Passie Pensioneert Nooit voor Martijn Soeterbroek

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Ik maak al bijna 30 jaar muziek, waarvan de laatste 12 jaar als professioneel muzikant en docent. In al die jaren is mijn grootste passie echter niet echt veranderd: het liefst ben ik creatief bezig. Ik ben een ‘maker’. In mijn geval betekent dat primair liedjes schrijven, componeren, arrangeren, opnemen. Maar het kan net zo goed het produceren van een video zijn, een songtekst schrijven, een foto bewerken.

Wat is mijn idee van ultiem geluk?  Het klinkt wellicht wat zweverig, maar ik word altijd enorm blij van ‘geheel’: als creatieve puzzelstukjes in elkaar vallen, als muzikale horizontale bogen kloppen; van synergie tussen muzikanten. Wat concreter: het moment dat je op het podium staat, je je eigen liedjes speelt en merkt dat je echt connectie hebt met het publiek, dat is elke keer weer zo’n kick! Met mijn muziek een erfenis achterlaten – een vriend sprak laatst over een ‘legacy’ – in de levens van deze en toekomstige generaties, dat is een soort ultiem streven voor mij.

Wat is mijn grootste angst? Dat er iets zou gebeuren zodat ik fysiek mijn beroep niet meer zou kunnen uitoefenen. Dat kan ik me haast niet voorstellen. Maar ook dat ik niet mijn volledige potentieel zou kunnen benutten. Wat overigens, geloof ik, een typisch ‘millennials-generatie’-ding is, maar goed…

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?  In de creatieve ‘flow’ of ‘zone’ zitten.  Samen met gelijken werken aan een mooi product. Maar ook kleine momenten kunnen mooi zijn: als je bijvoorbeeld ziet dat het bij een leerling ‘klikt’, als het me lukt om mijn passie en fascinatie over te brengen op een jong iemand. Prachtig.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap?  Ik ben zeker geen hyper sociaal ‘mensen mens’. Praten over koetjes en kalfjes vind ik moeilijk: ik kom liever meteen ter zake, waardoor ik soms wat bot overkom.

Ook kan mijn hoofd zo vol ideeën zitten, dat ik vergeet te vragen naar de persoonlijke kant van de ander. Ik probeer er op te letten, echt!

Wat is mijn grootste valkuil?  Of het nou mijn Limburgse roots zijn of niet, ik ben nogal beschouwend van aard, kijk graag de kat uit de boom. Waardoor ik ‘Het Moment’ kan missen. Ik ben ook vreselijk goed in het benoemen van ‘beren op de weg’. Handig, op zich, maar soms is het toch echt beter om te denken in kansen en mogelijkheden. In de praktijk betekent dit dat ik me kan verliezen in mijn perfectionisme en focus op het creatieve proces, daarmee de marketing/commerciële kant bewust voor me uitschuivend.

Wanneer zou ik liegen?  Ik zou niet snel liegen. Als het echt moet, dan maar wat om de waarheid heen praten.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste?  Duitse superdrummer Benny Greb wist mij ooit uit een impasse te trekken. Ik zat een beetje op een dood spoor, maar toen ik hem zag spelen, eerst op Youtube en later ook live, kwam dat zo binnen dat ik besefte dat er toch echt nog véél meer te leren was. Benny is niet alleen een goede drummer met een goed verhaal, maar heeft ook nog eens een duidelijke didactische visie én de gunfactor! Een mooi voorbeeld.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Het ‘Muzikant-wachtend-naast-de-telefoon’-cliché: mijn werk verkopen, de commerciële kant dus, dat vind ik toch nog steeds echt moeilijk. Omdat het weinig tot niks te maken heeft met creativiteit en omdat ik, hoe enthousiast ik ook ben over mijn eigen creaties en plannen, toch ook altijd weer bang ben voor afwijzing en teleurstelling. Contact leggen met ‘vreemde’ mensen, opbellen of op iemand afstappen, heb ik altijd al lastig gevonden. Ik kan het wel hoor, maar dan moet ik elke keer eerst weer die drempel over.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Elke keer als ik het gevoel heb dat ik op de toppen van mijn kunnen presteer, het maximale eruit haal. Dat kan tijdens een optreden zijn, maar net zo goed tijdens een repetitie of een schrijfsessie. En natuurlijk, voor duizenden mensen spelen die voor je klappen, dat wordt nooit vervelend. Al is dat meer een giga ego boost dan ultiem geluk, denk ik.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Net als iedereen, heb ik om de zoveel tijd zo’n reflectiemoment waarin je denkt ‘Waarom doe ik dit eigenlijk? Wil ik dit nog wel?’. We leven immers in een tijd waarin het de kunst en cultuur sector niet gemakkelijk wordt gemaakt. Zonder passie hou je dit werk niet lang vol. Maar ik doe dit zó graag, ik kan me haast niet voorstellen dat ik een ‘normale’ baan zou hebben. Dan maar iets minder huisje, boompje, beestje. Ik heb het er graag voor over. Dus ja, hoewel ik wellicht nog wat jong ben om over ‘pensioen’ na te denken, zegt deze uitspraak veel over mij.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Minder beren op de weg zien, minder bang zijn voor afwijzing en pro-actiever mijn doelen nastreven.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Eerlijk gezegd hoop ik dat die nog komt! Maar het feit dat ik nu toch al een behoorlijke tijd relatief makkelijk kan leven van mijn passie geeft al aardig wat voldoening.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?  Ik heb het op dit moment prima naar mijn zin in Utrecht.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Mijn gezondheid en mijn creatieve vermogens. Zou ik mijn drumstel redden als mijn huis in brand staat? Hmm…misschien mijn bekkens. En mijn laptop…

