Passie Pensioneert Nooit voor Loek Knippels

Wat is mijn grootste passie in mijn werk?

Het doorgronden van de mens om te komen bij zijn ‘levensopdracht’ waaruit blijkt wat hij/zij hier komt doen op aarde met zijn talenten. Alle beperkende overtuigingen daarbij onder de loep nemend en kijken waar die zich in zijn/haar systeem hebben gevestigd. Hierbij vind ik teruggaan naar de jeugdjaren een vereiste.

Wat is mijn idee van ultiem geluk?

Je bent gelukkig wanneer je op de stroom zit van je levensopdracht. Dagelijks zul je geluksmomenten ervaren, doch het ultieme geluk proef/ervaar je pas wanneer je uiterlijke wereld overeenkomt met je innerlijke wereld.

Wat is mijn grootste angst?

Mijn grootste angst is dat ik te weinig tijd krijg van de Schepper om dit allemaal te realiseren binnen één leven! Soms bekruipt me het gevoel dat ik sommige kansen niet gepakt heb en te laat ben!

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?

Ont-moeten vanuit oprechtheid en met lege handen, zonder vooraf al vast te stellen of te denken in patronen, karakters, ziektebeelden. Ik wil elk mens altijd die unieke kans geven om zich aan mij te laten zien, zonder vooringenomenheid.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap?

Ongeduld! Ik zie vaak al waar de mens heen wil, maar wil zelf die weg soms versnellen en dat geeft irritatie omdat iedereen recht heeft om de eigen weg te gaan in het eigen tempo.

Wat is mijn grootste valkuil?

Ik geef teveel weg: geef kennis weg, geef energie weg, geef aandacht weg. Cijfer mezelf teveel weg ten wille van de klant. Ga te vaak op de tweede plaats staan en eis niet mijn eigen podium op waardoor anderen me soms – onbewust – wegduwen en dat laat ik dan één keer gebeuren. Daarna trek ik wel mijn plan en eis ik mijn plek op.

Wanneer zou ik liegen?

Kun je ook te eerlijk zijn? Ik laat soms bij onderhandelingen te vroeg in mijn kaarten kijken. Echt liegen zou ik echter alleen doen wanneer er mensen of dieren in gevaar zijn. Dan wil ik weleens overdrijven om uiteindelijk de mens of het dier te redden.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste?

De psychiater dr. Bram Bakker, de grote innovator dr. Roy Martina, dr. René Diekstra, zwart gemaakt door de wetenschappelijke wereld waarbij het kind met het badwater werd weggegooid. Deze drie mannen doen baanbrekend werk en bereiken duizenden mensen. Ik denk dat jaloezie vaak de oorsprong is waardoor er ‘anders’ naar hen gekeken wordt.

Galina Ashley als creatief therapeute en prof.dr. ir. Iteke Weeda die emancipatorisch werkt en de spiritualiteit in de wetenschappelijke wereld brengt, evenals dr. Paul Blot van Universiteit Nijenrode.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk?

Regeltjes! Heb ruim 30 jaar een opleidingsinstituut gehad en elk jaar kwamen er vanuit de overheid nieuwe regels, die om aanpassing vroegen en uitbreiding van het curriculum. Uiteindelijk is dat ook de reden geweest om te stoppen met het verzorgen van een opleiding tot holistisch counselor en ben ik begonnen om met ‘open groepen’ te werken.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk?

Ik had besloten om te stoppen als docent aan de faculteit pedagogiek en begon een eigen centrum voor persoonlijke ontwikkeling. Het was de meest gelukkige tijd omdat we de sfeer volledig zelf konden bepalen en midden in de ongerepte natuur woonden en werkten. Dit heeft ruim 20 jaar geduurd, vele hoogtepunten en mooie inzichten bereikt. “De mens is een onderdeel van de natuur en wanneer je hem haalt uit zijn comfortzone dan kan hij niet langer zijn emotionele plas ophouden en laat hij uiteindelijk zijn Ware Ik zien!” Mensen kwamen voor minimaal één week naar de Ardèche in Frankrijk om aan zichzelf te werken, los van thuis, alle comfort. Pure, zuivere lucht, eigen waterbron, zwembad, bossen om je heen: het werkte helend.

Wat zegt de uitspraak “Passie pensioneert nooit” mij?

Ik ben mijn werk! Wanneer ik de stekker eruit trek, houdt de betekenis van mijn levensopdracht op! In heel mijn doen en laten, ben ik altijd met mijn werk bezig: “Hoe kan de mens zijn geboorterecht opeisen, waarbij ik uitga van de stelling dat ‘geluk je geboorterecht’ is?

Wanneer ik veel ongelukkige mensen zie in de samenleving, ga ik fantaseren over hun kansen en mogelijkheden en daadwerkelijk denk ik ook mondiaal. We dienen meer te delen van onze kennis en inzichten waardoor het algehele peil van levensgeluk stijgt. In Bhutan heeft men het schijnbaar begrepen: Bruto Nationaal Geluk. (Heb ook gehoord dat dit niet helemaal werkt.)

