Passie Pensioneert Nooit voor Urbain Coutteau

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? De opbouw van een bier receptuur, het spelen met ingrediënten uit mijn omgeving, met weinig iets moois maken, bieren creëren wat mensen heel graag drinken, maar ik heb dit echter nooit als werk gezien.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Dit is een moeilijke, het idee van ultiem geluk is bij mij bijgesteld geworden naargelang ik ouder werd. Laten we het echter over vandaag en morgen houden. Vrouw en kinderen, de echte vrienden, een hecht Struise team, een zon overgoten Vleteren, gezondheid en doen waar ik zin in heb.

Wat is mijn grootste angst? De vernietiging van zowel onze aarde als geopolitiek en waardoor onze kinderen een donkere toekomst tegemoet zien.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Een stokpaardje van mij is de optimalisatie van het brouw- en vergistingsproces. Less is more. Met minder energie meer gerealiseerd krijgen. Het recupereren van verloren energie. Bouwen naar een energie onafhankelijke brouwerij tegen 2020, duurzaam, zero waste, ecologisch verantwoord, nul-lozer, dit allemaal vervat in een dagelijkse spielerei.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Eigenzinnigheid, tegen de stroom in, verbetenheid.

Wat is mijn grootste valkuil? Gebrek aan prikkels leiden mijn kleine persoontje algauw tot verveling. Dit is zowat de meest gevaarlijke situatie waarin ik mij kan bevinden.

Wanneer zou ik liegen? In het verleden, uit bestwil, of uitzonderlijk om mijn hachje te redden, maar steeds het hoofd gestoten. Niet liegen is nog steeds de beste optie, je moet ze dan immers nooit onthouden 🙂

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? De collegae naast mij, die me elke dag geduldig weten te volgen en verdragen, die geen vleugje energie sparen om tot de resultaten te komen waarvan men “U” tegen mag zeggen.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Administratie, regelneverij in onze sector, Kafkaiaanse inmenging van een steeds loggere en minder efficiënte overheid.  

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Er gaat geen dag voorbij waar geluk centraal staat. We maken de smaakpapillen gelukkig van eenieder die onze bieren drinkt. Onze bieren worden gedronken en wel bevonden door miljoenen mensen. Van hofdinar tot koning, van Chinees tot Amerikaan, geen politiek, geen gevecht om macht, alleen een overrompeling van de smaakpapillen.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Passie is de eigenschap waardoor pensionering wordt uitgesteld. Pensionering is de open deur naar de dood. Ik kan elke dag leven en één keer dood gaan, dit is voor mij wetenschap. Passie is het element bij uitstek die mij elke dag opnieuw aanspoort om verder een bezige bij te blijven.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik ben reeds 56 jaar bezig hoe ik “nee” moet leren zeggen tegen wat op mij af komt. Alhoewel het me reeds beter lukt dan vroeger, blijf ik in deze materie toch nog steeds gebuisd.

Wat is mij grootste professionele prestatie tot nu toe? Een grimmige brouwerij bezoeker die met de glimlach en vol van geluk de brouwerij weer verlaat. De duizenden 4- en 5 sterren reviews die onze bieren wisten te verzamelen in minder dan één decade. De erkenningen, de medailles, de oorkonden, strelen de eer, maar de gelukkige en tevreden brouwerij bezoeker blijft voor mij de grootste prestatie.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Het grasland is steeds groener bij mijn buurman, geef mij maar Oostvleteren. Mijn thuis is waar mijn brouwerij staat.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Bezittingen zijn allen vergankelijk. “Zijn” is voor mij belangrijker dan “hebben”. Als ik er dan toch een paar zou mogen neerpennen is het “gezondheid” en “liefde”.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Lichtelijk plooien zonder te breken en nooit opgeven.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Kan eender waar zijn, van zodra ik buitenshuis ben gaan mijn grijze cellen brainstormen door gebrek aan allerlei prikkels die ik thuis opvang. Dit heeft reeds meerdere waanzinnig goede ideeën met zich gebracht op de meest waanzinnige plaatsen en situaties.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Molenhof uiteraard. Ligt op een boogscheut van mijn werkplek en ik kan er zonder auto heen en terug. Gezelligheid is een eerste troefkaart, vervolgens een eerlijke, gezonde en verse keuken.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Het dagboek van Anne Frank. Vervolging, uitroeiing van rassen en minderheden hebben mijn leven beïnvloed om mij te vereenzelvigen met de volgende leuze: “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet gij dat ook een ander niet.

