Passie Pensioneert Nooit voor Marleen van Lanen

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Ik teken en schilder al zolang als ik mij kan herinneren, tegenwoordig maak ik vooral abstract werk. Als kind zei ik dat ik later kinderboeken zou gaan maken en sinds een aantal jaren doe ik dat inderdaad. Ik schrijf de verhalen zelf en maak ook de tekeningen. Juist die combinatie is hartstikke leuk! Inmiddels is er al een aantal boeken van mij uitgegeven.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Mijn eigen pad volgen, los van de mening van anderen. Leuke dingen doen, mooie dingen maken en genieten van kleine dingen.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Ik vind het leuk om allerlei kleine grapjes te verstoppen in mijn tekeningen en kinderboeken. Soms heel duidelijk, soms juist heel subtiel. Sommige grapjes worden zelfs nooit ontdekt, maar dan heb ik er zelf in ieder geval lol aan beleefd.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik ben een echte piekeraar.

Wat is mijn grootste valkuil? Mijn perfectionisme en onzekerheid. Vooral de combinatie van die twee.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Ik ben als kunsthistoricus afgestudeerd op het werk van de Duitse schilder Anselm Kiefer. Hij maakt onder meer enorme doeken met dikke klodders verf en verwerkt daarin vreemde materialen als zand, hout en zelfs lood. Als ik zijn werk zie, wil ik daar graag aan voelen, omdat het dat gevoel oproept. Ook krijg ik zelf veel zin om te gaan schilderen! Qua kinderboekenillustratie ben ik een groot fan van het werk van Sieb Posthuma en Annemarie van Haeringen. Ik vind diverse Nederlandse illustratoren erg goed, maar ik voel me toch vaak het meest aangetrokken tot tekeningen waarbij de lijn de hoofdrol speelt.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Als ik mijn best zit te doen en het wil toch niet lukken. Of dat ik iets moois maak en dat zelf verpruts door er te lang aan door te werken. En de creatieve kant is voor mij leuker dan alle zakelijke of commerciële dingen er omheen.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Ik ben het meest gelukkig als ik opga in mijn werk. Als ik mijn verstand uit heb staan en gewoon doe. Als ik laat gebeuren wat er gebeurt en daar vervolgens weer op reageer, zonder al te veel te bedenken wat ik precies ga doen. Mijn werk wordt beter naarmate ik me er ‘minder mee bemoei’, hoe gek dat ook klinkt.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Ik ben pas 37 jaar, mijn pensioen lijkt nog ver weg. Maar ik hoop dat ik altijd blijf tekenen, schrijven en schilderen, welke leeftijd ik ook heb. Het willen scheppen is een groot onderdeel van mijn leven en dat heeft voor mij niets te maken met mijn leeftijd, maar meer met mij als persoon.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Mijn eigen onzekerheid over mijn werk. Iemand zei eens tegen mij: ‘Je gooit meer weg dan je bewaart.’ Toen ik daar op ging letten, bleek dat tot mijn schrik nog te kloppen ook. Ik zie nu in dat juist door te willen perfectioneren, ik mijn werk niet altijd beter maak, maar dat juist de dynamiek van mijn snelheid en vlotheid (en de daarbij behorende imperfecties) mijn kracht kunnen zijn.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Ik ben er trots op dat ik al een aantal boeken heb gemaakt: ‘De onhandige tovenaar’, ‘Wit, het raadsel van de verdwenen kleuren’ en ‘Tikkie terug, de tijdreis van Bas’ (over Desiderius Erasmus). Ik heb bij al mijn boeken zelf het verhaal geschreven en de illustraties gemaakt.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Ik zou graag midden in de natuur willen wonen, aangezien ik daar altijd heel erg tot rust kom. Dat mag vlakbij een bos zijn, of in een weids landschap. Als we de Staatsloterij winnen, kopen we een mooi huis aan de Reeuwijkse Plassen.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Mijn vriend is niet mijn bezit, maar ik zou hem niet willen missen. In praktische zin vind ik mijn atelier heel fijn, waar ik lekker mijn eigen gang kan gaan.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Mijn doorzettingsvermogen en mijn (droge) grapjes.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Ik ga zo vaak als ik kan wandelen bij de Reeuwijkse Plassen. Het is daar heerlijk rustig en de natuur is iedere dag anders. De ene dag zijn er heel veel ganzen, dan weer veel zwanen of ik word getrakteerd op een kikkerconcert.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Ik vind ‘Kruim’ in de Chocoladefabriek in Gouda altijd een leuke plek. De brownies daar zijn goddelijk! Lunchcafé Kurkuma is ook een aanrader.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Ik lees graag de boeken van Eckhart Tolle en luister ook vaak naar hem op YouTube. Eigenlijk is zijn boodschap steeds hetzelfde: vind de stilte in jezelf en leef in dit moment. Ik probeer daar naar te leven, al valt dat niet altijd mee met alle prikkels van de buitenwereld.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Annie M.G Schmidt, Roald Dahl, Eckhart Tolle, Paulo Coelho, Connie Palmen en de boeken over Harry Potter. Maar een fijne thriller op zijn tijd is ook lekker.

Wat is mijn favoriete muziek? Ik luister graag naar BLØF, Adele en de Buena Vista Club.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Mensen die helemaal zichzelf durven zijn en voor hun eigen passie durven gaan, los van wat anderen daarvan vinden.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren’ mij? Als je niet afhankelijk bent van de druk om ‘te moeten scoren,’ kun je maken wat je vanuit je hart en je plezier wil maken. Dat is altijd je beste werk.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Niet alleen kunst, maar creëren in de bredere zin, speelt een grote rol. Ik teken en schilder zo veel mogelijk, maar vind het ook leuk om een lekkere maaltijd mooi te presenteren. Ook dat is ‘scheppen.’

Wie is mijn grootste fan? Mijn vriend en mijn ouders.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Met alle kunstenaars, schrijvers of illustratoren die me kunnen inspireren of waarvan ik iets kan leren. Ik zou bijvoorbeeld wel tekentips willen krijgen van Annemarie van Haeringen.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Ik werk hard aan de tekeningen en gedichten voor mijn nieuwe prentenboek. Het gaat over verschillende dieren die net ietsje anders zijn dan je verwacht, of waarbij soms iets niet zo goed lukt. Hoewel ik die boodschap er niet bewust in stop, komen de thema’s ‘het is oké om anders te zijn’ of ‘het is niet erg als iets niet (helemaal) lukt’ steeds op een vrolijke manier naar voren.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Mijn kinderboeken zijn te koop bij alle (internet)boekhandels, bijvoorbeeld op Bol.com: https://www.bol.com/nl/c/algemeen/marleen-vanlanen/11837595/index.html?lastId=24422 Mijn schilderijen zijn te zien op http://www.marleenvanlanen.nl en een deel van 2017 ook in het Huis van de Stad in Gouda.

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Via mvlanen@gmail.com of kijk op mijn website: http://www.marleenvanlanen.nl

https://www.youtube.com/watch?v=XpLIPWlV9yQ

Prentenboek ‘De onhandige tovenaar’

Prentenboek ‘Wit, het raadsel van de verdwenen kleuren’

Kinderboek ‘Tikkie terug, de tijdreis van Bas’ 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s