Passie Pensioneert Nooit voor Yonca Özbilge van Happy Earth

Wat is mijn grootste passie in mijn werk?

Ik ben erg gepassioneerd over de impact van onze voeding op onze samenleving en op het klimaat en ben ervan overtuigd dat ons voedsel het antwoord is op een groot deel van onze globale en maatschappelijke uitdagingen. Om dit besef met zoveel mogelijk mensen te delen ben ik een tijd geleden de blog Happy Earth Kitchen gestart waarop ik verhalen, recepten en inspiratie deel. Wat begon als hobby naast mijn werk is uitgegroeid tot een missie. Ik heb mijn leven omgegooid en open binnenkort Happy Earth: een 100% plantaardige winkel en eetgelegenheid. Het vertellen van een verhaal, inspireren en aanzetten tot denken terwijl je mensen laat genieten, is wat ik wil bereiken met het werk dat ik doe.

Wat is mijn idee van ultiem geluk?

Ik koester de vrijheid om te kunnen doen waar mijn hart en passie ligt. Los van conventies en vrij een 9 tot 5 mentaliteit. Die vrijheid om mijn talent te ontplooien en mijn eigen pad te volgen, dat is voor mij geluk.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij?

Luxe is natuurlijk comfortabel, maar voor mij totaal geen voorwaarde. Ik heb altijd als zelfstandige gewerkt en dus nooit de zekerheid van een vast salaris gehad. Toch is geld ook nodig om bepaalde stappen te kunnen zetten. Om Happy Earth te kunnen realiseren heb ik mijn spaargeld geïnvesteerd en daarnaast bleek extra financiering nodig. Voor dat laatste stukje heb ik dan ook crowdfunding ingeschakeld. Die financiële ruimte was dus noodzakelijk om deze droom waar te maken.

Wat is mijn grootste angst?

Ik doe mijn best om mijn staat van zijn zo min mogelijk te laten beïnvloeden door externe factoren. In het Turks heb je een mooie gezegde wat vrij vertaalt als: “Angst is geen remedie voor de dood”. Met andere woorden, angst is compleet zinloos. Natuurlijk maak ik me wel zorgen over bepaalde zaken, kan ik me verdrietig voelen over leed en ongelijkheid en hoop ik natuurlijk net als iedereen dat ik zo lang mogelijk gezegend ben met een ziektevrij lichaam en een heldere geest.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste en wie zou ik graag willen ontmoeten in 2017?

Er zijn fantastische mensen die inspireren om een plantaardig en compassievol leven te leiden. Wetenschappers, artsen, spirituele leiders, sporters, activisten, chefs, kunstenaars, fotografen en YouTubers. Denk aan Dr. T. Colin Campbell, Dr. Dean Ornish, Brendan Brazier, David & Luis (Green Kitchen Stories), David Carter, Matthew Kenney, Ellen Fisher en nog zoveel meer. Stuk voor stuk inspirators die ik zou willen ontmoeten, van wie ik veel kan leren en met wie ik hoop ooit samen te mogen werken.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe?

Durven loslaten en durven een andere koers te varen, juíst op het moment dat je misschien wel de maatschappelijke/financiële ladder bestijgt. Hoe tof ook, prestatie heeft voor mij niet zozeer te maken met mooie onderscheidingen, prestigieuze locaties of namen, maar wordt gekenmerkt door het lef te durven falen.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?

Plekken waar ik omgeven wordt door mooi plantaardig voedsel met een goed verhaal maakt mij heel blij. Het meest in mijn element voel ik me in een warm klimaat met een overvloed aan verse vruchten. Dat is voor mij toch wel de basis van het oorspronkelijk menselijk dieet.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe?

The China Study van Dr. Colin T. Campbell is de meest uitgebreide (en langlopende) studie die de relatie tussen voeding en ziekten onderzoekt. Als ik je één wetenschappelijk voedingsboek mag aanraden is het wel deze, echt mind blowing.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien?

‘Into the Wild’ en ‘Captain Fantastic’ zijn prachtige films over moedige mensen die breken met maatschappelijke conventies. Daarnaast zijn er een aantal documentaires waarvan ik vind dat je ze gezien moet hebben als je ook maar een beetje geeft om je gezondheid en/of om de toekomst van onze planeet. Seed the Untold Story, Earthlings, Forks Over Knives, Food Matters en Cowspiracy om maar een paar te noemen.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime?

Het opzetten van Happy Earth is een waar avontuur en de support die ik van mijn directe omgeving ontvang is overweldigend. Opmerkelijker is echter de steun die ik ontvang van mensen die ik persoonlijk niet ken en hun bereidheid iets bij te dragen aan mijn onderneming. Sommigen met hun kostbare tijd, sommigen met een financiële bijdrage en anderen weer met lieve aanmoedigende woorden.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij. “Choose a job you love and you will never have to work a day in your life” is een bekende uitspraak waar ik me helemaal bij aansluit. Als je werkelijk gepassioneerd bent over wat je doet, vervagen de grenzen van werk, plezier en privé. Een eindpunt is dan ondenkbaar.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit?

2017 wordt het jaar waarin ik mijn grote droom realiseer. Happy Earth, de 100% plantaardige, dierenleedvrije winkel en eetgelegenheid waaraan ik al een goede twee jaar aan het bouwen ben, moet er gaan komen. Als de crowdfundingsactie slaagt, dan gaat het gebeuren. Super spannend dus!

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017?

Vanaf het voorjaar van 2017 opent Happy Earth haar deuren op de Zwaanshals 299 in Rotterdam. Je kunt hier komen proeven van de kaart, een biologische boodschap doen, maar ook workshops volgen bijvoorbeeld.

Hoe kun jij contact met mij opnemen? http://www.happyearthkitchen.com

De crowdfunding steunen kan via https://www.doorgaan.nl/nl/project/2216336/happy-earth

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s