Passie Pensioneert Nooit voor Willem Bisseling

Wat is mijn grootste passie in mijn werk?

Ik vind het fantastisch om met auteurs samen te werken en hun boeken beter te maken. Wanneer een boek naar mijn idee rijp is voor publicatie, stuur ik het uit naar uitgevers. Mijn doel is dat daar een mooie deal uitkomt. Echt leuk om te zien hoe blij een auteur daar van wordt. Als zo’n boek dan ook nog eens een bestseller wordt of genomineerd wordt voor een grote prijs, dan geeft dat echt een kick. Daar doe je het allemaal voor.

Wat is mijn idee van ultiem geluk?

Vanaf de eerste dag dat ik voor een literair agentschap werk, weet ik dat dit is wie ik ben en wat ik kan. Sinds vorig jaar ben ik mede-eigenaar. Ik zou niet anders willen. Dan heb ik ook nog de mooiste, grappigste en liefste vriendin van de wereld, een fijn huis, fantastische vrienden en ga zo maar door. Het klinkt allemaal klef en kitscherig, maar ik geloof dat ik mijn ultieme geluk wel heb gevonden.

Wat is mijn grootste angst? Dat ik mijn geliefde kwijtraak. Cliché, maar waar.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?

Ik hou van werken met mensen, ik hou van literatuur en ik hou van de commerciële verkoopkant van het boekenvak. In mijn vak combineer ik deze drie elementen.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap?

Ik vorm nogal snel een oordeel over mensen en ik ben de laatste om dat onder stoelen of banken te steken. Heel vaak klopt dat oordeel wel hoor, haha, maar soms zit ik er ook echt helemaal naast. Het zou me niet misstaan soms wat minder bevooroordeeld door het leven te gaan…

Wat is mijn grootste valkuil?

Ik ben snel geneigd het goede te zien in mensen. Ook al zegt mijn gut-feeling soms iets anders. Dan krijg je weleens een deksel op je neus. Ik heb het idee dat ik best een goed instinct heb, maar wil dat nog weleens negeren.

Wanneer zou ik liegen?

Daar ben ik dus heel slecht in. Volgens mij hebben mensen het altijd door als ik lieg. Ik zou het doen wanneer er een grote verrassing of zo is, of wanneer ik iemand in bescherming moet nemen. Maar dan praat ik denk ik eerder om het onderwerp heen dan dat ik er echt om lieg.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste?

Ik heb heel veel bewondering voor mijn businesspartner en goede vriend Paul Sebes. Hij heeft mij alles geleerd. Ik leer nog steeds iedere dag van hem. Paul richtte in 1998 vanuit het niets het eerste literaire agentschap van Nederland op dat zo groot en succesvol is geworden. Hij is echt een pionier op dit gebied geweest en heeft zich altijd staande gehouden ondanks ontzettend veel weerstand uit het boekenvak. In die tijd was het woord ‘agent’ vies in Nederland, nu is het een geuzennaam.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk?

Wat ik lastig vind aan het boekenvak is dat het best conservatief is en ik vind het, in sommige gevallen, behoorlijk amateuristisch. Dat levert weleens frustratie op.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk?

Heel simpel: nu. En morgen zeg ik het weer: nu. En volgend jaar zeg ik het weer: nu. Als je echt van je werk houdt, word je er denk ik steeds beter in, en als je ergens steeds beter in wordt, word je er denk ik ook gelukkiger van.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij?

Afgelopen week sprak ik met een financieel adviseur over pensioen, AOV, enzovoort. ‘Wanneer wil je stoppen met werken?’ vroeg hij. Ik had daar serieus nog nooit bij stilgestaan; dat je op een gegeven moment ook moet stoppen. Mijn werk zou ik tot mijn dood kunnen doen. Op een lager pitje op den duur, maar toch.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?

Ik ben tevreden met wie ik ben en met wat ik heb. Dat klinkt misschien zelfgenoegzaam, maar van mij hoeft het niet altijd meer en beter. Waarom zou je dat willen als het goed is?

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe?

Dat vind ik moeilijk. Mijn professionele prestaties zijn altijd afhankelijk van de prestaties van anderen, namelijk auteurs. Ik ben supertrots als ik auteurs ‘ontdek’. Ik heb bestsellerauteurs als Myrthe van der Meer en Murat Isik ontdekt, maar ook prijswinnende auteurs als Wytske Versteeg. Maar is dat mijn prestatie? Misschien is een van de grootste prestaties wel dat ik meegebouwd heb aan een bedrijf dat nu door het hele boekenvak wordt erkend.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?

Ik ben veel in het buitenland voor mijn werk, omdat wij veel cliënten hebben in de US. Daarnaast verkopen wij niet alleen rechten van boeken in Nederland, maar ook in Scandinavië. Ik vind het heerlijk daar te zijn en met uitgevers te werken. Maar als ik echt zou moeten kiezen, dan zou ik nog wel een paar jaar in New York willen wonen en werken.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting?

In materieel opzicht mijn laptop, haha. Ik heb een Macbook Air die ik overal mee naartoe zeul. In immaterieel opzicht denk ik mijn zelfvertrouwen en sociale vermogens.

Wat is mijn meest markante karakteristiek?

Ik vind niets aan mijzelf markant, ben maar een gewone jongen die geboren is in een dorp in Noord-Brabant en later naar de grote boze stad is verhuisd. Mijn vriendin zegt tegen me dat ze me wel markant vindt, maar kan dat niet benoemen.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad?

Mijn ideeën worden vaak gevoed door gesprekken met mensen uit allerlei verschillende vakgebieden. Er is niet een plek waar ideeën mijn hoofd in stromen. Dat kan echt overal zijn.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad?

