Passie Pensioneert Nooit voor Jeanette Koenen

Wat is mijn grootste passie? Mensen helpen, in hun kracht zetten, ze leren dat liefde voor zichzelf en de medemens zoveel meer power geeft voor hen en de wereld om zich heen dan verwijten en boosheid. Fotograferen van mensen en hun omgeving maken mij ook blij en bij het zien van een mooie foto kan mijn hart echt een sprongetje maken. Doch ook verhalen vertellen en schrijven over mensen die onzichtbaar zijn om ze zo zichtbaar te maken is een passie.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Het ultieme geluk zit in jezelf. Door naar jezelf te luisteren, rust te vinden en jezelf lief te hebben, zul je de dingen aantrekken die voor jou belangrijk zijn en die jou kunnen helpen dat te doen wat je passie is.

Wat is mijn grootste angst? Ooit had ik een angst voor de dood van mezelf en mijn medemens en voor eenzaamheid en ratten, doch door de dood in de ogen te hebben gekeken toen ik op 29 jarige leeftijd kanker kreeg, is deze angst verdwenen. Mijn angst voor eenzaamheid verdween toen ik besefte dat je nooit alleen bent, al ben je alleen. Er zullen altijd mensen zijn waar je een verbinding mee kunt maken, al is het bijvoorbeeld in de supermarkt of op straat. Veel van onze angsten ontstaan in onze jeugd. Het is een herinnering of iets wat ons verteld wordt. Zo was ook mijn angst voor ratten. Door die angst aan te gaan, op mijn blote voeten door een rattentempel in India te lopen waar duizenden ratten liepen, bleek mijn angst niet terecht.

Dus ik kan zeggen dat ik geen angst heb, ik geloof dat alles gebeurt met een reden.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Als ik zie dat mensen weer in hun kracht komen en zelfvertrouwen krijgen. Dat ze zien dat het verleden ze sterker maakt, maar dat het een verleden is. Dat ze dromen kunnen omschrijven die ze zouden willen doen en ze realiseren in plaats van dat het dromen blijven. Daarbij help ik ze graag de blokkades weg te nemen die, volgens hen, hun droom in de weg staan.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Perfectionistisch zijn, waardoor ik dat wat ik doe niet altijd goed genoeg vind en daardoor het maar niet doe of laat.

Wat is mijn grootste valkuil? Door mijn ongeduld en perfectionisme ben ik snel geneigd het zelf te doen of niet om hulp te vragen. Terwijl als ik het vraag mensen mij altijd wel willen helpen.

Wanneer zou ik liegen? Ik ben nogal van open en transparant, geloof dat iedere leugen ooit aan het licht komt.

Welk rolmodel heeft de grootste invloed op mij gehad? Dat zijn Moeder Teresa vanwege haar toewijding en naastenliefde. Gandhi vanwege zijn strijd voor onafhankelijkheid, gelijkheid en zijn uitspraak: “Be the change you want to see in the world.” Maar ook mijn eigen moeder die mij veel geleerd heeft over de waarden van het leven. De onvoorwaardelijke liefde die deze drie mensen uitstraalden voor de mensheid hebben mij gevormd en begeleiden mij in wat ik doe en wie ik ben. Dat is mijn drijfveer in mijn leven. Ik geloof dat zorgzaamheid, openheid, niet oordelen over anderen maar met ze in gesprek gaan; er voor een ander zijn en je eigen ervaringen delen zodat je anderen kunt helpen.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Dat er soms deuren gesloten blijven tot op heden omdat diploma’s en regels belangrijker zijn in onze maatschappij dan ervaring, kunde en menselijkheid.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Dat ik met mijn fotografie slachtoffers van seksueel misbruik en jonge mensen die aan zelfbeschadiging deden/doen, kon helpen “uit de schaduw te stappen, in het licht.” Als jongeren die ik help vrolijk de deur uit zie gaan, omdat ze inzien dat zij niet anders zijn maar juist bijzonder, terwijl ze van de maatschappij een sticker opgeplakt krijgen, in plaats van te kijken naar hoe geweldig ze zijn. Het afgelopen jaar ben ik vijf keer in Griekenland geweest. Ik heb daar als vrijwilliger en coach geholpen in vluchtelingenkampen. Zie hoe gastvrij mensen zijn die niks meer hebben hun land ontvlucht zijn voor oorlog en geweld. Deze groep mensen uit verschillende landen, met verschillende culturen zijn net als wij mens. Er is maar één wereld, maar één volk, de mensheid en maar één antwoord op dit alles en dat is naastenliefde.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Mijn passie me inzetten voor de mensheid en helpen waar ik kan is iets wat ik altijd kan en zal blijven doen. Dus deze uitspraak is zeker van toepassing op mij.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik ben tevreden met wie ik ben. Door de jaren heen is er zoveel innerlijke rust gekomen om dat te doen wat ik wil doen. Go with the flow. Dus laat mij zijn wie ik ben, dan ben ik het krachtigste en kan ik mijn passie uitoefenen.