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ha, ik heb een groot hoofd en veel baard. Niet te missen.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Tijdens het (sporadisch rondje) hardlopen, op de fiets of zelfs onder de douche kom ik nog wel eens tot opvallende ideeën. Maar het beste werkt het toch gewoon om achter de piano of drumstel te kruipen. Creativiteit komt namelijk zelden aanwaaien, meestal is het gewoon ambachtelijk hard doorwerken…

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad?  Ik woon nu bijna 2,5 jaar in Utrecht. Nooit gedacht, maar ik vind het een prachtstad. Zoveel plekken waar je fijn kunt eten, drinken, muziek maken of luisteren. Ik heb (nog) niet echt een favoriet.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe?  Als kind verslond ik elk boek in de plaatselijke bibliotheek, maar de laatste jaren lees ik niet zoveel meer. Momenteel probeer ik ‘7 Habits of Highly Effective People’ van Steve Covey, een befaamd coaching boek over effectief leiderschap, door te komen. Echt een spannend plot heeft dat boek echter helaas niet… Wat dat betreft kan ik hier beter bijvoorbeeld ‘The Art of Bop’ van John Riley noemen: een excellente drummethode die mij op m’n 17e kennis liet maken met jazz drummen.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Mijn eerste gedachte is om hier geen romanschrijvers, maar componisten te noemen. Natuurlijk, The Beatles, Mozart, Frank Zappa, noem ze allemaal maar op, maar ik denk eerder aan iemand als Wayne Shorter (in zijn tijd bij Art Blakey/Miles Davis), Avishai Cohen of Steven Wilson. Ongelooflijk wat dat soort mensen voor een muzikaal oeuvre bij elkaar geschreven hebben. Daar heb ik echt veel bewondering voor.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?  Aha, dus niet de muziek op mijn begrafenis, maar wat ik zélf zou willen luisteren? Interessante vraag. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar eigenlijk luister ik zelf helemaal niet zoveel muziek. Na een dag lesgeven, optreden of repeteren, zit mijn hoofd vaak zo vol, dan wil ik gewoon rust aan mijn oren. Mijn muzieksmaak lijkt zich echter nog steeds te ontwikkelen: via de 90’s rock van Soundgarden via de jazz van Miles Davis naar de progrock van Porcupine Tree. Momenteel zit ik weer in een jazzy fase: Snarky Puppy, Avishai Cohen, Gogo Penguin. En ik hoop dat er nog eens een dag komt dat ik Rachmaninoff écht begrijp. Lijkt me geweldig!

Wie is mijn held of heldin in fictie? Ik ben een Trekkie for live! Captain Picard!

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Ik betwijfel eerlijk gezegd of je mensen wel op zo’n voetstuk moet plaatsen. Maar ok, natuurlijk is er maar 1 goed antwoord: mijn vriendin.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien?   Mag ik hier ‘Bill & Tedd’s Excellent Adventure’ noemen? Die is fantastisch! Ik kijk zelf vooral graag naar allerlei (al dan niet foute) SF-films en series, maar om dat nou hier aan te bevelen…. Wel staat ‘Fight Club’ al jaren bovenaan als mijn favoriete film, die moet je echt gezien hebben.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Al tijdens mijn conservatorium studie heb ik bewust gekozen om ten behoeve van financiële zekerheid, muziekles te gaan geven in plaats van in talloze coverbandjes te gaan spelen. Hoewel ik er inmiddels wel achter ben dat een goede balans vinden tussen het docentschap en ‘actief muzikant’ zijn nog helemaal niet zo eenvoudig is, heeft dit er wel voor gezorgd dat ik me eigenlijk nooit zorgen heb hoeven maken over geld. Die basis is er immers. Het fijne daaraan is dat ik kan creëren om het creëren, als en wanneer ik dat wil. Ik hoef niet per sé met elk liedje of optreden geld binnen te halen: ik kan de dingen kiezen waar ik het meest energie van krijg.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk?  Muziek is het belangrijkste in mijn leven en mijn werk. Zonder muziek hou je weinig over.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime?  Wederom, mijn vriendin!

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Momenteel ben ik aan het proberen om mijn ‘DrummerMartijn’-project, tot nu toe voornamelijk slechts mijn muzikale alter-ego op Youtube, om te bouwen tot daadwerkelijk actieve live-band. De juiste muzikanten daarvoor bij elkaar zoeken is best een opgave (laat staan het zakelijke gedeelte…). Mijn antwoord zou dan ook zijn: ik wil werken met mensen die mij kunnen en willen helpen om ‘DrummerMartijn V2’ van de grond te krijgen.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Ik volg momenteel een Master of Music opleiding aan de HKU/Conservatorium Utrecht. Na de zomer ga ik beginnen aan mijn tweede en laatste jaar. Ik kijk dan ook nu al uit naar mijn afstudeerconcert, weliswaar pas in medio 2018.  Dit concert hangt weer enorm samen met bovengenoemd DrummerMartijn-project, dus nu al spannend allemaal. Verder hoop ik dat we dit najaar, dan wel begin 2018, nieuw werk van mijn andere bandjes Waking Skies, Demi Knight én The New Habit kunnen presenteren.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017?  Ha, de hoofd programmeur van North Sea Jazz? Ik denk dan vooral aan inspirerende muzikanten, creatievelingen die de samenwerking met mij durven aan te gaan. Dat zou al heel mooi zijn.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Kijk zeker even op mijn DrummerMartijn Youtube kanaal: www.youtube.com/drummermartijn ! Via www.drummermartijn.nl ben ik ook makkelijk te vinden op oa Facebook en Instagram.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Ik denk dat mijn goede vrienden Antoine Pütz en Mark Courage ook een mooi verhaal zouden kunnen vertellen!

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s