar laatst tijdens Art Rotterdam heb ik werken gezien van Matthew Day Jackson / Grimm Galerie, David Jablonowski / Galerie Fons Welters, Hadrien Gerenton en Juliaan Andeweg / Galerie Martin van Zomeren en Daniel Arsham en keramiek van Konrad Wyrebek / Galerie Ron Mandos die mij aanspraken.
Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Ik werk heel organisch en afwisselend. In principe vind ik alles leuk. Wat ik wel mis is iemand die mijn zakelijke belangen behartigd of vertegenwoordigd. Het zou goed zijn als er een nieuwe studierichting zou komen. Iemand die met ‘een creatief’ gaat werken en al het ‘niet creatieve’ uit handen neemt.
Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Ik ben altijd gelukkig in mijn werk. Wat ik heel bijzonder vond waren mijn overzichtstentoonstelling in Sotheby’s, een tentoonstelling in het Wereldmuseum Rotterdam, een opdracht van het bruidspersoneel van Prins Friso & Prinses Mabel om een schilderij van het toekomstig echtpaar te maken, een opdracht van AFC Ajax en ING en daarnaast alle goede doelen veilingen waar ik voor gevraagd ben aan mee te werken, waarbij de opbrengst voor 100% naar het goede doel gaat. Deelnemen aan BIG ART en OBJECT Rotterdam maakt mij ook zeer gelukkig. Heb onlangs door BIG ART een enorm kunstwerk mogen maken van 3,5 x 2 meter. Waanzinnig!
Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Je kan eindeloos doorgaan met je gedachten en creaties. Dit stopt inderdaad nooit. Dat is fijn. Ik zal mij niet snel vervelen.
Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik zou wel willen leren rolschaatsen.
Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Het vervaardigen van een kunstwerk ’Eikentak’ van 3,5 x 2 meter was een enorme uitdaging. Het project is vlekkeloos verlopen.  Mijn jeugdprestatie ;-): Toen ik 15 was schreef ik een brief aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dat het mij bevreemde dat ik geen examen in tekenen kon doen. Een aantal weken later kreeg ik een brief terug met de mededeling dat het mogelijk was als extra vak, maar dan moest ik wel op zijn minst 14 andere leerlingen overtuigen om ook examen te gaan doen. Dit had ik in een uurtje geregeld!
Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Ik kan overal werken als ik mijn computer, tekenpen en camera maar bij mij heb. En er een snelle internetverbinding is. Als ik nu moet kiezen dan zou het denkelijk Lapland bij de Samen of Alaska bij de Inuit zijn. Ik doe inmiddels nu twee jaar onderzoek naar licht, kleur en tijd.
Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Ik weet dan een kind geen bezitting is. Maar mijn zoontje Jimmy is natuurlijk heel belangrijk. Ook de foto van mijn opa die mij er elke dag aan herinnert dat hij mij aangespoorde te gaan tekenen. Herinneringen zoals dat mijn vader mij geregeld met de auto uit school kwam halen en een pet op deed, mij achterin liet zitten en net deed alsof hij mijn chauffeur was. En de kaartjes die Bas aan mij schrijft.
Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? De beste ideeën krijg ik als het sereen is en ik rustig ben van binnen. Dus weinig afleiding. Als ik naar Bach luister dan is dat de juiste frequentie voor mij om mijn gedachten te laten gaan. Barokmuziek zorgt ervoor dat hartslag, ademhaling en hersengolven in balans komen, zo kan je je hersenen beter gebruiken. Wanneer de hersenen op dit niveau zijn, worden beide hersenhelften met elkaar verbonden, zodat je beter in staat bent creatieve oplossingen te bedenken. Maar ook tijdens mijn slaap. Het komt zo nu en dan voor dat voordat ik ga slapen ik mijzelf een briefing geef. Vaak rolt de volgende morgen het idee er zo uit.
Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Op dit moment vind ik Pikoteo waanzinnig. Zij hebben een enorme passie voor Spaanse tapas en een goede huiswijn.
Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Ali & Nino van Kurban Said gaat over de liefdesgeschiedenis van Ali Shirvanshir, een jonge adellijke moslim, en Nino Kipiani, dochter van een christelijk zakenman. Het verhaal speelt zich af in Bakoe (Azerbeidzjan), een stad aan de Kaspische Zee waar Oost en West elkaar ontmoeten. Ali, de verteller, houdt al vanaf zijn kinderjaren van Nino. Hij voelt zich één met Azië, zij met Europa. Ondanks de grote cultuurverschillen overwint hun liefde en trouwen ze. Totdat twee cruciale momenten uit de geschiedenis zich onherroepelijk aan hen opdringen: de Eerste Wereldoorlog en de Russische revolutie. Ali vecht voor een onafhankelijke islamitische staat, een verloren gevecht tegen het Rode Leger, en sterft. Nino kent de afloop bij voorbaat en vlucht na een dramatisch afscheid weg uit Bakoe. Ik vind dat uit dit boek blijkt dat de individuen welwillend tegenover elkaar staan, maar dat het groter geheel het niet toelaat. Eigenlijk is er dus nog niets veranderd.
Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Om er een te noemen: Hans Christiaan Andersen. Hij had een briljante fantasie.
‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Die waar ik herinneringen aan heb. Dat is dan toch wel Philippe Jaroussky (Cantata, ‘Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust’ BWV 170: I, Mercedes Sosa (Todo cambia en Gracias a la vida), Elton John (Circle of life en Your song), Peter Gabriel (Biko), Flip Noorman (Scherven), Reijseger, Fraanje, Sylla (Amerigo), Lamb (Gabriel) Joaquín Sabina (Y Sin Embargo), Mathijs Leeuwis (Wijnen uit Frankrijk), Ellen ten Damme (Niks?), Bach (Air on G string).