Wat is mijn grootste professionele prestatie? Verbinden, mensen in hun kracht zetten en creëren en zien van nieuwe mogelijkheden.

Welk beroep zou ik hebben in een volgend leven? Zou waarschijnlijk in Nederland en het buitenland werken. In dit leven heb ik veel ervaring opgedaan vanwege mijn werk en zelf meegemaakt, die er voor zorgen dat ik weet dat dit is wat bij mij hoort.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg, in mijn stad? Het is niet in de stad waar ik woon Amersfoort. Ik geniet en kom tot ideeën in stilte of op plekken waar ik mij goed voel en dat is in het mooie Bali en het prachtige eiland Lesbos. Wat in Januari 2016 mijn leven veranderde, mijn inzichten in de wereld, de liefde voor de mensheid, dat je niet veel nodig hebt als mens. Het leven draait eigenlijk om hele basale dingen, aandacht, sociaal zijn, geven maar ook ontvangen zijn zo belangrijk.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken, in mijn stad? Mijn speciale plek in Bali is Pantai Mas gerund door prachtige mensen die ondertussen vrienden zijn geworden. Mijn speciale plek om te eten te drinken in Lesbos is bij Nikos en Katerina. Het is eten is tongstrelend, de hartelijkheid en liefde die deze mensen geven aan iedereen die bij hun komt werkt zo inspirerend.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn vader. Al is die het niet altijd eens met wat ik doe of zeg, steunt hij mij altijd om wie ik ben en is trots op wat ik doe. Verder al de mensen die het mogelijk maken “dat zijn er veel” zodat ik/wij mensen kunnen helpen.

Met wie zou ik in de toekomst graag willen werken? Ik werk tijdens de projecten voor vluchtelingen in Griekenland met heel veel prachtige mensen waar ik stuk voor stuk in de toekomst ook weer mee zou willen werken. Doch zou het heel fijn zijn als ik een sponsor zou kunnen hebben zodat ik er langer naar toe kan gaan om wat projecten op te zetten.

Naar welk project, in de nabije toekomst, kijk ik uit? Momenteel staat er niet specifiek een project op de agenda, doch ben ik in mijn hoofd wel bezig met creëren. Wil graag verhalen schrijven over wat ik meegemaakt heb het afgelopen jaar. Zou graag op scholen voorlichting willen geven over wat de vluchtelingen meemaken en hoe het in de kampen gaat. Hoe anders het is dan het beeld wat vele krijgen voorgeschoteld. Verder zou ik graag een project willen starten hier in Nederland of in Griekenland in de kampen voor vrouwen. Telkens als ik er ben zie ik dat vrouwen hun dagelijkse taak die ze hadden weg is gevallen en dat zij zich vervelen en niet fijn voelen.

Welk rolmodel zou ik graag willen ontmoeten en spreken? Rania Al-Abdullah, koningin van Jordanië. Ali B hoe het was en is om als Marokkaan in Nederland te leven nu en koningin Maxima vanwege het feit dat zij ook asiel heeft gekregen in Nederland en de taal snel heeft geleerd en zich inzet voor vrouwen.

Ga ik pensioneren van dit werk en leven waar ik van houd? Nee, dit is zo’n passie. Ik zou dit altijd blijven doen, jongeren en volwassenen motiveren, inspireren en naar hen luisteren, want ieder mens heeft een stem nodig en niemand hoeft in de schaduw te staan. Iedereen verdient het licht, de liefde en het geluk.

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Ik ben via sociaal media te volgen. Zoek gewoon op mijn naam. Je kunt me altijd bellen, als ik even bezet ben, bel ik je terug. 06-23756509

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s