Passie Pensioneert Nooit voor Karel Kindermans

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Tekenen is mijn passie. Dan ben ik geconcentreerd, ontvankelijk, gefocust en zo verder. Ik heb het altijd beschouwd als iets waarvan ik niet financieel afhankelijk wilde zijn. Er kleeft een groot risico aan om van je hobby je werk te maken. Een grote uitdaging. Jullie zullen vast niet voor niets begonnen zijn aan ‘passie pensioneert nooit’.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Ultiem geluk? Hm. Het ervaren van flow is wel een van de mooiste ervaringen die deze passie met zich mee brengt. In elke vezel betrokken zijn bij iets dat op dat moment het meest belangrijk is. En na afloop weer makkelijk is te relativeren.

Wat is mijn grootste angst? Mijn angst heeft alles te maken met ballast. Spookjes die het onmogelijk maken om op te stijgen. Een groot kluwen aan ‘losse eindjes’, vaak praktisch van aard. Het voordeel van dat kluwen is denk ik dat het het zicht op de allergrootste angst ontneemt.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Ik noem mezelf een tekenende verteller. Inhoudelijke betrokkenheid laat ik samengaan met een gevoel van noodzakelijkheid. In het begin van een project is het aftasten, verkennen, dwalen en verdwalen een favoriete fase. Uiteindelijk probeer ik al tekenend weer orde in de inhoud te krijgen.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik wil heeeel graag niemand lastig vallen, maar dat kan gemakkelijk in het tegendeel uitpakken.

Wat is mijn grootste valkuil? Als je niet weet waar je heen gaat, eindig je waarschijnlijk ergens anders. Mijn grootste valkuil is dat ik mijn doelen intuïtief stel. Je kunt stellen dat dit onmogelijk samengaat.

Wanneer zou ik liegen? Wat mij betreft is dit een van de mooiste paradoxen: ‘De waarheid liegen’. Als tekenende verteller rust de schone taak op me om te liegen.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Ik schreef eens een brief aan de Engelse tekenaar Ralph Steadman in de veronderstelling dat hij me verder kon helpen. Hij gaf me de wijze raad: you have to do it all alone.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Het kwam eens voor dat ik na een vervelende ervaring het bos in ging om afleiding te zoeken door middel van tekenen. Ik heb geen sterkere herinnering aan het maken van een tekening, waarin ik emotionele energie kon ombuigen en opgeruimd het bos weer uitkwam.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Ik heb altijd met de nodige bravoure gezegd: ik stop pas als ik word ingekist. Maar dat is wel een beetje grootspraak. Ik hoop het maar. Al te vaak ligt de passie al klaar in zijn eigen kistje.

Welke boeken hebben mijn leven beinvloed en hoe? De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha. Van Miguel de Cervantes Saavedra. Zijn portret zit in onze portemonnee. Hij staat op de Spaanse 50 cent. Ik las het toen ik twintig was. Later, in 2004 heb ik een poging gedaan om nieuwe illustraties te maken. Dat heeft invloed gehad op mijn leven. Het lukte niet, maar juist daarom. Ik kwam daardoor spreekwoordelijk in goed gezelschap terecht.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Sharon. Mijn partner is in ieder geval niet ‘het goede gezelschap’ waarover ik het zojuist had. Ze is namelijk uit ander hout gesneden. Ze is het tegenovergestelde van ‘de Don Quichot’ in mij. Ze geeft me tools in handen om vat te krijgen op de realiteit met passie en inzicht. Zij vertelde op onze eerste dag – laat het de tweede zijn geweest – dat een goed team bestaat uit mensen die voor 70% hetzelfde kunnen en voor de overige 30% elkaar aanvullen vanuit een eigen specifiek en bijzonder talent. Het klinkt nu misschien als een gemeenplaats, maar ze veranderde mijn blikveld. Ze is erg goed om het menselijk kapitaal te benutten. Maar ze zal mijn partner in crime niet worden, want ze houdt zakelijk en privé gescheiden.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Op de eerste plaats zou ik graag met anderen willen werken. Dat is lange tijd anders geweest. Lange tijd heb ik op mijn eigen plekje mijn eigen ding gedaan. ‘Als je snel wilt gaan, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan samen.’ Dit Afrikaanse gezegde vat de kern goed samen. En dan zou ik graag samenwerken met iemand met passie voor ondernemen.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Er staat veel op stapel dit jaar. In mei/juni heb ik een expositie ‘couleur locale’ met vrij werk bij Walgenbach Art & Books, in Rotterdam. Op 31 augustus gaat een tentoonstelling open in De Sjoel in Elburg over Antisemitisme en de kerk waarvoor ik veel tekeningen ga maken en waarvoor ik de vormgeving ga doen.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?Sharon Elsendoorn.

Hoe kun jij contact met mij opnemen?

Via mijn website gaat het lukken: http://www.kindermans.nl

https://www.bol.com/nl/c/algemeen/karel-kindermans/757076/index.html?lastId=8299

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s