Wie is mijn held of heldin in fictie? Mijn fictieve helden zijn alle Familie Li karakters. Deze karakters dragen het goede doel Heart-World en staan daarmee symbool voor de vele kinderen zonder familie.
Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? In de oudheid zijn het toch echt de Maya’s. Zij hebben de tijd perfect weten te zetten. In het leven van nu is mijn zoon mijn held. Met zijn enkelvoudige ernstige dyslectie slaat hij nog steeds elke dag met plezier een boek open. Hij heeft een bepaalde jaloersmakende discipline over zich.
Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Dat zijn er meerdere. Das Leben der Anderen is een Duitse film uit 2006 van regisseur Florian Henckel von Donnersmarck, Good bye, Lenin! is een Duitse tragikomedie uit 2003 van Wolfgang Becker, La vita è bella is een Italiaanse tragikomedie uit 1997 geregisseerd door Roberto Benigni, Dans la maison is een Franse film uit 2012 van François Ozon en onlangs heb ik erg gelachen om The Square in EYE Filmmuseum, een Zweeds-Duits-Frans-Deense film uit 2017 geschreven en geregisseerd door Ruben Östlund.
Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Hetzelfde als ‘De Financiële Vrijheid om te Ondernemen’. Om ergens te komen met een eigen onderneming moeten we snoeihard werken. Ik weet dat het lastig is om in de kunst te overleven. Ik werk aan meerdere projecten (in verschillende disciplines) tegelijk. Heb geen geduld voor het aanvragen van en wachten op subsidie. Dit kost tijd en verschrikkelijk veel energie. Die besteed ik liever aan het creëren zelf.
Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Met kunst kan je iets groots in één keer samenvatten. Dat is uitdagend. De laatste jaren heb ik mij onder andere verdiept in licht, tijd en kleur. Het kunstwerk waar ik nu aan werk gaat hierover.
Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Natuurlijk mijn ouders, zoontje Jimmy en vriend Bas.
Met wie zou ik in 2018 graag willen werken? Zoals ik al eerder schreef, werk ik in verschillende disciplines. Vandaar dat de namen ook uiteenlopen. Maar ik zou graag met Anne van der Zwaag, Hester Alberdingk Thijm (Akzo Nobel), Van Gogh Museum en Sir Richard Branson willen werken.
Ik teken natuurfenomenen in vectoren die je oneindig groot kan opblazen, honderd procent scherp op elk formaat, maar ik laat niet het uiteindelijk resultaat zien, maar de hulplijnen. Deze hulplijnen, die de onmetelijkheid symboliseren van het universum, zet ik om in draadwerken van metaal (of andere materialen). De metalen autonome kunstwerken laat ik poedercoaten in de kleurenstaalkaart van dit onderwerp. Ik hoop dat ik door bedrijven gezien wordt en dat ik een kans krijg.
Design
Doordat de draadwerken ‘open’ zijn kan ik ze ook als ‘room divider’ ontwerpen. Maar ik denk ook aan glas in lood, hekwerken voor ramen en deuren, trapleuningen of aan zonnepanelen (bv als luiken) met deze draadwerken erop gemonteerd op (onooglijke) gebouwen. Als je dan van afstand naar het gebouw kijkt dan zie je de constructie van bijvoorbeeld een vlinder. De lijnen lopen door in een volgend paneel of misschien zelfs wel in een raam verder. Ook ben ik bezig (met het oog op de toekomst) aan de ontwikkeling van stapelbare krukjes voor kleinbehuisden, wachtkamers of bibliotheken, daar hoop ik natuurlijk een design meubel label bij te vinden dat aansluit bij mijn gedachtegoed.
Fashion
Mijn nieuwe fashion collectie is geïnspireerd op drie schilderijen van Vincent van Gogh. Voor aankomend jaar zoek ik nieuwe verkoopkanalen. De Margreeth Olsthoorn Shop in Rotterdam is waanzinnig. Zij verkoopt merken in het hoog- en middensegment waaronder Rick Owens, Commes de Garçons shirts en Maison Margiela. Ook boutique O Paris in Le Marais is een fijne designers concept store.
Charity
Wat betreft het goede doel Heart-World zou ik graag met Sir Richard Branson of Prinses Mabel van Oranje willen werken.
Naar welk project, in 2018, kijk ik uit? Ik heb net een groot kunstwerk van 3,5 x 2 meter afgeleverd. En de volgende opdracht, die ik kreeg tijdens de opening van OBJECT Rotterdam komt eraan. Heb afgelopen week een fotoshoot met fotografe Mandy Pieper en model en muziek professional Margriet Planting gehad van mijn nieuwe serie zijden tunieken. Ik heb mij laten inspireren door drie schilderijen van Van Gogh. Hier ontwikkel ik nu een brochure / lookbook voor. Daarnaast is in maart de lancering van de tunieken en jurken in Basel en Bern in Zwitserland en ben ik sinds oktober 2017 Heart-World weer verder aan het ontwikkelen. Aan elk Fam.Li Karakter is een goed doel met producten gekoppeld die men on demand kan aanschaffen. Deze producten ben ik op dit moment aan het ontwerpen.
Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2018. Ja, ondanks dat mijn professie kunst is zou ik toch Richard Branson willen ontmoeten. 🙂
Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2018? In ieder geval aankomend jaar bij BIG ART van founder en curator Anne van der Zwaag. Ook is er altijd werk te zien in mijn studio in Amsterdam.
Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? 
Bas Kuiper, kunstverzamelaar.
Studio Petra Hart
Amsterdam
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s