Passie Pensioneert Nooit voor Sylvia Thijssen

Beeldende kunst is mijn passie, al heel mijn leven ben ik bezig met het creëren van tekeningen, schilderijen, objecten en schrijfsels, omdat ik ze interessant, boeiend of passend bij mijn gevoel vind. Het zijn geen nuttige dingen die ik maak. En het is in onze maatschappij niet gebruikelijk om iets te maken dat er nog niet was en waar niet om gevraagd wordt. Maar kunstenaars doen dat toch, uit passie.

Dat maken is dan ook direct mijn ultieme idee van geluk. Iets met mijn handen, via mijn geest en mijn denken, op de wereld te mogen brengen. Om het oog te verwonderen en de geest te laten dwalen. Ik heb objecten gemaakt en land-art, op het moment schilder ik, met name (abstract) expressionistisch en graag op een wat groter formaat.

Angsten heb ik niet zo veel. Wel de hoop dat wat ik doe inspirerend kan zijn voor anderen. Dat ik mensen voor een moment van hun gebruikelijke pad af kan brengen, even op een ander been kan zetten. Dat ik hun leven een stukje mag kleuren met mijn kunsten.

In valkuilen of liegen heb ik me nooit zo verdiept. Ik ga zo goed mogelijk mijn eigen gang in mijn leven. Dat levert moeilijke en mooie tijden op. Ik accepteer wat het me brengt. Gelukkig dat de mensen die mij heel na staan mij daarin steunen zodat ik mezelf mag zijn. Ik probeer in mijn kunst eerlijkheid hoog te houden; ik maak niet de meest sublieme landschappen of portretten; ik koester mijn vrijheid waarin ik kunst maak die van mij is, die geheel eigen en eerlijk is. Die vrijheid op jezelf veroveren, dat is niet eens altijd zo makkelijk. Geld willen en vooral moeten verdienen is in het algemeen de grootste valkuil in het maken van authentieke kunst.

Ik zou nooit willen veranderen wie ik ben, ik wil juist uitbuiten wie ik ben, mezelf ontwikkelen in wie ik ben, laten zien in mijn kunst wie ik ben.

Ik lees regelmatig biografieën over kunstenaars. Ik zoek dan naar de motieven van die andere ‘mafketels’ die zich alleen maar met kunst bezig houden. Ik herken er vaak mijn eigen passie en drijfveren in. Kunst is iets wat je hele leven aan je blijft plakken. Je komt er niet vanaf. Of je succesvol bent of niet, dat maakt niets uit.

Kunstenaars die abstract werken, die heel vernieuwend zijn of die een passie voor kleur hebben kan ik het meest waarderen. Van Matisse, Picasso, Bonnard, Oppenheim tot Rothko, Appel, Bourgeois, Penone, Kiefer, Kapoor, Abramovic, Howard Hodgkin en nog vele, vele anderen.

Ik werk het liefst op mijn eigen atelier. Dat is de plek waar ik stil kan zijn, waar ik gek kan doen, waar ik me thuis voel, waar ik rust heb om de inspiratie binnen te laten komen en waar ik lekker hard kan werken. Want vergis je niet, ideeën of inspiratie hebben is niet genoeg, je moet het ook in de wereld kunnen zetten. Dat betekent je materialen kennen, je vaardigheden ontwikkelen, doorzetten ook als het niet lukt, sjouwen met kunstwerken, lijsten schuren, doeken opspannen, ophangsystemen bedenken. En de organisatie voor de exposities, het vervoer, het ophangen, de inrichting zodat de expo een interessant geheel wordt, uitnodigingen maken, teksten schrijven, communiceren. Kortom, als kunstenaar moet je ook een duizendpoot zijn.

Uit eten gaan zit er meestal niet zo in, maar als we thuis de barbecue aansteken maken we er een feestje van. Net zoals we dat met het kerstdiner doen, met verjaardagen en de openingen van exposities.

Een wijntje of biertje aan het strand is ook een feest.

Mijn meest waardevolle bezit (naast de kids, mijn geliefde, mijn familie) is mijn vermogen om goed te kijken en om daar over na te denken. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik af en toe kan reizen (mijn dochter is stewardess). En op reis kijk ik. Ik kijk naar de mensen, hoe ze over straat bewegen, de metro pakken, in hun huizen bezig zijn, ik kijk naar de kleuren, ik voel hoe de sfeer is, hoe de zon schijnt, hoe de zee golft of de rivier stroomt, wat de rijken doen, hoe de arbeiders werken. Ik oordeel niet, ik denk na over de structuren die de mensen vormen in hun verschillende maatschappijen.

