Passie Pensioneert Nooit voor Marnix Beekhuizen

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Als chef kan ik niet anders zeggen dan, koken! Met een grote voorliefde voor groenten en traditionele bereidingstechnieken. Open vuur, ondergronds garen, low en slow. Dat zijn dingen die mij blij maken.

Waar ik anderen blij mee wil maken.Die passie uit zich in het constant zoeken naar de mooiste producten en de beste bereidingstechnieken. Als ik na een diner een twinkeling in de ogen van mijn gasten zie, een glimlach, dan heb ik mijn doel bereikt en ben ik een gelukkig mens.

Wat is mijn idee van het ultieme geluk? Voor mij is ultiem geluk doen wat ik leuk vind, waar ik gelukkig van word. Als ik blij word van de dingen die ik doe dan voelen en vooral proeven, mijn gasten dat ook. Volgens mij is dat ook precies waar passie om draait…

Wat is mijn grootste angst? Mijn grootste angst is nooit meer kunnen doen wat ik nu doe. Mijn passie verliezen voor het mooiste vak van de wereld.
Voor veel koks is dit een feit door de vele uren, de harde wereld en de onderwaardering.
Er bestaat een groot tekort aan goed opgeleide koks, een tendens die door de sector zelf is gecreëerd.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Seizoenen! In Nederland kennen we veel meer dan 4 seizoenen, Ieder product groeit en bloeit op een ander moment. Het zoeken naar die producten en daar iedere keer weer mooie, smaakvolle gerechten mee bedenken maken mijn vak het mooiste ter wereld.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik kan wat chaotisch zijn… Mij is verteld dat dat regelmatig voorkomt bij mensen met een creatieve passie dus dat excuus 😉 gebruik ik dan ook regelmatig. Daarnaast kan ik nogal direct uit de hoek komen, open en eerlijk. Door sommigen wordt dat als negatieve eigenschap gezien, ik zie het meer als een manier om te verbeteren.

Wat is mijn grootste valkuil? Toch weer die chaos 😉 Daardoor kan ik soms overzicht verliezen, die ik gelukkig meestal ook weer vrij snel terug vind. Daarnaast kan ik ook heel erg impulsief handelen, beslissingen nemen op gevoel zonder daar eerst heel goed over na te denken. Meestal pakt dit goed uit maar soms zijn die overhaaste beslissingen niet altijd de beste 😉

Wanneer zou ik liegen? Een leugentje om eigen bestwil overkomt iedereen wel eens, Liegen is echter een eigenschap die niet aan mij besteed is: daar ben ik te
direct en open voor.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meest? Doorzetters en mensen die dezelfde passie delen als ik. Mensen die er naar streven om de wereld, binnen hun kunnen, net dat kleine beetje beter te maken. Een specifiek persoon heb ik niet als grote voorbeeld, wat mij betreft worden chefs tegenwoordig te vaak tot rocksterren verheven, uiteindelijk is het toch maar ‘gewoon koken’ wat we doen…

Waar houd ik het minst van in mijn werk? Ik word verdrietig als ik zie dat sommige chefs zonder enige vorm van passie hun ‘vak’ uitoefenen, dat het ipv een passie, gewoon werk wordt. Soms omdat ze niet anders kunnen door personeelstekorten of bezuinigingen en soms omdat ze gewoon ‘niet kunnen’.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Als leerling kok was ik het gelukkigst en tegelijkertijd het ongelukkigst. Gelukkig, omdat ik mocht leren van de besten in het vak, chefs met passie voor mooie producten en te gekke bereidingen. Ongelukkig, omdat ik leerling was….alle rotklusjes voor mij waren en de uren zo intens waren dat ik mijn vrije tijd eenzaam op mijn kamertje in Rotterdam, half slapend doorbracht.

Wat zegt de uitspraak ‘passie pensioneert nooit’ mij? Passie is pure emotie, liefde voor alles wat je doet. Ik denk dat die passie zich vanaf je geboorte ontwikkelt en als je jezelf daar niet aan toegeeft je grote kans hebt om minder gelukkig door het leven te gaan. Laat je dus niet tegenhouden door negatieve geluiden, volg je hart en doe wat je leuk vindt.

