Passie Pensioneert Nooit voor Kim ten Tusscher

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Ik werk inmiddels aan het zevende boek in dezelfde verzonnen wereld. Tijdens het schrijven voel ik me vaak een ontdekkingsreiziger die door nieuwe gebieden trekt en nieuwe mensen ontmoet. In het begin hangt er nog een dikke mist boven het landschap, maar langzaam trekt die op. Toen ik begon met het ontwikkelen van deze wereld, voelde ik me er nog onwennig,
een buitenstaander, maar inmiddels ben ik me er thuis gaan voelen en daardoor ontdek ik ook wat er onder de oppervlakte zit. Het is net als echt reizen: als je er net bent, zie je alleen de toeristische dingen. Pas als je ergens meerdere keren bent geweest of voor langere tijd, leer je het land echt kennen.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Avonturen beleven met mijn man. We zijn net terug uit IJsland waar we hebben gekampeerd en veel gewandeld en dat was echt super gaaf. Ik geniet als het leven niet zo ingewikkeld is: wakker worden in een mooie omgeving en een kopje thee, dat is voor mij het ultieme begin van een heerlijke dag.

Wat is mijn grootste angst? Ik las laatst een artikel over spijt bij oude mensen. Wat hadden zij anders willen doen? Toen besefte ik dat ik waarschijnlijk spijt zou krijgen van al die momenten dat ik te afwachtend was. Ik hoop niet dat ik op mijn sterfbed denk: Had ik toen toch maar… Dat ik dan besef dat ik grote kansen heb laten lopen, omdat ik bang was om afgewezen te worden.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Die momenten waarop ineens van alles op z’n plek valt en dat het verhaal ineens nog beter klopt dan ik van tevoren had bedacht. Dat kan van alles zijn, de link met de actualiteit die ineens duidelijk wordt of een detail wat ik ooit zonder reden in het verhaal stopte en nu ineens een oplossing biedt.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik kan me heel goed focussen op iets. Dat klinkt als een positieve eigenschap, maar het komt te vaak voor dat ik daardoor de wereld om me heen vergeet en dringende zaken laat liggen, omdat ik alleen met dat ene (waarschijnlijk een nieuw boek) bezig ben.

Wat is mijn grootste valkuil? Ik moet het niet allemaal alleen willen doen.

Wanneer zou ik liegen? Als de waarheid iemand nog meer pijn zou doen.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Ik vind Robin Hobb een groot voorbeeld. De manier waarop zij haar verhalen opbouwt, past
bij mijn manier van werken. Ik wil graag bereiken wat zij allemaal al heeft bereikt.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? De momenten van totale paniek, vaak vlak voor het moment dat een boek klaar is. Dan kan ik mezelf helemaal in de put praten en denken dat het verhaal verschrikkelijk is. Gelukkig heb ik na zeven boeken ervaring met dergelijke inzinkingen en weet ik dat het niets zegt over de kwaliteit van mijn werk, maar alles over mijn onzekerheid en perfectionisme. Daardoor kan ik het weer snel ombuigen, maar die momenten zijn echt verschrikkelijk.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Ik heb geen specifiek moment, maar ik word intens gelukkig als mensen me laten weten wat een boek met hen deed. Soms vertellen ze me heel persoonlijke verhalen waardoor duidelijk wordt dat de dingen die ik schrijf echt iets losmaken bij hen. Dat is echt de grootste beloning die ik kan krijgen.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Passie is niet begrensd door leeftijd. De meeste reguliere banen stoppen op een bepaalde leeftijd en dat is ook prima. Maar als je werkt vanuit je passie ga je altijd door, ook na je 67ste, na 17.00 uur en in het weekend.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Anderen zeggen vaak dat ik peper in mijn reet heb, maar van mij mag dat nog wel wat meer. Ja, als ik een idee heb en ik kan het zelf, dan is het binnen de kortste keren klaar, maar als ik anderen nodig heb, ben ik vaak veel te afwachtend.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Ieder nieuw boek is een grotere prestatie dan die daarvoor, want ik stel mezelf met ieder verhaal een nieuw doel. Ik houd ervan om mezelf te blijven uitdagen, dus ik maak niet wat ik al kan, maar wat ik denk te kunnen. En dat is iedere nieuwe dag weer wat meer dan gisteren.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Ik ben heel gelukkig in mijn huis van meer dan 100 jaar oud in Enschede. Ik heb hier ook eindelijk een eigen schrijfplek. Heerlijk.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Ik hecht niet zoveel waarde aan bezittingen, dus dit is een heel moeilijke vraag. Eigenlijk is het enige dat ik bezit dat niet vervangbaar is een schilderij van Elion. Hij is een van de eerste personages die ik creëerde en het schilderij is gemaakt door Iris Compiet. De afbeelding sierde de eerste uitgave van mijn debuut Hydrhaga.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ik spring altijd vol enthousiasme in het diepe en ga er dan voor de volle 100% voor.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? De beste ideeën buitenshuis krijg ik meestal op de fiets. En of dat nou onderweg is naar de
supermarkt of het station maakt eigenlijk niet uit.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Ik houd van knusse plekjes, van thee en van cake. Als je daar ook van houdt, raad ik je Het
Gouden Randje in Enschede aan. De naam verwijst naar de ouderwetse kopjes waarin ze hier hun zelf gemengde thee schenken en hun eigengemaakte taarten zijn ook heerlijk.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? In mijn jeugd las ik “Overal schijnt de maan” van Ursula Wölfel. Een paar jaar geleden las ik het opnieuw en het viel me op hoeveel het me heeft gevormd. Het boek gaat over twee zigeunermeisjes en alle vooroordelen waar zij mee te maken krijgen. Ik kon me als meisje heel erg identificeren met het jongste kindje en begreep niet waarom iedereen zo gemeen deed tegen haar alleen omdat ze een zigeuner was. Dat boek leerde me om onbevooroordeeld naar
andere mensen te kijken. Een ander boek dat mijn leven heeft gevormd, is “In de ban van de Ring” van Tolkien. Dankzij dat verhaal ben ik in de filmwereld terecht gekomen en ben ik fantasy gaan schrijven.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Robin Hobb, Kelly van der Laan en Michelle Visser. Grappig eigenlijk, allemaal vrouwen.