Ik kijk ook geboeid naar de generatie van rond de 30 jaar. Ze brengen nieuw elan in de maatschappij. Ze vermijden oude routes en halen hun normen en waarden uit een individueel doorleefd gevoel. Ze zijn genuanceerd, betrokken, een beetje brutaal en laten veel ruimte voor creativiteit toe in hun werk en wezen.

Irritant van mij kan zijn dat ik zo’n dromer ben dat als ik naar mijn atelier loop of naar de stad, dat ik niemand opmerk, al zwaaien of roepen ze naar me.

Boek: De dag der dagen, door Ira Levin. Geschreven in 1970 beschrijft het een afschrikwekkend perfecte maatschappij die momenteel toch al voor een deel gerealiseerd is

Film: Il Vangelo secondo Matteo, van Pier Pasolini. Gaat over kijken, eindeloos kijken.

Muziek: abstracte muziek, ik luister graag naar Wim Mertens tijdens het schilderen.

Mijn helden: mijn geliefde, omdat hier opgaat dat 1+1 meer dan twee is en mijn dochter die als een waar zomerkind de zon laat schijnen in mijn leven.

Op het einde mogen ze wel Crazy Little Thing van Queen draaien en Walk on Water van Milk Inc. Maar ik hoop vooral op mooie en interessante kunst en een goed glas wijn tijdens het afscheid.

Wat ik zou willen tegenkomen: een expositieruimte waarin mijn grote abstracte schilderijen tot hun recht komen, een wat rauwe industriële ruimte bijvoorbeeld.

Wie ik zou willen ontmoeten: iemand die zich geïnspireerd voelt door mijn kunst en de financiële mogelijkheid heeft een groot schilderij van mij aan te schaffen zodat het op een plek komt te hangen waar het tot zijn recht komt.

En een musicus die muziek zou kunnen maken bij mijn schilderijen, omdat ik, als ik schilder, vaak het idee heb dat ik een soort symfonie in verf, kleur en gebaar aan het componeren ben.

Ontmoeten kun je me op mijn atelier in levende lijve (op afspraak, zie website) of digitaal op mijn website: http://www.sylviathijssen.nl

Deelnemer aan de Ginneken Kunstroute in Breda op 26 en 27 augustus op mijn huisadres.

Schilderijen van mij: https://www.saatchiart.com/thijssen-sylvia

Dit was een interessante questionnaire van de Passie Pensioneert Nooit website. Het heeft mijn gedachten weer eens goed over de rotsen doen rollen.

Ik stel voor om ook uit te nodigen:

Martin Peulen, kunstenaar, Breda

Goran Bjeljac, kunstenaar en galerist, Breda

Marlies Verda, kunstenaar Bommel

 

Boodschap van Peter de Kuster, oprichter van Passie Pensioneert Nooit 

Fantaseer jij een goed deel van jouw tijd over een nieuwe creatieve loopbaan? Verlang jij naar een job die meer inspiratie biedt, meer vrijheid of wil je het gewoon uit proberen om voor jezelf te werken?  Stel je voor dat je een Proefrit kon maken in de job of onderneming van jouw dromen? Volledig zonder risico’s? Dat kan! Proefrit in jouw Droomjob, gelanceerd door Peter de Kuster, biedt de kans om meer dan 175 unieke creatieve loopbanen en ondernemingen uit te proberen.

Proefrit in jouw Droomjob reizigers besteden een paar uur of één tot drie dagen met één van de duizenden creatieve professionals die deelnemen aan Passie Pensioneert Nooit in Nederland of The Hero’s Journey/The Heroine’s Journey wereldwijd. Gepassioneerde en gecommitteerde mentoren die volledig opgaan in hun droomjob. Van fashion designers tot filmproducers, schrijvers, musici, kunstenaars tot galeriehouders en booking agents. Met mentoren in meer dan 30 landen en nieuwe die er elke dag bijkomen lijken de mogelijkheden oneindig.

De prijs van Proefrit in jouw Droomjob varieert tussen enkele honderden euro’s voor een paar uur tot Euro 2.995 voor een paar dagen,  maar 95% is ongeveer Euro 899 voor een dag van mentorship.  Dat is zeker goedkoper dan veel trainingen en coaching trajecten en de investering kan je in een professie laten belanden waar je zo van houdt dat elke dag voelt als een vakantie. Waar je nooit van wil pensioneren.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s