Passie Pensioneert Nooit voor Ans Bakker

Wat is mijn grootste passie?

Mijn grootste passie is het werken met glas, (geblazen, gegoten, gecast) en afval-glas-materialen en ze omvormen tot iets moois. Als ik mn ziel erin kan leggen heeft dit een verlichtend effect op mij en ik hoop op degene die ernaar kijkt. M’n intuïtie is de rode draad.

Wat is mijn idee van ultiem geluk?

Ultiem geluk is het proces om aan schoonheid te werken. Het is het proces om constant in verbinding staan met een flow of energie die mij wijst wat te doen.

Wat is mijn grootste angst?

Soms heb ik angst om mijn zicht te verliezen of mijn handen zodat ik niets meer kan doen, maar enkel in fantasie want ik geloof dat je voortdurend scheppend kunt zijn ook zonder handen en ogen.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?

Het scheppen van schoonheid, het maken van iets, de hele weg van idee tot eindresultaat. Het organische groeiproces. En uiteindelijk de erkenning, de bevestiging van de schoonheid die effect heeft op een ander, of een ruimte. Ook op mijzelf. Als ik iemand steeds verras, dan is het mezelf.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap?

Ik wil altijd alles zelf doen, en heb niemand nodig……maar dan heb ik toch weer spijtJ wordt ik boos en ga ik toch hulp vragen.

Wat is mijn grootste valkuil?

Grote stappen snel thuis, niet altijd alles afmaken, alweer op weg naar een nieuw object of proces, ook omdat het zich aandient en ik soms snel moet werken. Soms is iets gewoon nooit af en blijft het groeien. Ik ervaar het niet als een valkuil, het kan hoogstens een hobbeltje in de weg zijn.

Wanneer zou ik liegen?

Liever niet, ik voel me er echt niet prettig bij. Het zet zich in mijn lichaam om in pijn. Mn hart krijgt dan geen ruimte en ik raak in de knoop. Maar een leugentje om bestwil lukt wel eens.

Welk rolmodel heeft de grootste invloed op mij gehad?

Alles heeft invloed op mij, alles waar ik ben en met wie ik ben. Daarom moet ik sterk naar mijn intuïtie luisteren dan kom ik op het juiste moment de juiste personen tegen. Alles is van invloed. Maar…..1 wil ik zeker noemen. Dat was op de HKU mijn Griekse gepassioneerde theater-design-vakdocent Apostolus Panagopoulos.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk?

Polijsten van glas. Dat is veeeeel werk. Ik zorg altijd dat het niet nodig is. Of besteed het uit. Ik houd van ruwe kantjes. En het transporteren van al dat kwetsbare werk.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk?

Ik ben meestal gelukkig in mijn werk. Maar het meest zeg je: Als ik in landschappen ben die me verlichting brengen en uitnodigen nieuw werk te maken. En dan wel het Zeeuwse landschap rondom de Oosterschelde, wat een schoonheid! Ik houd ook van de meditatieve werkzaamheden als mallen maken, was smelten, glasafwas doen, kringlopen bezoeken. Als je het in de juiste stand doet wordt je overal gelukkig van.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij?

Passie heeft niets met pensioen te maken

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?

Ik zou minder snel boos willen zijn (maar passie zit er altijd wel in:)

Welk beroep zou ik hebben in een volgend leven?

Ik denk danser. Kunst met je lijf uitbeelden.

Wat is mijn grootste professionele prestatie?

Ik voel me erkent als mijn glaswerk de “ruimte” krijgt. Zoals mijn kroonluchter “Sharing Abundance” in het restaurant van het Watermuseum, Grand Cafe aan de Beek in Arnhem, of Stark in Amersfoort. Maar ook nominaties/deelname aan buitenlandse glas-exposities in Praag (Stanislav Libensky Award) en Denemarken Bornholm (European Glass Context) Elk werk op zich is geen prestatie maar een geschenk.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg, in mijn stad?

In en rondom mijn atelier komen de beste ideeën. De mooie Arkeheempolder vlak achter mijn atelier. Of thuis als de schittering en het licht van het water in de kamer schijnt. Of als de zon op de draaiende discobal valt.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken, in mijn stad?

Restaurant Rauw op de Isselt, niet ver van mijn atelier. Of het Centraal Ketelhuis. Of thuis! Samen met dochter Lieve en Mijn man Johan die heerlijk kan koken!

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime?

Mijn man!

Met wie zou ik in de toekomst graag willen werken?

Met musea en mensen die me de ruimte en het vertrouwen geven, gunnen om iets moois te maken voor hun museum, huis, winkel, galerie en luchtkasteel.

Naar welk project, in de nabije toekomst, kijk ik uit?

Mijn deelname aan Kunst en Varen 2017 in Amersfoort. Dat wordt 29 april geopend in de stadsgrachten van Amersfoort. Ik ben bezig met een kroonluchter: “Drink van de liefde opdat je dronken wordt van het leven”

Maar ik zou ook heel graag eens een museum willen volhangen, ja daar kan ik naar verlangen zelfs. Een reusachtige kroonluchter boven een reusachtige tafel met reusachtig vele pannen en potten en reusachtig veel mensen die allemaal komen eten vanonder mijn “Sharing Abundance” Chandelier.

Welk rolmodel zou ik graag willen ontmoeten en spreken?

Beatrix Ruf directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam en elke kunsthandelaar/ liefhebbers van glas.

Ga ik pensioneren van dit werk en leven waar ik van houd?

Alles verandert maar passie dooft nooit als ik mijn intuïtie volg.

Hoe kun je contact met me opnemen?

Ans Bakker http://www.ansbakker.nl

tel: 0651292093

http://www.ansbakker.nl/index/15422540_Contact-Open.html#.WL98Exhx-ks

https://www.facebook.com/ans.bakker

https://www.facebook.com/AnsBakkerGLans/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s