Passie Pensioneert Nooit voor Andre Kerver

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Mijn passie ligt in de universele taal die muziek heet. Sinds mijn dertiende ben gegrepen door de grote communicatieve kracht van muziek, en heb ik ontdekt dat muziek niet alleen kan ontroeren maar ook kan dienen als communicatie middel in het algemeen. Ik ben ruim dertig jaar soloklarinettist geweest in het Orkest van het Oosten. Maar kan sinds enige tijd door een oogziekte mijn noten niet meer lezen. Maar muziek zonder noten is misschien nog interessanter, heb ik ontdekt.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Het is een ongelofelijke ervaring om met een groep geweldige musici elkaar te vinden en te inspireren door samen muziek te maken. De overweldigende kracht van muziek voel je dan met z’n allen op hetzelfde moment: een ultiem geluksgevoel, dat ook overkomt op het publiek.

Wat is mijn grootste angst? Dat ik de 10 tot 15 % procent gezichtsvermogen die ik nu nog heb zal verliezen.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Met mensen samen muziek maken is een zeer directe vorm van contact. Je voelt na een paar seconden hoe sterk de klik is, en dit gevoel is altijd wederzijds en geldt in alle soorten muziek. Soms, als er sprake is van een heel bijzonder contact, noemt een lieve collega van mij dit seks in de lucht.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Mijn minst aantrekkelijke eigenschap, vind ik zelf, dat ik erg ongeduldig kan zijn.

Wat is mijn grootste valkuil? Ik heb een heel brede interesse en vind te veel dingen leuk. Hierdoor neem ik soms te veel hooi op mijn vork.

Wanneer zou ik liegen? Echt liegen zal ik niet gauw doen, ik ben dan eerder geneigd een soort ontwijkend antwoord te geven. Maar als men mij op de man af naar mijn mening vraagt dan zal ik die eerlijk geven.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Ik ben een groot bewonderaar van dirigent Bernard Haitink. Helaas heb ik nog nooit met hem mogen werken. Van collega’s die dat wel hebben gedaan hoor ik dat hij vaak erg onzeker is tijdens repetities, daar is op zijn concerten niets van te merken. Hij straalt dan autoriteit en vooral grote liefde voor muziek uit. Het is een grote droom van mij ooit met hem te werken.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Het vinden van rieten. Om klarinet te kunnen spelen heb je een riet nodig. Dit is een stukje hout dat je vast maakt aan je mondstuk. Door er lucht door te blazen zorgt het riet ervoor dat de lucht in je instrument in beweging komt en er geluid ontstaat. Zo’n riet gaat drie tot tien dagen mee en daarna moet je weer een nieuwe vinden/maken.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? In juni 2000 heb ik een week als eerste klarinettist in de Berliner Philharmoniker in de Philharmonie in Berlijn gespeeld. Dit orkest hoort tot de absolute wereld top.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij. Een enorme waarheid.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik wil graag acht kilo afvallen.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? In kleine bezetting heb ik het klarinetkwintet van Brahms gespeeld in de grote zaal van het concertgebouw in Amsterdam met o.a. Jaap van Zweden en Quirine Viersen. Als orkestmusicus, mijn week als eerste klarinettist in de Berliner Philharmoniker in de Philharmonie in Berlijn o.l.v. Kurt Sanderling.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Gedeeltelijk in Nederland en gedeeltelijk in Brazilië. Sinds 1991 ben ik met grote regelmaat in Brazilië om te spelen en les te geven. Dit bevalt zo goed dat ik deze situatie wel 50/50 zou willen hebben. Mijn Braziliaanse vrouw zou hier ook erg blij mee zijn.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Onze sauna. Waar ik mij graag terugtrek om lekker te ontspannen.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Optimisme.

Wat is de plek waar ik de meeste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Tijdens het duurlopen stromen de ideeën bij bosjes mijn hoofd binnen.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Het Koetshuis Schuttersveld.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Hermann Hesse, Narziss und Goldmund. Dit boek maakt op prachtige wijze voelbaar dat je zowel via de weg van het gevoel als via de weg van het verstand tot grootse prestaties kunt komen en dat deze principiële verschillen een diepe vriendschap niet in de weg hoeven te staan. Narziss geeft Goldmund het inzicht dat hij de weg van de kunsten moet gaan en dat dit een grote en belangrijke weg is. Dit heeft mij zeer geïnspireerd.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Willem Wilmink, W.F. Hermans,Tommy Wieringa, Hermann Hesse en Tolkien.

Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Het Adagio uit de achtste symfonie van Bruckner in de uitvoering van Sergiu Celibidache.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Gandalf uit De ban van de Ring.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Herman Finkers

Welke film zou ik je aanbevelen ooit in je leven te zien? Central do Brasil.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren’ mij? Door mijn oogproblemen ben ik afgekeurd en krijg ik een uitkering tot aan mijn pensioen. Het goede nieuws is dat ik weliswaar minder verdien maar niet langer hoef te werken voor geld. Ik ervaar deze onafhankelijkheid als een grote luxe.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Een overheersende en zeer inspirerende rol.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn moeder van bijna 87 die nog steeds zoveel mogelijk mijn concerten bezoekt.

Met wie zou ik graag in 2017 willen werken? Bernard Haitink als dirigent, terwijl ik het klarinetconcert van Mozart speel en Stevie Wonder als special guest tijdens een festival dat ik wil organiseren voor blinde en slechtziende musici.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Mijn Borboleta Music (zie ook: Borboletamusic.nl serie waarin ik samenwerk met schrijvers als Jan Siebelink en Tommy Wieringa.).

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017? Hermeto Pascoal, een levende legende in de MPB.

Waar kun je mij en mijn werk zien en ontmoeten in 2017?  Theater Concordia te Enschede. Borboletamusic.nl. Clarinetfestival.nl. Youtube: KerverAndre. In het kerkje ter Radewijk op met het Silenos Quartett (Mozart Kwintet)

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?Herman Finkers. Cock Lodder emeritus hoogleraar van de Universiteit Twente, was jarenlang zakelijk leider van het Valerius Ensemble. Paul Abels, uitgever te Enschede.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s