Passie Pensioneert Nooit voor Ben Bouter

Wat is mijn grootste passie? Ik heb er veel, maar schrijven, lezen en luisteren naar klassieke muziek zijn wel de belangrijkste, denk ik.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Geboren zijn in een warm nest. Geluk is een verzameling van kleine dingen, dingen van elke dag, harmonie met jezelf en je directe omgeving. Oog hebben voor de bijzondere schoonheid van mensen, de natuur, kunst.

Wat is mijn grootste angst? Ik heb geen grote angst. Het is energieverspilling om bang te zijn voor voor bedreigingen die wellicht nooit werkelijkheid worden. Angst blokkeert.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Verdwijnen in het denken van de ik-persoon of van de wereld die je creëert en verrast worden door de weg die het verhaal gaat.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Gemakzucht.

Wat is mijn grootste valkuil? Misschien dat ik me te lang zou kunnen terugtrekken in mijn eigen wereld.

Wanneer zou ik liegen? Niet iedereen heeft recht op de waarheid. Als ik vrienden of familieleden zou moeten verraden. Mijn vader werd in de oorlog gearresteerd en gedwongen vrienden te verraden. Hij noemde twee namen, slim, van mensen die al gevangen zaten. Hij bracht overigens drie jaar en vier maanden in concentratiekampen door.

Welk rolmodel heeft de grootste invloed op mij gehad? Geen. Niet als model. Maar natuurlijk ben ik beïnvloed door mijn ouders, familie, buurt, school etc. Als schrijver ben ik gevormd door alles wat ik gelezen heb. Sánder Márai, Tolstoj, Jeroen Brouwers, Bernhard Schlink, om er een paar te noemen, hebben mij wel gïnspireerd om te proberen boeiende gedachten en mooie zinnen te schrijven.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Wachten tot het gecorrigeerd of beoordeeld is.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Ik hou niet van die term: ´meest gelukkig´, alsof ´heel gelukkig zijn´ in een bepaald moment te vangen is. Nee, ik vind schrijven een heerlijke en soms vermoeiende bezigheid.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Als je met het verlies van je werk meteen ook je passie kwijt bent, is dat zielig. Je geluk steunt dan op een heel dun pilaartje. Armzalig. Nee, passie pensioneert nooit.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Niets speciaals.

Welk beroep zou ik hebben in een volgend leven? Geen idee. Maar schrijver blijft het mooist. Pianist lijkt me ook geweldig, maar een voordeel van schrijven is dat je weinig hulpmiddelen en ruimte nodig hebt.

Wat is mijn grootste professionele prestatie? Ach, grootste…Ik heb tot nu toe zeven boeken geschreven, waaronder vier romans. Ze kregen mooie recensies. Leuk toch?

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg, in mijn stad? Die is er niet. Ideeën ontstaan overal.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken, in mijn stad? Ik woon in een piepklein dorp. Mijn favoriete restaurant daar is thuis.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Fan? Dat gaat veel te ver. Maar maatje, vriendin, iemand die me met beide benen op de grond houdt, Marise, al 45 jaar mijn vrouw.

Met wie zou ik in de toekomst graag willen werken? Schrijven doe je alleen.

Naar welk project, in de nabije toekomst, kijk ik uit? Mijn volgende boek.

Welk rolmodel zou ik graag willen ontmoeten en spreken? Niet als rolmodel. Maar het zou interessant zijn Jezus, Mohammed en Boeddha eens te spreken om te horen wat zij vinden hun volgelingen. En Eva, de eerste vrouw, lijkt me ook interessant.

Ga ik pensioneren van dit werk en leven waar ik van houd? Dat hoop ik toch niet zeg. Beethoven componeerde door toen hij doof was. Ik kan dan wel niet blind typen, maar zolang ik niet dement ben, kan ik blijven schrijven. Toch?

Hoe kun je contact met me opnemen? Kijk op mijn website http://www.benbouterboeken.com

Ik ben ook op Facebook terug te vinden.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s