Passie Pensioneert Nooit voor Nick Cillessen

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Mijn grootste passie in mijn werk is het zoeken naar mijn grenzen en het verleggen ervan, zowel in techniek als in de compositie, de voorstelling. Ik wil de kijker uitdagen om de betekenis achter het “plaatje” te ontdekken en deze vertalen naar hun eigen belevingswereld. Soms herkent de kijker een object op een schilderij, zoals b.v. een oud theepotje van oma en komen herinneringen en hele verhalen los. Soms raakt het ook mensen. Dan weet je dat het wel goed zit met de benadering en de stofuitdrukking.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? De erkenning van anderen om wie ik ben, wat ik doe en waar ik voor sta; zowel privé als in mijn werk. Dat de ander mij daarom respecteert en waardeert.

Wat is mijn grootste angst? Het verlies van naaste dierbaren. Ik kan niet omgaan met het gemis van degene waar ik van hou. Maar ja. Wie wel? Voor mijn werk als beeldend kunstenaar zou dat een terugval kunnen betekenen, dat er niets meer uit mijn handen komt en de passie in mij sterft. Helaas heb ik het al meegemaakt.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? De rust op het moment dat ik in mijn atelier aan het werk ben, geheel in mijzelf gekeerd, luisterend naar muziek die passend is voor dat moment. Als autodidact heb ik me op deze manier ontwikkeld en zo wil ik mij ook verder blijven ontwikkelen.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik kan ontzettend slecht tegen mijn verlies.

Wat is mijn grootste valkuil? Ik sla nogal eens door in mijn drang naar perfectie. Zo ook in mijn werk. Ik vind mijn werk dan al gauw niet goed genoeg. Terwijl je soms met een laissez fair benadering ook heel goed het beoogde effect kunt bereiken.

Wanneer zou ik liegen? Als ik een ander met de waarheid zou kwetsen. Dan zou ik de waarheid niet vertellen, verdraaien of misschien zelfs liegen. Noem het een leugentje om andermans bestwil.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Ik bewonder veel kunstenaars. Zowel die nu nog springlevend zijn als diegene die niet meer leven maar door hun werk als het ware onsterfelijk worden. Eigenlijk bewonder ik elke persoon die kunst beleeft. Of het nou iemand is die ‘s avonds aan de keukentafel met veel plezier en voldoening de mooiste dingen creëert, of iemand die met zijn/haar werk de hele wereld afreist en in alle steden in de wereld exposeert met dezelfde passie en beleving. Maar oké, om dan toch een naam te noemen: Henk Helmantel.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Het “zeulen” met mijn werk van expositie naar expositie en van beurs naar beurs met de bedoeling om je werk te slijten, te verkopen. Wel noodzakelijk; want ja, hoewel ik er niet van hoef te leven… je wilt je professie voortzetten en dat kost geld.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Ik voel me gelukkig als ik in mijn atelier met mijn werk bezig ben. De rust, alleen met mijn doek of paneel op de ezel, mijn palet en mijn penselen, luisterend naar passende muziek. In mezelf gekeerd en één zijn met het object of voorstelling wat ik aan schilderen ben. Geweldig toch dat je dat mag doen, dat het je gegeven is?

