Passie Pensioneert Nooit voor Dionne van den Bijgaart

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Creëren is mijn aller aller grootste passie. Het tot uiting brengen wat in mij leeft, wat mij inspireert met diverse materialen, verf, klei, digitaal. Een wit doek tot leven brengen, een homp klei vormen tot een functionele schaal of een prachtige torso. Maar ook een warm nest creëren voor mijn gezin. Daarnaast is een beetje spiritualiteit en het creëren van rust en stilte een passie maar ook essentieel voor mij. Mijn achtergrond als yogadocente komt me hierin dagelijks van pas. In mijn schilderlessen of workshops maak ik deze combi ook graag, beginnen met een meditatie/visualisatie of vervoerende muziek en vandaar uit gaan schilderen. Heerlijk om dit te delen met mijn cursisten of gelijkgestemden.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Dicht bij mezelf blijven, doen wat ik graag doe en dat met liefde.Dan zit ik in een hele positieve flow en lijkt bijna alles als vanzelf te gaan. Het lijntje voelen met het groter geheel, een onuitputtelijke bron van energie.

Wat is mijn grootste angst? Wakker worden op de rand van een ravijn. Vroeger had ik veel angsten, ik ben gelukkig stukken rustiger hierin geworden. Maar als ik wat zou moeten benoemen dan is het de angst dat mijn dierbaren iets ergs overkomt. Angst om blind te worden zodat ik niet meer kan doen wat ik het liefst doe. Verlies van mijn gezondheid.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? De vrijheid die ik heb. Vrijheid staat erg hoog in het vaandel bij mij en creëren is een ultieme vorm hiervan. Dit is ook wat ik graag deel, mensen de mogelijkheid bieden om hun creativiteit te ontdekken en te laten voelen wat dat met je doet. Het onbegrensde van beeldend bezig zijn geeft vleugels. Ik ben een dromer en op deze manier kan ik dat naleven.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik kan in een eigen wereld leven, vaak afwezig (in gedachten) en ik denk dat dat voor mijn man en kinderen niet zo leuk is. Ik kan niet snel schakelen.

Wat is mijn grootste valkuil? Ik ben nogal chaotisch. Misschien dat ik teveel dingen leuk vind, teveel ideëen heb en dat legt me af en toe lam. Ook nee zeggen vind ik moeilijk.

Wanneer zou ik liegen? Niet. Ik wil geen verstoring in mijn gemoedsrust. Zwijgen is soms verstandiger.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Dat zijn er velen. Lita Cabellut hoort daar zeker bij.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Stoppen omdat het al laat is en mijn nachtrust nodig heb of andere verplichtingen. Vroeger ging ik regelmatig tot laat in de nacht door, mijn gezin boven in rust en ik beneden in rust met de kwast in handen. Dat trek ik niet meer helaas.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Toen ik na mijn burn-out ervoor koos om “gewoon” overdag te gaan kleien. Daarmee heb ik mezelf het grootste cadeau gegeven wat ik kon krijgen. Toegeven aan die stroom van creativiteit, boetseren, schilderen, tekenen, een onuitputtelijke bron die ik aangesproken heb.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Natuurlijk kan passie niet pensioneren, dan zou ik niet meer leven, half leven of niet gelukkig zijn denk ik. Het is een natuurlijke drive die je volgt net als eten en drinken, daar kun je ook niet mee stoppen. Het volgen van je hart is het gezondste wat je kunt doen.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Tja geen idee, dit is wie ik ben en waar ik mee zal moeten dealen, naast die dromer ben ik dan ook wel weer een realist.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Daar laat ik graag anderen over oordelen. Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Ik werk thuis in mijn atelier in Esch en daarnaast huur ik een lokaal in een voormalige school in Vught waar ik schilderlessen geef. Beiden sferen zijn erg fijn. Thuis is het fijn omdat ik een huismus ben en de ruimte is fantastisch. In Vught is het een heerlijke alternatieve sfeer, voel me daar “forever young”. De combinatie maakt het compleet.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Geen idee, ik ben niet zo gehecht aan bezittingen. Wel hecht ik veel waarde aan oude foto’s, tekeningen en verhalen van vroeger. Ben nogal nostalgisch.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Vroeg het in onze gezins whatsapp: Ze zwegen in alle toonaarden. Ik denk: Zelf doen ! En daarnaast vind ik de volgende uitspraak erg passend: “Don’t walk behind me; I may not lead. Don’t walk in front of me; I may not follow. Just walk beside me and be my friend.”

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Ideëen heb ik overal, maar zodra ik op vakantie ben dan kan ik mijn ideëen meer uitwerken, ik word dan niet afgeleid door “aan de gang te blijven”.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Ik ben zoals ik al zei erg graag thuis en we ontvangen regelmatig eters. Iedere vrijdag of zaterdag haal ik mijn moeder (86) op, een taartje en zorg besteden aan het eten hoort daarbij. Maar alle credits voor mijn man, hij kookt, ik maak eten, een wezenlijk verschil . Onze kinderen komen ieder weekend naar huis en dan staat eten centraal. Mijn man neemt ze mee naar de markt in Den Bosch en samen worden de recepten doorgesproken en inkopen gedaan. Ter afsluiting met koffie bij ‘t Pumpke aan de parade.. Daarnaast kan ik ook erg genieten van een etentje in een restaurant. Een lunch na een wandeling met goed gezelschap.

Welke boeken hebben mijn leven beinvloed en hoe? Vroeger las ik veel en vond het zalig om in een boek te verdwijnen naar allerlei oorden, sferen en waande me in de schoenen van de hoofdrolspeler. Ik heb de laatste jaren helaas minder de rust om te lezen, er is zoveel leuks om te doen.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Katie Byron vind ik inspirerend

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Vandaag zou dat Pink Floyd met Wish you were here, zijn.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Ik denk niet zo in termen van “helden/heldinnen” maar kan veel mensen ongelooflijk respecteren, waarderen en bewonderen om wie ze zijn en wat ze uitdragen. Juist het gewoon mens en menselijk zijn spreekt me aan. Mijn man en kinderen bewonder ik vooral om hun authenticiteit.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Ik zou net als met lezen meer films willen zien. Intouchables vond ik fantastisch.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiele Vrijheid om te Creëren” mij? Ik heb me nooit belemmerd gevoeld door geld, het is juist de creativiteit die dat oplost.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Het meest aantrekkelijke van kunst vind ik dat alles kan. Ik kijk graag kunst op internet, kan zomaar een uur verder zijn. Kunst verzacht het leven.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn moeder is mijn grootste fan, ze vind alles mooi wat ik maak.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Een week met Lita Cabellut aan de slag lijkt me heel interessant.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Wil een aantal werken maken in de sfeer van Gustav Klimt in combinatie met Dionne van den Bijgaart ;).

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017? Velen zou ik graag willen ontmoeten en van willen leren. Ben altijd nieuwsgierig naar hoe iets tot stand is gekomen, de verhalen en beweegredenen waarom iemand iets maakt of doet.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Op mijn websites: http://www.dionnevandenbijgaart.com http://www.borstinbeeld.nl En je kunt altijd een afspraak maken.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Caroline Westerhout, Noor van Gullik, Peter van den Borne en Carola van den Broek.

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Mailen naar info@dionnevandenbijgaart.com

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s