Passie Pensioneert Nooit voor Ro-Nalt Schrauwen

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Mijn grootste passie is dat ik kan doen waar ik zelf zin in heb. Dat ik uit niets iets kan maken dat mensen ontroert, doet stilstaan, de tijd doen vergeten.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Ah, het ultieme geluk. Ik zou willen dat is weet wat dat is. Het ultieme geluk is dat je mag zijn wie je bent of hoopt te worden en dat anderen dat respecteren. Je niet hoeven te bewijzen voor de buitenwereld. Gewoon tevreden zijn met je zelf.

Wat is mijn grootste angst? Dat ik te vroeg sterf, al heb je dat niet zelf in de hand. Ik zou wel meer dan 100 willen worden en dan nog steeds mijn ding kunnen doen.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Ik houd er het meest van als ik de tijd verlies terwijl ik aan het werk ben. Dat je meditatief bezig bent met het creëren van schoonheid, humor, schuring.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Dat ik opeens uit het niets kan ontploffen en dat de anderen niet begrijpen waarom ik voor zo iets futiele zo ontzettend boos moet worden. Het is slechts een druppel die de emmer deed overlopen.

Wat is mijn grootste valkuil? Dat ik te gemakzuchtig word. Dat ik denk dat ik er al ben, terwijl ik slechts aan het begin staat van een groter iets.

Wanneer zou ik liegen? Om mezelf of een ander te beschermen.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Anish Kapoor, Tinca Veerman en Henk Hannemann. Anish Kapoor vanwege de schoonheid van zijn werken, Tinca Veerman vanwege het vervremende karakter van haar werk en Henk Hannemann vanwege zijn eigengereidheid.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Wat ik de laatste tijd echt erg vind is de vanzelfsprekendheid van mensen met betrekking tot de kunsten in de breedste zin van het woord. Alsof de kunsten publiek bezit zijn waar je niets voor hoeft te betalen. De ‘kijken, kijken, niet kopen’ mentaliteit. De vanzelfsprekendheid dat de kunsten gratis moeten zijn. Dat je blij moet zijn dat je je werk kan laten zien en daar best wat geld voor over moet hebben.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Ik herinner me het moment dat ik het beeld Daphne af had, er enige afstand van nam en dat ik ontroerd raakte van mijn eigen werk. Op dat moment besef je hoe gepriviligeerd je bent om je leven te vullen met het maken van kunst.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Passie kent geen leeftijd. Passie is tijdloos. Het is een onderdeel van het eeuwige.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Pfff. Eigenlijk niets.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Jaren geleden begon ik met een project over de Zeven Hoofdzonden, waarbij ik van iedere hoofdzonde een beeld wilde maken. Tijdens dat proces kreeg ik het idee om met nog zes kunstenaars het project uit te breiden om zo tot 7 x 7 werken te komen vanuit 7 verschillende disciplines. En dat zouden we dan zeven keer tentoon stellen. Maar zoals dat gaat met mooie projecten is de realiteit weerbarstiger. Pas toen ik een summerschool volgde en mij tools werden gegeven om mijn doel te verwezenlijken ben ik spijkers met koppen gaan slaan. Binnen een jaar moesten alle werken gereed zijn en tentoon gesteld worden. Vorig jaar (2016) werd de tentoonstelling Zondaars?! in het Kruithuis in ’s Hertogenbosch geopend. Het was mij gelukt om zeven mensen bijeen te brengen en samen met hen een tentoonstelling in te richten rondom één thema: de Zeven Hoofdzonden.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? In alle rust.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Een mens kan natuurlijk nooit je bezit zijn, maar mijn lief is mijn meest waardevolle bezit.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Dat ik een flapuit ben, dat ik altijd naar vormen kijk en dat ik denk dat ik zelf dingen beter kan.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? De beste ideeën ontstaan overal en nergens. Ze komen spontaan in me op of zijn een reactie op datgene wat om me heen gebeurt.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Het liefst drink ik onder mensen. In een café of tijdens een verjaardag. Eten doe ik het liefst op een terras zonder irritante insecten. Een plekje waar het rustig toeven is en de waan van de dag ontbreekt.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Het meest invloedrijke boek dat ik ooit gelezen heb is ‘Eiland’ van Aldous Huxley. Daarin wordt een mens- en wereldbeeld beschreven waarin mensen mogen zijn wie ze zijn. Waar een maatschappij zo is ingericht dat al die verschillende mensen hun ei kwijt kunnen. Een humanisme die bijna religieus is. ‘Aristoteles beschouwt als tijdgenoot’ door Henry B. Veatch. Het mens- en wereldbeeld van Aristoteles spreekt me erg aan. De logica. Als laatste het boek van Theo de Boer, ‘Tussen filosofie en profetie. De wijsbegeerte van Emmanuel Levinas’. Het idee dat in de ontmoeting van de Ander het goddelijke aanwezig is spreekt mij als atheist erg aan. Het bijzondere van het leven wordt achteraf geduid na een waarachtige ontmoeting van de/een Ander.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? John Irving, J.K. Rowlings en Milan Kundera.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Een mix van New Wave en Twee-music.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Spiderman, de enige superheld met menselijke eigenschappen.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Michelle Obama, Emma Watson en al die mensen die zich kwetsbaar opstellen om hun idealen te verwezenlijken.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? The Science of Sleep en Eternal Sunshine of the Spotless Mind van Michel Gondry.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Het is een onafhankelijkheid waardoor je je niet meer hoeft druk te maken of je in je basisbehoeften kan voorzien en je materialen kan kopen die je nodig hebt voor je werk.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Het is de lucht die ik adem. Kunst heeft het vermogen om het leven in een ander perspectief te plaatsen. Het geeft je de mogelijkheid om op een esthetische manier misstanden aan de kaak te stellen.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn lief!

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Ik zou dit jaar graag willen samenwerken met Marc Mulders. Zijn religiositeit spreekt me erg aan en ik zou daar graag een soort tegenwicht aan willen geven.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Dutch Collagists 2017! Een boek met 25 tot 30 collegemakers van de Lage Landen dat in het najaar uitkomt in eigen beheer.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017? Henk Hannemann, Marc Mulders, Anish Kapoor en Tinca Veerman.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Je kan me altijd op mijn atelier in Tilburg bezoeken. In de maand juli is de tentoonstelling Zondaars?! te zien in Fort Vuren en eind september is de eerste expo, veiling en ruilbeurs van Pakje Kunst tijdens het Dear-Future Festival in Tilburg

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?Tinca Veerman, Lian Waas, Paulien Koehorst en Henk Hannemann

Hoe kun jij contact met mij opnemen?
Ga naar mijn website http://www.ro-naltschrauwen.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s