Passie Pensioneert Nooit voor Jan Dijkgraaf

Wat is mijn grootste passie? In mijn werk: met mijn mening en/of het delen van mijn ervaringen anderen een schop onder de kont geven waardoor ze blijer worden van hun leven. En ultiem: als mensen daardoor het roer (of hun standpunt) radicaal omgooien.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Invallende avond, rustig strandje, intiem terrasje, loungemuziekje op de achtergrond, visjes direct uit de zee op de grill. En daar een goede Meursault bij. En mijn naasten.

Wat is mijn grootste angst? Ziekte. Ik hoop oprecht op een dag gewoon niet meer wakker te worden, al het andere lijkt me kut. Liever later dan eerder, uiteraard, want ik geloof niet in iets hierna.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Creatief zijn. Ideeën laten binnenkomen. En debatteren.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Over min 15 kilo zeg ik dat ik tevreden ben met wat het is.

Wat is mijn grootste valkuil? Dat ik oprecht kwaad word als anderen me anders behandelen dan ze zelf behandeld willen worden. Ik ben dan in staat grote opdrachtgevers de vinger te geven. Vindt mijn accountant niet handig, maar ik wil van mijn relaties houden — of ik wil niks met ze.

Wanneer zou ik liegen? Als dat voor het bestwil van mijn kinderen is. Ik prefereer verzwijgen boven liegen, trouwens.

Welk rolmodel heeft de grootste invloed op mij gehad? Jan D. Swart. Een briljante, creatieve journalist, die mij leerde dat je in ons vak door handig te zijn ook zakelijk succesvol kon zijn. Mits je jezelf bleef vernieuwen. En art-director Pieter van Acker, die bij Panorama, zorgde dat ik in beeld leerde denken én dat ik alleen nog aandacht besteedde aan wat mensen wel midden in mijn gezicht durfden zeggen.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Lange beslistrajecten. Het is goed en we doen het of je mag het van mij laten zitten.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Om het cliché ‘Ik ben altijd gelukkig geweest en zo niet, dan ging ik wat anders doen’ (wel waar!) te vermijden: toen ik met Jan Roos op Radio 1 op de zondagnacht wekelijks twee uur ‘Echte Jannen’ deed.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Dat help ik mij hopen. Niks zo erg als uitrollen richting de kist.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Iets meer mildheid richting nare medemensen.

Wat is mijn grootste professionele prestatie? Van mezelf een merk(je) gemaakt. Terwijl ik echt maar een eenvoudige boerenlul uit Eesterga ben, die toevallig wat talenten heeft en aanvoelt waar markt voor is.

Welk beroep zou ik hebben in een volgend leven? Tweede Kamerlid.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg, in mijn stad? In Eesterga wonen 51 mensen. Dus ik verplaats me toch maar even voor deze vraag. Om te kajakken of te wandelen in de Weerribben en terug te komen met een zak vol ideeën.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken, in mijn stad? Zoals na de vorige vraag wel logisch is: thuis. In het nabijgelegen Lemmer: in najaar en winter bij pizzeria La Gondola en in lente en zomer Beachclub Lemmer.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Ik ben een Einzelgänger.

Met wie zou ik in de toekomst graag willen werken? Jan Roos. Maar die kans, die we kregen bij Geenstijl, heeft ie verpest door lijsttrekker van VNL te worden.

Naar welk project, in de nabije toekomst, kijk ik uit? Dat is geheim. Maar als het doorgaat, gaat mijn leven op zijn kop. En als het niet doorgaat: ik heb een plan voor een sprekersbureau in de kast liggen. Dan haal ik dat er uit, als extra activiteit van mijn winkeltje.

Welk rolmodel zou ik graag willen ontmoeten en spreken? Mijn vader. Die is in 2008 overleden. Verder heb ik ze niet.

Ga ik pensioneren van dit werk en leven waar ik van houd? Ik schrijf, ik spreek, ik coach. Ik zie geen enkele reden om daarmee te stoppen. Wel om selectiever werk aan te nemen, zodat ik meer kan reizen als mijn vrouw (hoofd P & O bij een groothandel) ooit minder gaat werken.

Hoe kun jij contact met mij opnemen?

@jndkgrf op Twitter, 06-50208103 op de iPhone en Straatweg 21 in Eesterga voor wie in de buurt is.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s