Wat zou ik aan mijzelf willen veranderen? Ik ben van mening dat we constant veranderen, of we nu willen of niet. We vergaren meer kennis en passen onze toekomstvisie daar op aan, dat is ook de enige manier waarop onze passie ook echt onze passie kan blijven.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Mijn grootste prestatie (samen met anderen) is denk ik toch wel, koken voor Hr.Ms. de Koningin. Iets dat voor veel koks toch wel een droom is, is een aantal jaren geleden voor mij werkelijkheid geworden. Een fantastische ervaring! Ook een diner verzorgen voor onze wereldleiders tijdens het World economic forum in Davos, behoort tot een van mijn favoriete
herinneringen.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Overal waar ik met liefde en passie ‘mijn ding’ kan blijven doen.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Een bedankbrief van Kofi Annan, ex secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Mijn doorzettingsvermogen en het feit dat ik iets met volle overtuiging doe, of helemaal niet doe.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenhuis, in mijn stad?P’rooflokaal in Veghel, een geweldig mooie industriële en inspirerende omgeving met een fantastisch dakterras met uitzicht over het dorp/de stad, voorheen gerund door een van de grootste cateraars van ons land en nu eigendom van een jonge chef die op topniveau zijn passie uitoefent.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? White heat van Marco Pierre white, for sure!! Ik denk dat dit boek voor de meeste koks uit mijn generatie wel als katalysator voor hun passie geldt. Een boek dat rauw en ongepolijst een kijkje geeft in de wereld van de top gastronomie.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Als ik de tijd heb dan duik ik graag in de boeken van Dimitri Verhulst. Geweldige stukjes literatuur met een flinke dosis humor geschreven, heerlijk!

‘You only die once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?
Muziek is belangrijk in mijn leven en is bij mij vooral emotie gebonden….het ligt er dus vooral aan of ik blij ben met mijn laatste dag of dat ik graag nog even zou willen blijven ;). Maar het zal in beiden gevallen iets in de richting van rockabilly, blues, folk of metal zijn.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Vroeger wilde ik altijd He-Man zijn die met zijn magische zwaard de tovenaar Skeletor verslaat…. Lijkt me nog steeds wel wat.

Wie is mijn held of heldin in real life? Heel cliché maar mijn ouders, for sure!
Diep respect hoe ze mij hebben weten op te voeden, ondanks mijn soms wat onhandelbaarheid.

Welke film zou ik jou aanbevelen, ooit in jouw leven te zien. Jiro dreams of sushi, over passie gesproken!

Wat zegt de uitspraak “De Financiële vrijheid om te Creëren” mij? Dat je creativiteit niet moeten tegen laten houden door financiële grenzen en je altijd moet blijven zoeken naar oplossingen om te kunnen blijven doen waar jij gelukkig van wordt.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Vroeger vond ik het altijd overdreven om koken als een kunst te zien, maar niets is minder waar. Zoals de definitie van kunst omschrijft; ‘Kunst is een ambacht dat bedoeld is om de zintuigen te prikkelen’. En dat is dus precies wat wij doen…

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Vooralsnog ben ikzelf mijn grootste sponsor, heb ik ook nog geen fanpage op internet gespot en partner….tja we blijven gewoon swipen 😉

Met wie zou ik in 2017 graag willen samen werken? Iedereen met toffe, briljante of gekke ideeën mag zich melden!

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Zie bovenstaande vraag 😉 Wel ben ik bezig met een super tof project voor 2018, maar dat is nog een geheimpje 😉

Waar kun je mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017?
Het meeste is toch wel in privé sferen maar check vooral, http://www.by-marnix.nl of http://www.instagram.com/bymarnix Zie ik je daar? 😉

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?
Günter Paffendorf… Ondank dat ik hem nooit in real life de hand heb mogen schudden heb ik enorm veel respect voor zijn liefde en passie voor ‘het’ vak.

Hoe kun jij contact met mij opnemen?
Mijn eigen webplekje; http://www.by-marnix.nl
Mijn eigen webplekje voor inspiratie; http://www.instagram.com/bymarnix
Of stuur gezellig een mailtje naar info@by-marnix.nl
Tot snel? 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s