Passie Pensioneert Nooit bij Kees Schaepman

Wat is mijn grootste passie? Los van verliefdheid en andere voorbijgaande passies, heb ik één liefde die mij blijft fascineren en dat is mijn ambacht, de journalistiek.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Een artikel of een uitzending waarin alles klopt en niets ontbreekt. Dat is een illusie natuurlijk, journalistiek is de kunst van het eeuwig onvoltooide.

Wat is mijn grootste angst? Leven zonder angst lijkt mij ongezond, maar ik ben bang voor onbedwingbare paniek. Ik heb daar één keer, tijdens een beschieting in Iraaks Koerdistan, dicht tegen aan gezeten en leerde zo mijn eigen grenzen kennen.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Het aantrekkelijke van mijn werk is dat het mij gesalarieerd en gefaciliteerd voortdurend in staat stelt mijn eigen nieuwsgierigheid te bevredigen.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Lange tenen, ik kan er niets aan doen, ik ben ermee geboren.

Wat is mijn grootste valkuil? Drift, maar die heb ik gelukkig aardig onder controle gekregen.

Wanneer zou ik liegen? Ik kan niet zoveel met dat woord, liegen. Een wereld waarin alleen de waarheid, niets dan de waarheid wordt verteld (‘Wat heeft u een afschuwelijke jurk aan’) lijkt mij niet bijzonder aantrekkelijk. Ik heb trouwens op zoek naar de waarheid (de essentie van mijn vak) regelmatig de waarheid enigszins verbogen, bijvoorbeeld door mijn beroep te verzwijgen om een grens over te komen.

Welk rolmodel heeft de grootste invloed op mij gehad? Dat is een vraag waar ik een tijd over moest nadenken voor ik tot de conclusie kwam dat ik er geen antwoord op heb.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Het zwarte gat dat dreigt na afsluiting van een groot project. Ik heb trouwens ook een hekel aan dwingende formats, zoals deze vragenlijst. Zulke formats leiden in mijn vak vaak tot inperking van creativiteit. Journalistieke formats veranderen verrassende rivieren vaak in saaie kanalen.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Vrijwel iedere keer na een geslaagde uitzending, als de laatste letter van een artikel of een boek getikt was, of als de persen draaiden voor een blad waarvoor ik verantwoordelijk was, al wist ik dat daarna het zwarte gat dreigde.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Het is een waarheid als een koe. Als mensen mij ‘ex-journalist’ noemen, schiet dat mij in het verkeerde keelgat. Ik ben journalist en dat blijf ik.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Daar is het te laat voor, ik ben nu zeventig en heb geleerd met mezelf te leven zoals ik ben.

Welk beroep zou ik hebben in een volgend leven? Journalist natuurlijk.

Wat is mijn grootste professionele prestatie? Zo kijk ik niet naar mijn werk. Bij ieder nieuw project denk ik dat het mijn grootste prestatie gaat worden, anders zou ik er niet aan beginnen. Als het voltooid is, besef ik dat mijn grootste prestatie nog steeds niet is geleverd.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg, in mijn stad? Ik woon niet in een stad maar in een klein dorp, in een boerderijtje met een stukje land erbij. De meeste ideeèn (of het de beste zijn, weet ik niet’) krijg ik als ik met mijn hond wandel.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken, in mijn stad? Er is in mijn dorp maar één eetgelegenheid, de plaatselijke herberg. Ik kom daar alleen in de zomer, vanwege het terras.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn geliefde.

Met wie zou ik in de toekomst graag willen werken? Met mijn collega Rudie Kagie, mijn mede-hoofdredacteur voor een nieuwe krant die in maart 2017 gaat verschijnen.

Naar welk project, in de nabije toekomst, kijk ik uit? Naar ‘Argus’, het nieuwe blad waar ik nu aan werk. Voor nieuwsgierige lezers: alle informatie over ‘Argus’ is te vinden op de site: argusvrienden.nl

Welk rolmodel zou ik graag willen ontmoeten en spreken? Er zijn talloze mensen die ik graag zou willen spreken, maar nu juist liever geen rolmodellen. Bewondering levert meestal geen goede basis voor een stevig journalistiek gesprek.

Ga ik pensioneren van dit werk en leven waar ik van houd? Ik houd van dit werk en ook van de rust van het leven op mijn boerderijte.

Hoe kun je contact met me opnemen?

Via de site argusvrienden.nl

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s