Passie Pensioneert Nooit voor Kim van Schie

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Het vertellen van verhalen die iets met je doen. Verhalen die je inspireren, inzichten geven, iets leren, verwonderen, mensen met elkaar verbinden. Dat doe ik als journalist, schrijver en videomaker met mijn eigen bedrijf Storyline Media, in video en tekst. Van vrijwilligersprojecten die me aan het hart gaan tot mooie bedrijven die hun verhaal willen vertellen. http://www.storyline-media.nl/

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Een fijne balans tussen het werk doen wat ik leuk vind en tijd voor mijn gezin, familie en vrienden. Ik dreig soms wat door te draven in het werk, juist omdat ik daarin mijn passie volg, waardoor ik soms vergeet te genieten van wat nog belangrijker is; de mensen om me heen.

Wat is mijn grootste angst? Mijn dochter verliezen. Heel cliché, maar gewoon waar voor elke moeder.

Waar hou ik het meest van aan mijn werk? Geraakt worden door de verhalen van anderen. Nieuwe inzichten die ik daaruit krijg. Dat gevoel hoop ik dus ook door te geven aan anderen.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Mijn behoefte aan controle en alles perfect willen doen. Dan kun je echt een pain in the ass zijn voor jezelf en voor anderen. Maar sinds ik een goede coach heb getroffen kan ik daar al veel beter mee omgaan. Ik werk eraan mensen, ik werk eraan.

Wat is mijn grootste valkuil? Alles willen doen in een niet realistisch tijdspad. Ik vind zoveel dingen leuk en begin dan meteen aan van alles tegelijk. Dat komt mijn mentale gezondheid niet altijd ten goede. Wanneer het lukt om beter te doseren haal ik veel meer uit mezelf en mijn werk.

Wanneer zou ik liegen? Wanneer ik denk dat dat wat de leugen oplevert zo belangrijk is dat ik mezelf daarna nog steeds in de spiegel aan kan kijken. Dan gaat het denk ik toch om het beschermen van mensen.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Lastig om namen te noemen, want ik doe zoveel verschillende dingen dat ik dat heel breed kan bekijken. Ik wil dan toch Geert Verdickt noemen. Een Vlaamse collega die net als ik alles wat hij doet baseert op storytelling. Een echte verhalenverteller. Of hij nu filmt, lesgeeft, of muziek maakt. Hij is zo iemand die dus met succes veel verschillende professies met elkaar kan combineren. En ik mag af en toe met hem samenwerken. Supertof.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Mezelf verkopen. Of netwerken. Ik kan dat alleen wanneer mijn hart honderd procent vol is van een bepaald idee of project. Ik ben niet gemaakt voor ondernemersborrels waar ik een pitch over mezelf moet houden tegenover mensen waar ik niets mee heb.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Wanneer de betrokken personen me vertelden dat ze echt iets aan mijn verhalen hadden. Dat ze vonden dat ik zorgvuldig met hun openheid en kwetsbaarheid ben omgegaan. Dat het hen heeft geholpen dingen te verwerken of anders te zien. Prijzen winnen en media-aandacht krijgen is vleiend, maar dat geeft geen voldoening voor de lange termijn.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Dat is de sleutel tot geluk vinden in je werk; wanneer je iets doet wat je echt leuk vindt, is het eigenlijk geen werk en hoef je dus ook nooit met pensioen. Ik vond dat altijd ‘makkelijk gezegd’, maar ik geloof dat ik aardig op weg ben om dat te realiseren.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Niks. Niet uit arrogantie, maar omdat ik geleerd heb dat alles wat ik niet leuk vind aan mezelf ook een keerzijde heeft die ik wel kan waarderen en wil behouden. Ik ben zoals ik ben en dat is prima. Wat ik vervolgens met die eigenschappen doe, dat is een ander ding. Daar kun je wel wat in veranderen.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Ik denk dat ik hier zou moeten zeggen; de NL-Award voor mijn documentaire ‘Geweld heeft nooit het laatste woord’ over de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen http://www.omroepflevoland.nl/buitenboys. Of het verschijnen van mijn eerste boek ‘Hallo lieverd’ over de adoptie van mijn dochter http://www.uitgeverijdebrouwerij.nl/hallo-lieverd/ Maar in feite is mijn grootste prestatie dat ik het aandurfde om mijn vaste baan op te zeggen en te gaan ontdekken waar dan precies die passie in zit die ik wil gaan volgen.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Net als in mijn werk zou ik daar afwisseling in willen. De ene keer in een bruisende stad als New York en dan weer in een klein, oud boerderijtje op een heuvel in Toscane. Soms heb ik meer impulsen nodig om me heen, soms juist meer rust.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Mijn gezin. Of is dat meer een ‘wie’ in plaats van een ‘wat’? Een gezin ‘bezit’ je ook niet echt he? Een babyfoto van mijn dochter in dat geval. Ik heb de eerste 2,5 jaar van haar leven gemist en ik ben zo ontzettend blij dat we weten hoe ze eruitzag toen ze net geboren was. Ook voor haar later.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Volgens mijn man (want ik vind het zelf een lastige vraag) is het dat ik altijd voor iedereen klaar sta. Ik weet niet of ik dat zo kan zeggen, want het lukt me nog niet vaak genoeg naar mijn zin. Maar ik ben inderdaad wel iemand die zich met gemak in de ‘sores’ van een ander stort. En dan ook nog eens van mensen die ik amper ken. Omdat mensen die weinig anderen om zich heen hebben het juist hard nodig hebben.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Het is niet zozeer een plek als wel een ‘state of mind’ die je op verschillende plekken kunt creëren. Soms heb ik andere mensen om me heen nodig om me te voeden en mijn gedachten te spiegelen, de andere keer complete rust in een mooi stuk natuur.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Op een picknickkleed op de hei of aan het meer. Ja, zo kneuterig is het gewoon.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? De boeken van Roald Dahl die me als kind al lieten zien wat voor moois een fantasievol verhaal met je kan doen. De boeken van Joris Luyendijk die me lieten zien wat de kracht van een non-fictief verhaal kan zijn en dat journalistiek nooit honderd procent objectief is. En ‘Stoppen met roken’, van Allen Carr. Zo blij dat ik van die rotzooi bevrijd ben!