Wie zijn mij favoriete schrijvers? Stephen King, auteur van zowel fictie als non-fictie en hoogstwaarschijnlijk omdat ik reeds pinten met hem kon drinken in het dorpje Lovell, Maine, Usa 🙂 Voor wie er in de buurt zou mogen komen, Ebenezers Pub is zijn meest favoriete café.

You Only Die Once’ welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Nirvana, Pearl Jam, Metallica om er een paar op te noemen.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Een heldin dan maar … Lara Croft, Hertogin van Saint Bridget.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Vrouw en kinderen uiteraard. Je blijft ze liefhebben en fouten vergeven zonder compromissen te sluiten.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien?Forrest Gump”, een man met een laag IQ en sukkelig gedrag. Hij haalt succes na succes en maakt historische gebeurtenissen van dichtbij mee, zonder dat te beseffen. Zo geeft hij een jonge Elvis Presley inspiratie voor zijn dansstijl en John Lennon voor zijn lied “Imagine”, is hij en in de Vietnamoorlog en bij de protesten tegen diezelfde oorlog in Washington D.C. Hij vindt ook de smiley uit en is de inspiratiebron voor de bumpersticker-spreuk “Shit happens”. Zijn andere quote: “Life’s like a box of chocolates, you never know what you’re gonna get.” heeft tot op vandaag een grote betekenis voor mij.

Wat zegt de uitspraak “De Financiële Vrijheid om te Creëren’ mij? Zoals ik reeds eerder zei: “zijn is belangrijker voor mij dan hebben”. Geld is nodig om te overleven, nooit eerder zag ik echter een doodskist voorbij mij gaan met een geldkoffer op. Ik werk met geld, ik werk nooit voor geld. Ik heb echter wel het gevoel dat een positieve bankrekening zorgt voor een absentie van stress, wat dan weer leidt tot een hogere creativiteit.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Ik zie in alles kunst, mijn imaginatie kent geen grenzen. Leven is kunst op zich, het is voor mij dan ook niet moeilijk om kunstenaar te zijn. Veel mensen noemen mij echter wel een hippie, wie weet vermeng ik hier beiden.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn Jonkvrouw Christine, partner in all my crimes en ik heb er veel. Carlo Grootaert, jeugdvriend van 35 jaar ver en onze smaakanalist en grapjas bij Struise brouwerij. Mijn schoonzoons Jeroen en Dion, één-en-al brouw-geweld, energie met zin voor kwaliteit en perfectie. Mijn dochter Laurence, kampt reeds vier jaar tegen kanker en toch weet ze elke dag weer het zonnetje in huis te brengen. Mijn dochter Axelle, die als een Don Quichot, kwade zielen bestrijdt. Mijn dochter Gaelle met zin voor perfectie en correct taalgebruik. Last but not least, mijn zoon Tom. Doet mij al te vaak aan mezelf denken en hoe ik bezig was in mijn jeugdige jaren.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Ben dolgelukkig met de werksituatie zoals ze nu is. Klein team, beheersbaar, geen stress, duurzaam, geweldig creatief, hoge kwaliteit, zin voor perfectie. Kortom wat zou een mens nog meer kunnen wensen.

Naar welk project, in 2017 kijk ik uit? We gaan de week die komt, een lekker bier creëren bij Struise brouwerij, samen met vier uitstekende Spaanse brouwers, “Laugar”, “Mad Brewing”, “Guineu” en “La Pirata”. Verder hebben we deze lente, een mooie samenwerking gepland met Estlands meest waanzinnige brouwerij “Põhjala”. Op 10 en 11 juni zijn we actief met maar liefst 35 brouwerijen van wereld formaat op een heus bierfestival om nooit meer te vergeten, zie Vleteren Craft Beer Festival 2017. Op 18 en 19 augustus aanstaande zijn we voor de 20ste keer uitgenodigd in USA om deel te nemen aan één van de meest prestigieuze bierfestivals.     

Welke mensen in mijn professie zou ik graag ontmoeten in 2017? Komt heel zeker voor mekaar,  wie ik echt wil ontmoeten, zal ik gewoon ontmoeten dit jaar 🙂

Waar kun je mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Struise Brouwers, Kasteelstraat 50 te 8640 Oostvleteren. Open voor het publiek, alleen op zaterdag van 14u00 tot 18u00. De overige dagen van de week werken we achter gesloten deuren.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Nathan Ghijsbrecht van Cafés Matubu. Nathan is een jeugdvriend sinds het derde fröbel, sociaal geëngageerd, bekwame Eerste Wereldoorlog gids en koffiegek bij uitstek.

Hoe kun je contact met mij opnemen? Ik word het liefst niet gestoord tijdens mijn werkdagen.  Als het dan toch echt moet, kun je mij proberen te bereiken per mail.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s