You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Helaas hadden we tijdens onze vakantie de filmmuziek van The Lord of the Rings niet bij ons.
Die zou ik wel graag willen beluisteren op mijn laatste dag. Maar dan wel met mijn man naast me en rijdend door een episch landschap zoals in IJsland.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Ik heb hier heel lang over nagedacht, maar ik geef het op. Misschien omdat ik van een fictieve held verwacht dat die vlekkeloos is, maar ik dat tegelijkertijd heel erg saai vind, dat ik geen personage kan verzinnen om me mee te vereenzelvigen.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Mijn heldinnen zijn mijn moeder, mijn oma en mijn tante. Zij zijn onafhankelijke vrouwen die, soms noodgedwongen, hun eigen plan trekken. Mijn oma reisde op latere leeftijd zelfs in haar eentje naar afgelegen plekken in Afrika om mijn tante op te zoeken die daar werkte. Dankzij hen sta ik sterk in het leven en weet ik dat ik het op mijn eigen manier kan en mag doen.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Ren – the Girl with the Mark, hoewel dat officieel een webserie is. Ren is gemaakt met een klein budget en is het bewijs wat je voor elkaar kunt krijgen met passie en liefde voor een  verhaal. Ik heb als kostuumwerker een bijdrage mogen leveren en ik heb geweldige herinneringen aan het internationale team dat zich zo heeft ingezet om deze productie te maken.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Het is helaas zo dat creëren meestal niet samen gaat met een stabiele financiële situatie. En dat levert bij mij vaak een frustrerend spanningsveld op. Van schrijven word ik super gelukkig, maar ik kan er niet al mijn tijd en energie in steken, omdat er ook geld verdiend moet worden. Met andere woorden: het lukt mij op dit moment niet om mijn leven in te richten zoals ik dat het liefste zou willen. De financiële vrijheid om te creëren betekent dat ik me geen zorgen hoef te maken over mijn inkomen en me volledig kan richten op alles wat ik
het liefste doe.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Ik houd ervan om kunst om me heen te verzamelen en om naar musea te gaan. Het werk van anderen kan me erg inspireren, omdat het me op hun manier naar de wereld laat kijken. Het liefst heb ik kunst die visueel aantrekkelijk is (dat betekent niet per se mooi) en een verhaal wil vertellen, maar een van beide mag ook.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Als het kan gaat mijn vader altijd met me mee, naar elke boekpresentatie, elk festival en elk optreden. Vaak genoeg doe ik dingen die ik spannend vind en dan is het fijn dat er een vertrouwd gezicht in de zaal zit. Ik weet dat hij trots op me is, dus dan maakt de mening van de anderen minder uit.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Schrijven is een eenzaam vak en ik ben niet de schrijver die snel de samenwerking aan zou gaan wat betreft een verhaal schrijven. Maar projecten die zijdelings met mijn werk te maken hebben, vind ik wel heel erg leuk. Voor Jager & Prooi maakten de band Seven Waters en ik een nummer met epische videoclip. Zoiets zou ik graag nog eens doen.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Ik kijk heel erg uit naar de Worldcon in Helsinki, een grote conferentie op het gebied van speculatieve fictie.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017? Mensen die me kunnen helpen mijn verhalen naar de rest van de wereld te brengen. Internationale bloggers die er aandacht aan willen besteden, agenten die me bij een goede uitgever kunnen onderbrengen. De stap naar het buitenland kan ik niet in mijn eentje zetten,
dus ik hoop dat ik de juiste mensen tegen ga komen.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? In Helsinki dus. Maar ook op Nederlandse en Belgische festivals en beurzen, zoals Castlefest en diverse comic cons. Mijn boeken vind je in iedere (online) boekhandel of de bibliotheek.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?Karen Leijzer. Zij is de zangeres van de band Seven Waters. Karen is net zo gedreven en
gepassioneerd als ik.

Hoe kun jij contact met mij opnemen?
Alles wat je wilt weten vind je op http://www.kimtentusscher.com

Link naar Bol.com: https://www.bol.com/nl/c/boeken-kim-ten-tusscher/6116724/N/8299/
Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=OW26T4xTuqk

Dit verhaal is mogelijk gemaakt door Peter de Kuster. de oprichter van Passie Pensioneert Nooit. Wil jij Peter persoonlijk ontmoeten samen met andere creatieve professionals en sparren over jouw uitdagingen als creatief professional?  Kijk dan eens naar de Passie Pensioneert Nooit Friends

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s