Op een of andere manier keer ik regelmatig terug naar Van Kerkwijk op het Nes. Zo’n heerlijk eetcafé dat al duizend jaar dezelfde kaart heeft, waar je niet kan reserveren en waar je uren aan de bar staat – en dus vaak al dronken bent – voor je een tafel hebt. Inmiddels ook ontdekt door buitenlandse toeristen, maar echt een fijne tent.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe?

Onlangs deed ik een interview voor FLOW Magazine, waar ik deze vraag ook kreeg. Mijn vijf boeken: ‘Ik heb altijd gelijk’ van W.F. Hermans, omdat dat me inzicht gaf in de nasleep van de politionele acties in Indonesië waar mijn grootvader ook heen moest. ‘Het beste kookboek’ van Reader’s Digest; het boek waar mijn passie voor koken mee is ontstaan. ‘Maus’ van Art Spiegelman, omdat het feilloos weergeeft hoe de Holocaust ‘werkte’. ‘Mogelijkheid van een eiland’ van Michel Houellebecq, omdat het de kracht van taal uitzonderlijk goed neerzet. ‘We Need to Talk About Kevin’ van Lionel Shriver, omdat dat een van de meest indringende boeken is die ik ooit las.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers?

Michel Houellebecq. Hij is een van de weinige auteurs waarvan ik echt uitkijk naar een nieuw boek. Ik vind hem de beste levende schrijver.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?

Muziek is niet echt mijn ding. Ik kan dagen zonder, al merk ik dat ik de laatste tijd regelmatig een Spotify-lijstje aanzet. Er is echter wel een nummer dat ik graag op mijn begrafenis zou willen horen (nou ja, ik hoor het zelf dan niet meer, maar mijn familie wel): ‘De Peel in Brand’ van Rowwen Hèze. Ik ben een Brabander, zij zijn Limburgers, maar het gaat wel over de streek waar ik vandaan kom en dat nummer doet me op een of andere manier altijd wat.

Wie is mijn held of heldin in fictie?

Ik ben denk ik te nuchter voor helden en heldinnen. Ben wel dol op de personages van Grunberg, maar of dat nu helden zijn…

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life?

Als gezegd: ik ben iets te nuchter voor helden en heldinnen. Ik kijk nooit echt tegen mensen op. Maar als ik dan een heldin mag aanwijzen, dan is het mijn oma. Zij is echt de mater familias, al meer dan twintig jaar weduwe en staat aan de top van een bijna vijftig koppen tellende familie. Pas kwam ze binnen op het feest ter ere van haar 85ste, en ik dacht, zo trots en fier als ze daar stond: ja, dat is mijn heldin.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien?

Ik heb een zwak voor Jim Carrey, en de film ‘Man on the Moon’ van Milos Forman, kan ik echt iedereen aanbevelen. Deze film gaat om het leven van topkomiek Andy Kaufman. Aanrader.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij?

Het is mooi als kunstenaars deze vrijheid hebben, mits ze echt goed zijn.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk?

Ik ben een handelaar in literatuur. (Lijkt wel het begin van een 21ste eeuwse Max Havelaar). De rol van kunst speelt een grote rol in mijn werk, omdat ik me nu eenmaal in het creatieve vak bevindt. Desalniettemin doe ik ook veel commerciële projecten. De literatuur moet ergens van betaald worden…

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime?

Haha, geen idee!

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken?

Moeilijke vraag… Ik werk met de mensen met wie ik wil werken, zou zo gauw niet iemand weten die daar per se bij moet zijn. Natuurlijk kan ik genoeg auteurs noemen met wie ik vanuit financieel oogpunt zou willen werken, maar mensen die ik echt in mijn ‘stal’ wil? Geen idee…

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit?

Ons kantoor heeft het afgelopen jaar de vertaalrechten van Barack en Michelle Obama verkocht aan de Nederlandse uitgeverij Hollands Diep. Die boeken worden komend jaar geschreven, dat is bijzonder, daar kijk ik naar uit. Hetzelfde geldt voor een nieuw deel van Game of Thrones, van George R.R. Martin. Daar kan ik, alleen al vanwege het nieuwe seizoen dat vanaf juli wordt uitgezonden, niet op wachten.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017?

Ik sta op het punt om naar New York te vliegen om met uitgevers en agenten te praten. Dit jaar zal ik daar ook Stephen King ontmoeten. Dat is bijzonder. Omdat wij veel vertaalrechten verkopen (ook van heel erg grote en bekende auteurs), is de kans om die mensen in levende lijven te ontmoeten aanwezig. Obama ontmoeten zou ik leuk vinden.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017?

Ik geef regelmatig lezingen over mijn vak, alsook colleges. Ik ben raad van advies van de Schrijversacademie en geef zo nu en dan workshops. Samen met mijn collega Paul Sebes geef ik schrijfcursussen in Amsterdam en schrijfmasterclasses in Spanje. Verder kom ik veel op boekpresentaties en andere vak-gerelateerde avonden. Als je je in Amsterdam op een boekenaangelegenheid waagt, is er best een kans dat je mij ontmoet.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

Ik vind het interessant dat mensen aan het woord komen met een uniek vak waar ze echt goed in zijn. Vanessa Henneman is zo iemand. Zij doet een beetje wat ik doe, maar dan in de filmbusiness.

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Heel eenvoudig via onze website http://www.sebes.nl. Als je een mail stuurt via de website krijg je altijd antwoord van iemand bij ons op kantoor. Verder ben ik uitstekend bereikbaar via social media (Twitter, Instagram en Facebook).

https://depennenzijngeslepen.avrotros.nl/schrijftips/

https://www.libris.nl/zoek/?q=willem+bisseling&b=

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s