Passie Pensioneert Nooit voor Robert Pennekamp

Wat is mijn grootste passie? Mijn grootste passie is dingen maken, creēren. Meestal Installaties, schilderijen, tekeningen, beelden, objecten, performances, collages. Projecten verzinnen en uitvoeren zoals de Site Specific Art Actions, de KunstBAR, het project “Harde uitspraken van bekende nederlanders op ingelijste koelkastdeuren”, de Art Date, de Mac-O-Bert, de Fijne Fijnerikken.
Wat is mijn idee van ultiem geluk?  De vrijheid om zelf mijn leven in te vullen. Dat ik kan doen en laten wat ik wil, zonder rekenschap aan een baas te geven die in mijn nek zit te hijgen en mij vertelt wat ik moet doen.
Wat is mijn grootste angst? Mijn angst voor muizen. Het zijn heel lieve beestjes, maar ze schieten zo onverwachts tevoorschijn, ik schrik me me kapot, ga op een stoel staan en schreeuw de hele buurt bij elkaar. Ik heb er een kunst-project over gedaan: 50 muis/rat-achtigen gemaakt van textiel in allerlei vormen en maten, maar mijn angst is nog steeds niet over.
Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Ik hou er het meest van om gefocust zijn in mijn eigen belevingswereld. Zonder erbij stil te staan of iemand het leuk zal vinden of het wil kopen. Ik maak iets, omdat ik dat wil. Het gaat dus eigenlijk over het proces van maken. Iets maken waar ik later trots op ben.
Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Eigenlijk moet je dat maar aan een ander vragen. Maar ik denk dat ze zullen zeggen dat ik wel eens een brombeer ben. Ik zie het echter als realistisch standpunt dat ik in neem, ik ben niet altijd een optimist. Het is een soort ja maar gevoel gevoel, of ik weet wel beter, dat werkt niet of… Het leven is nu eenmaal zoals het is. Het leven is niet alleen maar leuk, aardig, eerlijk en rechtvaardig, commercieel of dat iedereen op jou zit te wachten.

                                                                                                                                                                          Wat is mijn grootste valkuil? Ik heb, denk ik, soms wel eens teveel interesses. Daar kan ik me in verliezen. Want als je kiest, dan is dat meteen ook een beperking. Voor sommigen werkt dat. Bij mij werkt het omgekeerd. Ik vind veel dingen interessant. Er komt dan een soort van de hak op de tak gevoel, het niet kunnen kiezen.

Wanneer zou ik liegen? Als ik denk dat een vraag of antwoord nergens toe leidt. 
Welk rolmodel heeft de grootste invloed op mij gehad? Geen één speciaal, er zijn zoveel mensen die me inspireren, aan het denken zetten. Iemand zei laatst tegen me “Jij bent niet in een vakje onder te plaatsen, je doet van alles. Jij BENT het vakje” Misschien komt dat in de buurt.
Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Het opruimen, het laten gaan en het los laten. Eentonigheid. Of de puntjes op de i zetten en het helemaal af maken. of het zo uitwerken dat je er geld mee kan verdienen.
Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Toen ik een paar jaar geleden in België een overzichtstentoonstelling van mijn werk mocht inrichten en een mooi geheel maken in een museum van schilderijen, installaties, interactieve kunst en tekeningen. Dat gaf mij even een compleet gevoel en beeld over mijzelf tot dan toe.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Ik doe wat ik wil en leuk vind, wat me energie geeft, waar ik gelukkig van word, Waarom zou ik daar ooit mee stoppen? Het is mijn levensvervulling 

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik ben gelukkig met wie ik ben. Als je me een miljoen geeft, blijf ik, waarschijnlijk, het zelfde doen. Ik hoop altijd nog op iemand die dat doet, natuurlijk, gewoon om te kijken of het klopt. Maar ik heb alles al, wellicht eerder teveel. 
Wat is mijn grootste professionele prestatie? Iets moois en geweldigs maken, waar ik trots op ben. Waar ik achteraf, ook na vele jaren, nog steeds trots op ben. En dat is op een hand te tellen. Het zijn kunstwerken, installaties, schilderijen.
Als voorbeeld noem ik Harde uitspraken van bekende nederlanders op ingelijste koelkastdeuren, de Mac-O-Bert, de Fijne Fijnerikken, Paradise is found.
Welk beroep zou ik hebben in een volgend leven? Geen beroep. Ik doe van alles wat ik nuttig, leuk, bijzonder, uitdagend vind. Wat me gelukkig maakt. En dat hangt weer van het moment af, wanneer je het aan me vraagt. Als je het me nu vraagt? Levens kunstenaar, in de brede zin van het woord. 

                                                                                                                                                                            Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg, in mijn stad? In mijn eigen bed en in bad. Of op de fiets onderweg… In gezelschap van creatieve geesten, vrienden, mensen die ik vertrouw, waar ik wat mee heb, aan heb, die ik het gun, die mij wat gunnen. Inspirerende, creatieve, positieve mensen, met een visie.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken, in mijn stad? Fata Morgana op de hoek van de Vrolikstraat en de Linnaeusstraat. 
Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Wil je het eerlijk weten? Ze zit naast me, mijn vrouw. Maar niet in crime.
Met wie zou ik in de toekomst graag willen werken? Ik wil werken met iedereen die te vertrouwen is, die zegt wat ie doet, doet wat ie zegt, die opbouwend is, wat toevoegt. Want ik kan alles, maar er zijn altijd mensen die het beter kunnen en weten en waar ik wat van kan leren. Mensen die me inspireren, aan zetten tot, uitdagen, me op mijn fouten wijzen, me dingen laten zien waar ik niet aan dacht of die ik over het hoofd zag. En soms is het maar een woord, of een zinsnede waardoor je tot een ander idee of inzicht komt. Dat kan dus van vele kanten komen. Het is niet iemand speciaal waar ik aan denk. Maar ik hoop dat ik door de tijd heen, zo verder ga samen werken met mensen die ik langer ken, die ik vertrouw, die ik iets gun en die mij iets gunnen. En verder met Jon Pylypchuck, Aaron Curry, Paul McCarthy, Bob en Robertha Smith, Dan Perjovshi, Bansky, Ai Wei Wei, Pawel Althamer, Francis Alys, Maurizio Cattelan, Harmen de Hoop, Uri Fisher…
Naar welk project, in de nabije toekomst, kijk ik uit? Ik ben nu bezig met een soort kunstwerk dat nooit af is en nooit afkomt. Het veranderd steeds. Het komt telkens met een update. Het wordt steeds sneller, eenvoudiger, beter en goedkoper. Ik ben dus ook zelf heel benieuwd naar de volgende update van de Mac-O-Bert.
Welk rolmodel zou ik graag willen ontmoeten en spreken? De Dalai Lama, ik denk dat ik daar wel wat van zou kunnen leren.
Ga ik pensioneren van dit werk en leven waar ik van houd? Ik ga nooit pensioneren. Ik doe wat ik doe en vraag maar waarom. Als het me energie geeft, ik leuke inspirerende mensen om me heen heb, plannen kan verzinnen, mensen kan helpen, en een beetje een betere wereld kan achterlaten, dan is dat al mooi genoeg. Dan ben ik een gelukkig mens.
Hoe kun jij contact met mij opnemen?
Je kan me het best bereiken via email of via mijn website: http://www.robertpennekamp.nl of http://www.brainstormbureau.nl
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s