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Heel veel. Bij het woord passie komen bij mij woorden naar boven als gedrevenheid, hartstocht, elan, drift en opwinding. Ik moet er niet aan denken dat je daar op een gegeven moment mee moet stoppen.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Fysiek gezien zijn dat een paar dingen. Mentaal gezien zou ik van mijn rookverslaving af willen. Dus daar is gelukkig nog wat aan te doen.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Een kunstbeurs in Gaudi´s Casa Battló in Barcelona. Alleen al de ambiance. De prestatie is dan ook niet gericht op financiële aspect, maar meer om de waardering en het respect wat ik heb mogen ontvangen van verschillende studenten van de kunstacademie in Barcelona, die met mij vol bewondering over mijn werk spraken en er alles over wilden weten.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? In een oude boerderij, lekker vrij en veel ruimte voor een groter atelier met noorderlicht.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Natuurlijk een cliché, maar dat zijn mijn vrouw en mijn twee dochters.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ik ben een “no nonsens” figuur, nuchter, een realist, zowel in mijn werk als in mijn leven. Waar ik absoluut niet tegen kan zijn mensen die hoog van de toren blazen.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Raar maar waar, de Kringloop, rommelmarkten en dat soort dingen. Dan raak ik meestal gefascineerd door spullen die me op dat moment aanspreken en die mij dan inspireren. Verder kijk ik altijd goed om mij heen om te leren van de natuur; de compositie, de kleuren en het licht….het klopt altijd.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Uit eten doe ik niet zo vaak, alleen bij gelegenheden. Maar als er zich dan een gelegenheid voor doet, voel ik mij zeer op mijn gemak bij gasterij Leienplein 10 met goed eten en drinken.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Als kind las ik veel boeken over de schilderkunst, vooral boeken over de Hollandse meesters. Ik kan wel zeggen dat die een grote invloed hebben gehad in mijn leven, mijn passie en werk.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Met uitzondering van kunstboeken lees ik eigenlijk niet zo veel. En toch zijn er wel boeken die vanuit historische interesse gelezen heb, zoals bijvoorbeeld “Lof der Zotheid” van Erasmus. Interessant ook, vanwege de illustraties aan de kantlijn van Hans Holbein de jongere.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? “Now we are free” en “Elysium” van Lyndhurst Orchestra met zang van Lisa Gerrard, of muziek van Clannad, Enya……. Maar het zou ook zomaar iets met een vrolijke noot kunnen zijn.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Die heb ik niet. Vroeger wel. Als kind vond ik Wicky de Viking geweldig vanwege zijn vindingrijkheid.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Mensen die op jonge leeftijd kiezen voor een baan bij Defensie en overal ter wereld ingezet worden voor de vrijheid en rechten van anderen. In Amerika zou men zeggen: “Thank you for serving”.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? The Passion of the Christ.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik niet hoef te leven van mijn professie als kunstenaar, maar natuurlijk hoop je wel dat jouw werk verkoopt. Het draagt bij om in alle vrijheid te blijven creëren. Ik hoef niet al te commercieel te denken .

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Alles! Ik ben blij dat ik deel mag uitmaken van al diegenen die met het creëren van kunst de wereld een stukje mooier proberen te maken.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Zonder mijn twee dochters te kort te willen doen…. mijn vrouw. Na lange tijd niet meer geschilderd te hebben is zij degene geweest die mij heeft aangespoord om toch weer het palet en de penselen op te pakken. Ik zal haar daar altijd dankbaar voor blijven.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Eigenlijk niemand. Als “self employed artist” werk ik het liefst in alle rust alleen. Zo heb ik mij ontwikkeld, zo ben ik het gewend en zo voel ik mij op mijn gemak. Neemt niet weg dat ik graag andere kunstenaars ontmoet om met hen over dezelfde passie te praten en ervaringen te delen. Maar werken doe ik het liefst alleen.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Mijn werk op de Nationale Kunstdagen.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017? Henk Helmantel en David Gray.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Tijdens de Brabant Art Fair in de Grote Kerk van Breda op 18 en 19 maart, en de Nationale Kunstdagen in de Beursfabriek, Nieuwegein op 11 en 12 november. Mijn werk is ook te zien op Facebook,Twitter, Instagram en natuurlijk op mijn website http://www.nickartgallery.nl

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Henk Helmantel, Cornelis le Mair, Roman Reisinger, Judith Steenkamer, Jos Gelissen, Thijs Heijnen….. om er maar een paar te noemen.

Hoe kun jij contact met mij opnemen?

Gewoon via mail. nick@nickartgallery.nl

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s