Passie Pensioneert Nooit voor Kate van Harreveld

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Het tekenen. Een bepaalde sfeer of gemoedstoestand uit te drukken in een beeld d.m.v. kleuren en vormen. De kijker een beetje proberen te betoveren

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Op een prachtige plek in de bergen zijn met een geliefde.

Wat is mijn grootste angst? Het heengaan van dierbaren en in eenzaamheid te sterven.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Dat je het lekker helemaal in je eentje kan doen. Zonder inmenging van anderen, zonder hulp te hoeven vragen. Totale controle!

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ontevredenheid. Het is nooit goed

Wat is mijn grootste valkuil? Uitstellen en perfectionisme uit angst te falen.

Wanneer zou ik liegen? Ik ben tegen liegen. Hoogstens een heel klein beetje om iemand voor je te winnen.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Mijn vader. Het Zwitserse kunstenaars duo Husmann/ Tschaeni.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Dat je het aan de man moet brengen, het leuren met het werk. Het is leuk als iemand je werk koopt, maar ik vind het ook moeilijk omdat ik er zo aan gehecht ben.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Toen ik een tijd in Zwitserland kon werken in een heerlijk rustig atelier, in het gezelschap van enkele katten. Ik zat echt in een flow omdat ik ongestoord en zeer geconcentreerd kon werken en dat heeft tot nieuwe ontwikkelingen in mijn werk geleid.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Een passie moet dit werk wel zijn, want een pensioen verdien je er niet mee helaas

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik wou dat ik meer durfde te ondernemen. Angst te falen maakt mij soms erg passief. Niet altijd maar wachten tot het bijna te laat isEn ik zou wat meer tevreden willen zijn. Wat gelukkiger.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Dat ik het tot nu toe volgehouden heb denk ik.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Zwitserland.
Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Mijn (familie)fotos en tekeningen!
Wat is mijn meest markante karakteristiek? Innerlijk: mijn oog voor detail.

Uiterlijk: mijn dunne polsen en handen en lange rode haar.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Tijdens fietstochten buiten de stad.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Een picknick ergens in de natuur.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Tegen de keervan Joris-Karl Huysmans. Eindeloze beschrijvingen van zintuigelijk genot d.m.v. exotische planten, geuren, kunst etc. Je met schoonheid omringen en de wereld proberen buiten te sluiten. In mijn jonge jaren was ik betoverd door The picture of Dorian Grayvan Oscar Wilde waarin een boek wordt beschreven dat de lezer met poisonous picturesvergiftigt. Dit heeft mijn fantasie vele jaren geprikkeld; ik probeerde de beelden te scheppen die ik voor mij zag bij deze woorden. Beelden die de kijker zouden vergiftigen. Pas vele jaren later ontdekte ik dat het boek dat beschreven werd in The picture of Dorian GrayHuysmans Tegen de keerwas! The cement gardenvan Ian McEwan en Brideshead revisited. Het romantische idee: met zn tweeën tegen de rest van de wereld. Het is altijd war ik naar op zoek ben, maar nimmer vindDe Avondenvan Gerard Reve. De herkenning van altijd de eenling zijn.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Ian McEwan. Gerard Reve.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? De soundtrack van Pierrot le Fou door Antoine Duhamel. Stranger than Kindnessvan Nick Cave. Lady Grinning Soulvan David Bowie

Wie is mijn held of heldin in fictie? The Thin White Duke. Marianne Renoir uit Pierrot le Fou. Betty Boop.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? De zangeres Nico. Bowie. Mijn ouders.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Melancholia van Lars von Trier. Pierrot le Fou van Jean Luc Godard. Vertigo van Alfred Hitchcock. Germania anno zero van Roberto Rosselini. L’Année dernière à Marienbad van Alain Resnais.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? De constante zorgen om geld kunnen creativiteit en het nemen van risicos belemmeren. Financiële vrijheid betekend creativiteit de vrije loop te kunnen laten.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Een vrij grote rol, want ik maak kunst. Tekeningen in dit geval en ook wel fotos. Ook al ben ik weliswaar beeldend kunstenaar, toch word ik meer geïnspireerd door film of muziek eigenlijk.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Wijlen mijn oma was mijn grootste fan/sponsor/partner in crime. Nu mijn ouders.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Ook al lijkt een samenwerking mij leuk en interessant, ik weet niet of ik er geschikt voor ben want ik werk het liefst alleen.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? In oktober kan ik een maand verblijven in een artists residence in Noorwegen. Deze zomer ga ik eerst een paar weken tekenen in Zwitserland!

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Nog enkele dagen, t/m 23 juni, is mijn werk te zien in de Amstelkerk te Amsterdam. Het is een grote solo- overzichtstentoonstelling met tekeningen en een diaserie met fotos. Verder doe ik van 9-13 augustus 2017 mee met een tentoonstelling van het Tekenkabinet in de entree- en museumzaal van Museum Waterland te Purmerend.

Of digitaal:

Website: http://www.katevanharreveld.com/

Instagram: https://www.instagram.com/katevanharreveld/

Facebook: https://www.facebook.com/katevanharreveld/?ref=aymt_homepage_panel

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

De kunstenares Mai van Oers.

Hoe kun jij contact met mij opnemen?

katevanharreveld@gmail.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s