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?

Minder naïef vertrouwend zijn en zogenaamd grote zakenmensen minder snel geloven op hun woorden! Ik ben geen financieel door de wol geverfde zakenman, doe veel op intuïtie. Ik zou meer marketinginzichten willen verwerven, maar kies op dit moment in mijn leven voor een extern marketingteam die mij gaan ondersteunen op mijn zwakke plek.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe?

Het ontwikkelen van een uniek-opleidingsconcept wat ruim 30 jaar zijn waarde heeft bewezen. Ik heb daarnaast vele modellen ontwikkeld omdat ik een grote voorliefde heb om het ‘ingewikkelde simpel te maken’. Breng de mens terug tot een ui-model. De kern van de ui is de Bron van de mens waar vandaan hij opereert in zijn leven. Alle antwoorden liggen daar al opgeslagen. Heb drie boeken geschreven rondom mijn vak en heb één uur lang opgetreden op t.v., een prestatie om to the point te blijven en de kijker een inzicht te geven in de ziel van de mens.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?

Ik hou van Frankrijk om zijn drie belangrijke, met pijn verworven, waarden: gelijkheid, vrijheid en broederschap. Dit zijn ook de waarden die ik uitdraag in mijn werk en kies dan het liefst voor een plek in de natuur ergens in Zuid-Frankrijk. Ben me nu al volop aan het oriënteren op een dergelijke plek. Ik wil op mijn werkplek zelf wonen om sfeer, energie en professionele uitstraling te kunnen waarborgen.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting?

Ik heb hier een koperen bord staan wat ik al vierjarig kind vond op de vuilnisbelt. Toen was ik ervan overtuigd dat het een gouden bord was. Mijn ouders leefden in grote armoede en ik was nu hun redder in de nood. Mijn oom – een antiquair – vertelde me toen de volgende anekdote: “Je bent een gelukskind die zo’n wonderbord heeft gevonden. Dat mag je nooit verkopen, want het zal je altijd helpen in moeilijke situaties!” Sindsdien heb ik dat bord (het is geen cent waard) overal mee naartoe verhuisd.

Wat is mijn meest markante karakteristiek?

Ik heb een gezegde dat ik overal toepas: “Er bestaan geen gekke dingen in het leven, hooguit vreemde want dat zijn zaken die je tot nu toe nog niet kende!”

Deze innerlijke overtuiging karakteriseert me dat ik voor niks wegloop, in alles een les zie en overtuigd ben dat elke situatie mij iets komt vertellen. Het is aan mij om dit te ontdekken.

Daarbij maak ik gebruik van mijn groot empathisch vermogen dat snel leugens of ontwijkingen doorziet.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad?

Op het terras. Ik observeer graag mensen, wandel vaak in de natuur en ben steeds bezig met de laatste ontwikkelingen binnen mijn werk. Wat kan ik doen; Hoe ga ik dat doen; Wanneer ga ik dat doen? Zijn dan de vragen die me bezig houden.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad?

Ik ben een échte Bourgondiër en geniet ervan om juist leuke, originele restaurantjes te ontdekken in mijn directe omgeving maar ook wanneer ik elders verblijf. Zit niet graag alleen in een restaurant en zoek dan wél een plek wat meerdere mensen komen. Hier in Frankrijk zijn het niet de dure, speciale restaurants, maar juist die plekken waar passie de boventoon voert, zoals in Montrol Senard “Chez Madeleine” of “La Belle Equipe”.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe?

Het begon met dr. Jan Foudraine “Wie is van hout?” waarbij hij de vloer aanveegt met de bestaande geestelijke gezondheidszorg. Vele boeken die ik daarna wel of niet verplicht las hadden een link met ‘out of the box’ denken! De alternatieve wereld trok na mijn reguliere studie dan ook mijn aandacht en met Frits Perlz, Maslov, Jung, Assagioli begaf ik mij in een holistische benadering van de mens. Mijn ogen gingen open bij het boek van Napoleon Hill waarin hij beschrijft hoe je uiteindelijk een droom realiseert.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers?

Ik hou erg van Connie Palmen, Koch, Adriaan van Dis, Jan Siebelink, Annejet van der Zijl.

Boeken met een verborgen boodschap of zoals de historica Annejet van der Zijl, nemen je mee naar een wereld die mij fascineert en zij weet het zó te brengen dat historische figuren weer gaan leven waardoor je begrip krijgt voor hen.

”You only Die Once”, welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?

The Maria Callas Collection, Lenny Kuhr met “Wie ben je?” en absoluut het lijflied van Edith Piaf “Non, je ne regrette rien”.

Wie is mijn held of heldin in fictie?

Als kind was dit Pippi Langkous waarbij ik jaloers was op alles wat zij deed!

