Passie Pensioneert Nooit voor Thijs Meuwese

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Het medium film. Ik houd van film, ik adem film, ik denk in film, ik associeer alles aan film. Ik denk niet dat ik iets anders zou willen. Of kunnen.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Als ik niet meer hoef na te denken over hoe ik de kans krijg om iets te maken, alleen over hoe het het vetst wordt.

Wat is mijn grootste angst? Padden en kikkers. Oh in mijn werk? Dat het niet lukt. Dat ik geen films meer kan maken.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Het begin en het eind van het proces. Het bedenken van het verhaal en de laatste stappen: mixage en muziek. Dat zijn de leukste onderdelen.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik ben heel slecht in als ik gestrest ben over iets toch positief te blijven over iets anders. Ik kan volgens mij als geen ander chagrijnig zijn.

Wat is mijn grootste valkuil? Complexiteit en ambitie. Ik bedenk altijd veel te grootse en ingewikkelde projecten en daarmee maak ik het mezelf en mijn crew veel te moeilijk. Sorry jongens! Eigenlijk is elk project een poging iets simpelers te bedenken dan het vorige project, en dat mislukt altijd.

Wanneer zou ik liegen? Alleen bij het beantwoorden van deze vraag.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Ik vind mensen als Gareth Edwards, die voor weinig geld super vette projecten neer weten
te zetten door heel slim en efficient te schrijven en draaien heel inspirerend. Daarnaast
vind ik de entrepreneursvisie van producenten als Peter Jackson en George Lucas
fantastisch. Die zijn niet alleen regisseurs, maar ook geniale bedrijfsleiders.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Draaidagen. Filmmaken is fantastisch, maar de draaidagen zelf voelen vaak ook als een en al dweilen met de kraan open, redden wat er te redden valt, en meer troubleshooten dan creëren. Dat kan soms demotiverend werken. Filmmaken is als het sprinten van een marathon.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Een paar weken terug kreeg ik de kans om Ted Neeley te regisseren in een rol in mijn nieuwe film. Ik ben al mijn hele leven fan, en ik was heel zenuwachtig, maar hij was ronduit fantastisch om op de set te hebben. Dat was echt een van de hoogtepunten.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Robert Altman zei iets van “Retirement? You’re talking about death, right?”. Robert Altman was een filmregisseur die in 2006 overleed, enkele maanden nadat zijn laatste film af was.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik zie altijd in making-ofs van die regisseurs vet opbeurende, lieve speeches houden naar hun crew en dan denk ik volgens mij doe ik dat helemaal niet, volgens mij ben ik alleen maar gestrest de hele tijd. Mensen blijven wel meedoen, dus blijkbaar gaat er ook iets goed, maar dat is een kwaliteit die ik wel zou willen hebben.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Ik heb mezelf op de academie ooit beloofd mijn eerste lange speelfilm af te hebben op m’n 26e en mijn tweede op m’n 30e. Ik ben nu 30 en ben mijn derde speelfilm aan het draaien.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Hollywood is wel de filmindustrie waar mijn smaak en stijl het beste bij past, maar ik ben nog nooit in L.A. geweest en heb ook geen idee hoe ik daar aan de bak zou moeten komen. Voor nu zit ik in Utrecht eigenlijk goed.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Ik heb een replica van de punt van de Speer van Longinus. De speer waar zogenaamd Jezus mee gestoken zou zijn terwijl hij aan het kruis hing. Die hebben we ooit laten maken voor een project dat niet doorging. Waarschijnlijk heeft die hele Longinus natuurlijk nooit bestaan en is het dus een replica van een ding dat uit zichzelf al nep is, maar ik ben gek op dat ding en heb ‘m al jaren op m’n bureau liggen.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ik neem mezelf vaak niet heel serieus, maar soms merk ik dat daardoor anderen dat ook niet doen, en dat ze vervolgens niet geloven dat ik wel echt speelfilms maak of überhaupt weet wat ik aan het doen ben.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Meestal m’n kast DVDs en Blu-rays. O nee, die staat binnen. Buitenshuis in de bioscoop.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? De appelbollen van Graaf Floris in Utrecht.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Ik ben een trage lezer, dus ik kom door weinig boeken heen, maar als kind was ik helemaal verzot op alles van Paul van Loon. Dat heeft zeker mijn fascinatie voor fantastische genres helpen creëren.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers?
Tolkien, Douglas Adams, Frank Miller

You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Doe maar Santa Esmeralda’s cover van Don’t Let Me Be Misunderstood. Lekker opbeurend, en die track duurt ruim een kwartier, dus dan leef ik nog wat langer.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Ellen Ripley of Fox Mulder

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? M’n moeder.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Seven Samurai van Akira Kurosawa

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Dat ik blijkbaar films bedenk die op de raaklijn tussen mijn passie en commerciële levensvatbaarheid bestaan.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Ik ben eigenlijk altijd bezig met film, en film is niet echt een kunstvorm, maar eerder een combinatie van alle andere kunstvormen. Theater, schrijven, muziek, fotografie, schilderen voor achtergronden, ontwerpen, noem maar op, elke non-interactieve kunstvorm zit in film verweven.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Colinda Bongers, met wie ik mijn bedrijf Get Off The Road opgericht heb moet natuurlijk vernoemd worden, elke keer als een van ons het even niet meer redt dan trekt de ander je er weer doorheen. Ook actrice Julia Batelaan verdient een vermelding. Zij is de inspirerendste persoon om mee te werken. Er is niks leukers dan scènes schrijven voor haar omdat je meteen al weet hoe goed het gaat worden.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Moet het een realistisch voorstel zijn? Doe anders maar gewoon meteen Tom Cruise.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Ik ben nu bezig met de film Kill Mode. Een project waar ik al jaren naartoe aan het werken was en dat dit jaar eindelijk van de grond gekomen is. Ik kijk er dus niet echt naar uit, want ik ben er al mee bezig, maar dit zal zeker de rest van mijn jaar opslokken.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017? Realistisch hoefde niet hè? George Lucas.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Met een beetje geluk zal Molly, mijn vorige film wereldwijd hier en daar op festivals te zien zijn en op andere manieren de verkoop in gaan. Of hij ook in Nederland uitkomt durf ik niet te zeggen. Dus misschien moet je voor een DVD naar Japan.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen ?Ik ben altijd benieuwd naar ambitieuze, jonge filmmakers.

Hoe kun jij contact met mij opnemen?
thijs@getofftheroad.nl

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s