Passie Pensioneert Nooit voor Robert van der Kroft

Wat is mijn grootste passie? ‘Strips’ in de breedste zin van het woord, al van jongs af aan. Mee leren lezen, gaan verzamelen, eerst natekenen, zelf tekenen, schoolkrant, later in Donald Duck, Pep, Eppo, Sjors en Sjimmie, Claire, Droppie Water, e.v.a. Laatste jaren druk met ‘crossovers’: tijdschrift Zone 5300, strips en literatuur (boek waaraan ik werk), strips en muziek (radioprogramma), dit jaar een heel festival: ‘Cross Comix Rotterdam’
Wat is mijn idee van ultiem geluk? Altijd dingen kunnen doen waar je zin in hebt, in de tijd die jou uitkomt. Van je hobby je beroep kunnen maken. Nooit met tegenzin uit je bed opstaan.
Wat is mijn grootste angst? Ik leef gelukkig zonder angst. Misschien is de enige angst dat ik ooit angstig zal worden voor iets..
Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Het eindresultaat. Een mooi stripalbum, dat (natuurlijk) weer mooier is dan het album ervoor.
Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Perfectionisme. Erg lastig, vooral voor mijzelf. Ik wil elke keer het beste maken, hopelijk weer beter dan de vorige keer. En erg tijdrovend.
Wat is mijn grootste valkuil? Enthousiasme. Nieuwe ideeën willen beginnen, waar dan eigenlijk geen tijd voor is. En die tijd dan toch maken door andere ideeën te laten liggen.
Wanneer zou ik liegen? Naar mijn idee nooit. Hooguit de waarheid verdraaien om pijnlijke mededelingen te verzachten.
Welk rolmodel heeft de grootste invloed op mij gehad? Een aantal andere strips hebben mijn werk geïnspireerd. Robbedoes en Kwabbernoot van Franquin, Natasja van Walthéry, e.v.a. Maar waarschijnlijker heeft het reclametekenen van mijn vader en wat slimme tips van hem, mij tot het plezier van tekenen aangezet.
Waar houd ik het minst van aan mijn werk? De onderwaardering van ‘strips’ in Nederland. Het grote publiek komt niet verder dan ‘Smurfen’ of ‘Donald Duck’. Niks mis met die strips, maar er is zoveel meer. In een land als Frankrijk is het een aparte kunstvorm. Ik werk eraan dat in Nederland ook te bereiken. Nog een lange weg te gaan.
Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Ieder stapje voorwaarts voelt weer beter. Het volgende nieuwe stripalbum, het nieuwe stripfestival Cross Comix. Het meest gelukkige moment gaat dus nog komen.
Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Het zou een straf zijn te moeten stoppen met de dingen die ik het liefst doe. Geen pensioen voor mij. (Financieel trouwens ook niet, maar dat is weer een ander verhaal.)
Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik zou wel onsterfelijk willen zijn. Ieder jaar lijkt weer leuker dan het jaar ervoor, daar zou ik nog honderden jaren mee door willen gaan.
Wat is mijn grootste professionele prestatie? Voor mijzelf lijkt daar nog steeds een stijgende lijn in te zitten. De grootste professionele prestaties moeten nog gaan komen.
Welk beroep zou ik hebben in een volgend leven? Hetzelfde beroep natuurlijk. Waarschijnlijk wordt het tekenen digitaler, maar dat maakt aan de handeling niets uit: het visualiseren van het beeld dat je voor ogen hebt.
Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg, in mijn stad? Op straat, waar het leeft. Ik heb jaren in Italië gewoond, bovenop op een stille idyllische heuvel, een waarlijk paradijs. Maar er gebeurde niets in het paradijs. Ik miste de inspiratie die al die andere drukke mensen geven.
Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken, in mijn stad? In Rotterdam opent iedere week wel een nieuwe -dan favoriete- plek. Tegen de tijd dat hij of zij dit leest, is er allang weer een nieuwe.
Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Misschien de uitgeverij waarvoor ik mijn hele leven al werk? In naam al vele malen veranderd vanwege fusie op fusie. Inmiddels als Sanoma niet echt een uitgeverij meer, eerder een aandeelhouders-conglomeraat. Anders toch zeker mijn Wiroja-Sjors-en-Sjimmie-compagnons: Wilbert Plijnaar en Jan van Die, met wie ik al sinds 1975 samenwerk.
Met wie zou ik in de toekomst graag willen werken? Ik ben meer dan tevreden met alle mensen waarmee ik tot nu toe samenwerk, of samengewerkt heb. Maar ik sta open voor alle nieuwe ideeën én mensen die mijn pad nog gaan kruisen.
Naar welk project, in de nabije toekomst, kijk ik uit? Na de pilot-versie van het nieuwe crossover-stripfestival Cross Comix Rotterdam, kijk ik uit naar de grotere versie van de festival volgend jaar, oktober 2017.
Welk rolmodel zou ik graag willen ontmoeten en spreken? Geen rolmodel, maar het lijkt me leuk Willem-Alexander eens te ontmoeten en hem te vragen of hij in 1984 het Sjors en Sjimmie-verhaal gelezen heeft over de koninklijke familie, waarin hij een rol speelde als kleine jongen.
Ga ik pensioneren van dit werk en leven waar ik van houd? Hierboven moet wel duidelijk worden dat dit al het leven is waar ik van houd, en er nog ‘honderden jaren mee zou willen doorgaan’.
Hoe kun jij contact met mij opnemen?
Facebook is meestal de snelste manier. Anders mail: robert@crosscomix.nl
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s