Later werd het vooral de hoofdrolspeler in Giovanni’s kamer van James Baldwin. De homoseksuele hoofdpersoon ontroert mij en moedigt mij aan om voor mijn identiteit te gaan staan.

Wie zijn mijn helden of heldinnen in real life?

Roy Martina die mij inspireert om door te gaan en mijn droom te blijven volgen.

Barack Obama door zijn visie en moed om te gaan voor een betere wereld.

Emmanuel Macron, de nieuwe president van Frankrijk, die gaat voor zijn doel wat anderen er ook van mogen denken! (zijn unieke relatie, presidentschap)

Erica Terpstra met haar warme, genereuze uitstraling die de ander respecteert.

Koningin Maxima die als ‘gewoon meisje’ uit Argentinië op een authentieke wijze vorm geeft aan haar functie als koningin van Nederland.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien?

Schindlers List, As it is in Heaven, Les Intouchables, Le temps qui reste, Le Refuge.

Allemaal films waarbij bewondering ontstaat voor de hoofdrolspelers omdat die écht luisteren naar hun hart en daar vorm aan weten te geven. Alle films confronteren je met je vooroordelen, beperkende opvattingen en gunnen je om ‘anders’ te leren kijken en handelen.

Wat zegt de uitspraak “De financiële vrijheid om te creëren” mij?

Meer dan 15 jaar in het reguliere onderwijs gewerkt voor een salaris. Zelden heb ik me zó beperkt gevoeld. Een idee moest over zoveel schijven voordat je toestemming kreeg, dat alle vuur in me al gedoofd was. Eenmaal voor mezelf beginnend ontdekte ik de passie en de intuïtie, maar ook de ingevingsmomenten die het me mogelijk maakte om vandaag een keuze te maken. Heerlijk, niet een baas boven je te hebben.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk?

Als kind heb ik in mijn opvoeding hierover niks mee gekregen, maar door mijn oom, die antiquair was en groot kunstkenner, ging er een wereld voor me open. Mijn eerste kunstwerk kocht ik toen ik 16 jaar was in Parijs, veel zou er nog volgen. Ik kan niet zonder schoonheid in mijn leven en draag dit ook uit binnen mijn werk. Ik haat copie-werk en draag dit eveneens uit. Bij mij geen posters of gebrande c.d.’s

Kunst raakt me, inspireert me en voedt me op een heel bijzondere manier. Ik geniet echter van alles wat écht en puur is: een bosje veldbloemen op tafel tovert al een glimlach op mijn gezicht.

Wie is mijn grootste fan, sponsor, partner in crime?

Mijn oud-studenten zijn mijn grootste fans, maar ook mijn kritische partner die me bijstuurt en confronteert en niet alleen bewondert om wat ik doe en hoe ik werk.

Daarnaast is Roy Martina mijn ‘partner in crime’ door met me mee te denken in het proces om een centrum op te zetten in Zuid-Frankrijk. Hij weet ook de gelden los te krijgen via sponsoring om deze gezamenlijke droom te realiseren. Het centrum beoogt een plek voor holistische trainingen te worden waar innovatieve ideeën geboren kunnen worden die de wereld mooier, humaner maken.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken?

Voor mij is dat dr. Roy Martina om samen een holistische filosofie daadwerkelijk vorm te geven binnen de gangbare gezondheidszorg waarbij de mens weer centraal komt te staan. Dit zou kunnen resulteren in de oprichting van andere scholingsvormen.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit?

De opening van ons eigen centrum “L’Art de Vivre” in Zuid-Frankrijk.

Een centrum in de natuur waar mensen verblijven en waarbij ze voelen en ervaren wat het betekent om ‘de hele mens’ te zijn.

Welke mensen in mijn professie, zou ik graag willen ontmoeten in 2017?

Dr. Bram Bakker, dr. René Diekstra, dr. Roy Martina om met hen te filosoferen over één van de grootste gezondheidsproblemen: “Hoe gaan we om met burn-out mensen? Wat kunnen we doen om minder stress-medicatie voor te schrijven?”

Wie zou ik graag uitnodigen om hun Passie Pensioneert Nooit – verhaal te vertellen?

Christien Treep – afgestudeerde studente van ons, wonend in Frankrijk met haar pleegkinderen; zie facebook Christien Treep.

Hoe kun je contact met mij opnemen? http://www.loekknippelsacademie.nl; e-mail: loekknippels@het-ihc.nl

telefoon: 00.33.(0)5.45.31.61.72 (Frankrijk)

mobiel: 00.31.(0)6.37.43.61.64 (Nederland)

Boeken door mij geschreven:

Visualisaties in de therapiepraktijk. ISBN: 978-90-820751-2-0

Groei in de relatie. ISBN: 978-90-820751-0-6

Je leven begint eerder dan je denkt. ISBN: 978-90-820751-1-3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s