Passie Pensioneert Nooit voor Marion Bloem

Wat is mijn grootste passie? Het uiterste uit het leven halen, dus dat wil zeggen mijn talenten zoveel mogelijk en zo volkomen mogelijk gebruiken, nooit te lui zijn om creatieve invallen te ontwikkelen, maar ook om me helemaal te geven in mijn relaties met familie en beste vrienden.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Een idee uitvoeren, in de flow ervan raken en voelen, naarmate je er hard aan werkt, dat het is alsof het werk jou stuurt en jij alleen nog maar volgt. Of het nu om een boek, gedicht of schilderij gaat. Maar evengoed met mijn kleindochters door het bos rennen, door de straten van Rome huppelen, of met mijn oude moeder dansen op live-muziek.

Wat is mijn grootste angst? Niet meer te kunnen schrijven en schilderen. Maar angst is geen goede gids. Ik hou me daar niet mee bezig.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Dat het eindresultaat ook mijzelf nog verrast en dat ik er zelf na tien, twintig jaar nog van kan genieten.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Mijn blinde vlek.

Wat is mijn grootste valkuil? Als ik die zou weten zou het mijn valkuil niet meer zijn. Ik wil altijd bereid blijven te leren. De valkuil van elk mens is te denken dat je er bent, dat je het allemaal al weet, al hebt gedaan en gezien. Ik wijs mijzelf elke dag op het tegendeel. Je mag nooit denken dat je het nu allemaal wel weet want dan kun je net zo goed sterven.

Wanneer zou ik liegen? Als ik er iemand mee zou beschermen voor wie de waarheid onverdraaglijk zou zijn.

Welk rolmodel heeft de grootste invloed op mij gehad? Angela Davis in 1966. Dat heeft een jaar geduurd. Daarna nooit meer een rolmodel gehad, maar wel vol genoegen naar vrouwen als Tina Turner en Meryl Streep gekeken. In Nederland een vrouw als Anouk. Ik hou van sterke vrouwen.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? De administratie, de publiciteitsverplichtingen, en de bureaucratie die erbij komt kijken.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Telkens weer. Bij geluk vergelijk je niet, je gaat erin op en op dat moment is dat geluksgevoel uniek.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Ik begrijp het begrip ‘pensioen’ of ‘pensionering’ al nauwelijks want zal het ook nooit meemaken en wil het niet. Het zou voor mij hetzelfde zijn als sterven.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik accepteer alle ongemakken die horen bij het ouder worden, maar als ik de artritis in mijn lichaam kon inruilen voor gezonde gewrichten zou ik het graag doen.

Welk beroep zou ik hebben in een volgend leven? Ik denk vaak dat het me heerlijk lijkt om terug te komen als muzikant, zangeres, en je helemaal geven aan een publiek dat er net zoveel van geniet als jijzelf, altijd met collega’s rechtstreeks te kunnen communiceren; de taal van de muziek is een prachtige taal.

Wat is mijn grootste professionele prestatie? Elke prestatie, of het nu een gedicht van vier regels is dat alleen mijn man leest, een tekening voor de verjaardag van een vriendin, of een boek dat in vier talen de wereld ingaat, geeft mij evenveel voldoening en betekent dus evenveel voor mij. Maar ik besef natuurlijk wel dat de roman ‘Een meisje van honderd’ een prestatie is die ik niet vaak in mijn leven kan leveren, en misschien zelfs slechts eenmaal.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg, in mijn stad? Maakt niet uit, kan tijdens een wandeling in het bos zijn, op de fiets in de stad, in het vliegtuig, in de trein… Het gaat om de leegte die ik eerst moet voelen en toelaten.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken, in mijn stad? Ik hou van verandering. Mijn partner keert graag terug naar dezelfde plek waar het hem is bevallen, ik wil telkens weer iets anders uitproberen. Ik eet graag met een mooi uitzicht op zee, strand, bos, heide, water, havens, maar dan stel ik tegelijk ook de eis dat de keuken gezond en lekker eten levert.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn echtgenoot.

Met wie zou ik in de toekomst graag willen werken? Ik ga graag met muzikanten het toneel op en heb dat al gedaan met Erwin Van Ligten, Patrick Drabe, Remko Willems, en doe dat graag weer. Maar samenwerken met andere kunstenaars heb ik ook vaak gedaan, vooral vroeger. Ik zou ook graag dichters en muzikanten met regelmaat bij elkaar willen brengen.

Naar welk project, in de nabije toekomst, kijk ik uit? Mijn volgende boek is een autobiografie. De eerste in een reeks. Ik popel om ermee verder te gaan, maar moet eerst de illustraties van een kinderboek, Een Gouden Boekje –ook een leuk project- afronden.

Welk rolmodel zou ik graag willen ontmoeten en spreken? Rolmodellen heb ik niet echt, maar ik vind Anouk een fantastisch mens en zou haar graag eens ontmoeten of zelfs op een of andere manier met haar samenwerken. En Marlene Dumas zou ik graag leren kennen, gewoon weten hoe ze is, want ik bewonder haar werk.

Ga ik pensioneren van dit werk en leven waar ik van houd? Dat antwoord heb ik al gegeven hierboven. Pensioneren is sterven.

Hoe kun je contact met me opnemen? Iedereen kan mij bereiken via Facebook. Ik ben heel toegankelijk, maar behalve bij mijn zoon en kleindochters gaat mijn werk altijd voor. Op het sociale vlak heb ik, behalve mijn familie, weinig te bieden.

Hieronder 1 van de vele prachtige boeken van Marion Bloem. Door het boek hier te kopen bij bol.com stimuleer je het voortbestaan van het Passie Pensioneert Nooit project aangezien wij partners zijn van bol.com.

1001004010934926

Koop het boek hier

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s