Passie Pensioneert Nooit voor Anja Kok

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Dat ik tijdens het schilderen van een schilderij toewerk naar het moment dat ik geen dingen meer verzin om te schilderen maar het één het ander als vanzelf opvolgt. Het constante zoeken en experimenteren om uit te vinden wat mijn manier is om dingen uit te drukken. Precies op het juiste moment stoppen met een schilderij. Niet als het af is maar juist als het vragen oproept en leeft.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Ik droom al schilderend door mijn schilderij als een kind in de volwassen wereld. Een soort Alice in wonderland. Altijd met muziek op de achtergrond. Heerlijk.

Wat is mijn grootste angst? Dat mijn fantasie me in de steek laat.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Ik begin altijd met tegenzin aan een schilderij. Zo’n wit doek is eigenlijk al mooi van zichzelf. Wie ben ik om dat te verpesten. Ga eerst wat smeren en weet niet wat ik nou eigenlijk wil. Toch is daar een omslag die ik vaak zelf niet door heb. Waar ik het meest van houd is dat er opeens 4 uren voorbij zijn zonder dat ik er erg in heb. Dat ik opeens denk te weten wat ik wil. Een schilderij moet aantrekkelijk zijn maar ook wringen.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik ben een enorme pietlut en blijf veranderen aan een doek.

Wat is mijn grootste valkuil? Soms is mijn schilderij goed maar ga ik nog even iets veranderen en vervolgens heb ik het bijzondere aan het schilderij weg geschilderd.

Wanneer zou ik liegen? Ik lieg soms om anderen niet te kwetsen maar uiteindelijk kan ik iets wat me dwars zit toch niet voor me houden.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Ik kan heel veel verschillende dingen mooi vinden. Het heeft te maken met hoe iemand de dingen benadert. Geen kunst willen maken maar willen creëren. Zo ontwapenend en eerlijk dat het je grijpt. Een zoektocht naar persoonlijke waarheid. Echt iemand bewonderen doe ik niet. Herinner me een expositie van Matthias Weischer in het Gemeente Museum in Den Haag die ik echt geweldig vond om bovenstaande reden. Geen opsmuk, het is zoals het is.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Ik heb periodes dat ik eigenlijk niets maakt maar wel allemaal aan het denken ben. Dit levert uiteindelijk wel een stap voorwaarts op maar is vaak niet echt prettig.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Nooit. Ik wil altijd weer nieuwe ‘betere’ dingen maken! Stap gelijk door naar het volgende. Als ik exposeer sta ik daar al aan de volgende werken te denken.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Omdat ik nu naast het schilderen nog heel veel andere dingen doe denk ik altijd ‘als ik met pensioen ben kan ik lekker constant schilderen’.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Niets, het is zoals het is. De mens is niet perfect.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Die moet nog komen. Mijn laatste groepsexpositie bij “de Kunstpraktijk “, in Veldhoven was erg mooi. Maar zeker voor verbetering vatbaar.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Zou het liefst 2 ateliers hebben. Een in de stad en een in de natuur. Houd van beide plekken.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Mijn man en dochter en onze gezondheid.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ben een enorme doorzetter. Bij tegenslag ga ik nog harder werken.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Ik krijg de meeste ideeën als ik lekker in de tuin aan het werk ben of het huishouden doe. Kortom routineklusjes inspireren.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Ergens eten in een restaurant hoeft voor mij niet. Wel fijn om aan de rivier te zitten met een broodje.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Bukowski om zijn rauwheid, drankgebruik, prachtige beschrijvingen, gevoelens en landschappen. Heb in rap tempo alles wat ik kon vinden van Bukowski gelezen en dacht heel goed te snappen wat er in hem om ging. Oblomov van Gontsjarov om zijn luiheid en overpeinzingen en tot niets komen, maar ook weer niet omdat zijn gedachten heel boeiend zijn. Herman Brusselmans, hij praat maar door en laat zien dat iedereen maar tegen elkaar praat en niemand luistert en dat doet er ook niet toe. Tonio van Adri van de Heijden. Hoe om te gaan met zo’n groot verdriet. Allemaal boeken die over het leven in al zijn facetten gaan.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Charles Bukowski, Gontsjarov, Herman Brusselmans, Adri van der Heijden, Dimitri Verhulst, Ilja Leonard Pfeiffer en Connie Palmen.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Nick Cave and the Bad Seeds met Murder Ballads. Lekkere duistere muziek daar houd ik van.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Jeroen Brouwers. Hijzelf noemt zijn werk ‘Autobiografische fictie’.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Toch weer mijn man en dochter.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? The godfather, La grande bouffe en last but not least Barfly!

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Als ik geld heb voor verf en doek ben ik al tevreden.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Kunst is de rode draad in mijn leven. Het is altijd bij me. Zelfs als ik met compleet andere dingen bezig ben denk ik er constant aan.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn man en dochter!

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Mijn schilderijen maak ik het liefst alleen in mijn atelier. Samenwerken in exposities is iets anders. Je werk in combinatie te zien met werk van anderen doet mij altijd goed en levert nieuwe inzichten op

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Ieder schilderij waaraan ik begin

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017 Iedereen die iets met mij en mijn werk wil.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? In ieder geval in de Bank van Noppes in Gorinchem in juli/ augustus. Heb nog niet veel afspraken dit jaar omdat ik heel veel in mijn atelier wil werken. Vorig jaar ben ik verhuisd waardoor alles in mijn nieuwe atelier weer aan moet gaan voelen als een tweede huid.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? L.A. Raeven, Rob Scholte, Roosbief en Ilja Leonard Pfeiffer

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Dat kan het beste via mijn website: http://www.anjakok.nl

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s