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Khaled Hosseini, Peter Buwalda, Carlos Ruiz Zafon, Jan Wolkers, Ronald Giphart en ik vergeet er vast nog een heleboel. –

‘You only die once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Tja, dat is afhankelijk van hoe ik me die laatste dag voel en hoe ik me zou willen voelen. Er zijn wel honderd verschillende opties voor mij wat dat betreft denk ik. Muziek heeft zo’n grote invloed op je gemoed. Maar goed dat er zoveel keus in is.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Superwoman. Wat zou ik graag alles willen kunnen en nooit moe worden. Mensen redden, rondvliegen, strak lijf, nooit een snotneus en toch ook nog tijd voor jezelf hebben. Laat alleen die cape maar zitten. Lijkt me onhandig.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Mensen die zich belangeloos inzetten voor een ander, op wat voor manier dan ook. Of je nu je oude buurvrouw helpt met haar boodschappen of je leven op het spel zet om levens te redden. We kunnen dus allemaal helden en heldinnen zijn. Hoe tof is dat?

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Schindlers List. Niet heel erg gezellig, maar ik werd me na het zien van deze film zo bewust van de verantwoordelijkheid die ik en ieder ander mens met zich meedraagt… En dat we er alles aan moeten doen om niet nog eens in zo’n tijdperk terecht te komen. Ik vind dat we er soms angstvallig dichtbij in de buurt komen overigens.

Wat zegt de uitspraak ‘De financiële vrijheid om te creëren’ mij? Zolang er voldoende binnenkomt om in je basisbehoeften te voorzien is het makkelijker om je hoofd leeg te maken voor nieuwe creaties. Ik werk zelf graag aan betaalde èn niet betaalde opdrachten of projecten. In die laatste categorie kan ik de meeste creativiteit kwijt omdat je nooit rekening hoeft te houden met de betalende klant. Maar deze projecten zijn niet mogelijk zonder die eerste categorie. En dankzij een goede financiële buffer kun je zelfs daarin nog keuzes maken; welke opdrachten passen het beste bij mij? Dat is vrijheid. –

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Een grote; in kunst vind je de kracht van verbeelding en storytelling net zo goed terug als in mijn werk. Het inspireert, beweegt mensen en heeft dus impact.

Wie is mijn grootste fan, sponsor, partner in crime? Mijn man Menno. Zonder twijfel. Omdat hij werkelijk achter alles staat wat ik doe. Ook al is het soms spannend of gewaagd. Hij heeft nog nooit gezegd; ‘zou je dat nou wel doen?’ Hij trapt hooguit op de rem wanneer hij ziet dat ik over mijn eigen grenzen ga. Dan houdt hij me de spiegel voor die ik op dat moment nodig heb. Maar nooit met een wijzend vingertje, altijd met een lach. Hij helpt me in alle opzichten om het voor mij mogelijk te maken om mijn passie te volgen.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Met fotograaf Ton Sondag. Daar ben ik dan ook net mee begonnen. Ik ben aangehaakt bij zijn ‘Project Adopted’. Ton is zelf geadopteerd, ik ben adoptiemoeder en samen vertellen we verschillende verhalen van andere geadopteerden, adoptieouders en geboortemoeders. Ik schrijf verhalen, hij maakt foto’s. Een mooie combinatie.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? ‘Project Adopted’ dus. http://www.projectadopted.com/ Omdat we allebei merkten dat we soms last hadden van tunnelvisie binnen dit gevoelige thema en dat willen doorbreken. Is adoptie nu goed of niet? Het is regelmatig onderwerp van discussie in de media en politiek. Je bekijkt het vaak vanuit je eigen perspectief en emotie. Maar het blijkt dus echt niet zo zwart-wit te zijn. Door de verschillende verhalen in beeld te brengen hopen we verbinding te creëren en daarmee wellicht ook verbeteringen te bewerkstelligen binnen de adoptiewereld.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017? Ik heb geen specifieke namen op het oog. Iedereen die net als ik wil inspireren en geïnspireerd wil raken. Niets leuker dan van elkaar leren en elkaar sterker maken.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Je vindt mijn gegevens, links naar mijn social media-kanalen en een deel van mijn werk op http://www.storyline-media.nl/

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Heleen Minderaa. Documentairemaker, ondernemer, coach, supervrouw. Een inspiratiebron voor mij en ik denk voor velen.

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Via Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn of mail (contact@storyline-media.nl

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s