Passie Pensioneert Nooit bij Anoek de Groot

Wat is mijn grootste passie? Het leven zelf en dat van anderen waarnemen als een stille getuige. Ervaringen delen in boeken of beelden, een goed gesprek.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? De kleine momenten van schoonheid in de stilte die spreekt. Waar dan ook.

Wat is mijn grootste angst? Machteloosheid. In angst geloof ik niet, maar diepe angst heb ik gekend toen mijn lot in andermans handen lag door mentaal of lichamelijk geweld waaraan ik niet kon ontkomen. Mensen die niet zichzelf willen zijn in de vorm van liefde en compassie.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? In het moment ‘zijn’. Als ik de uitdaging van het onbekende ben aangegaan, de reis begonnen ben een boek te schrijven. Contact maken met mensen en situaties die me diep van binnen raken en dat vertalen naar beeld of woord. Doorgaan. Stilstaan.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ongeduld. De dingen niet nemen voor wat ze zijn maar controle willen uitoefenen in plaats van te vertrouwen op de natuur en haar tempo.

Wat is mijn grootste valkuil? Mezelf verliezen en laten meeslepen in het moment dat ik te veel liefheb. Grenzeloosheid.

Wanneer zou ik liegen? Om mezelf te redden uit een lastige situatie die me anders veel problemen zou bezorgen omdat ik een regelbreker ben.

Welk rolmodel heeft de grootste invloed op mij gehad? De nieuwsgierigheid, fantasie en moed die je ontwikkeld als kind om de wereld te leren kennen zoals in ‘De kleine prins’ van Antoine de Saint-Exupery.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Afscheid nemen en loslaten. Meer leed zien of ervaren dan je lief is. Ook afhankelijk zijn van anderen hun meningen die mijn werk wel of niet willen uitgeven of publiceren.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Onderweg zijn, de ontdekkingsreis ernaar toe. Van het Japanse nachtleven naar de levendigheid in Hong Kong tot in de grote leegtes van Australië en in de jungles van Indonesië en het roerige Papoea Nieuw Guinea. Daar waar je ook jezelf vind.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Passie sterft nooit, als je het blijft toestaan. In welke vorm dan ook. Het vlammetje brandende houden.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik geloof niet in verandering, alleen in ontwikkeling en bewustwording. Je bent wie je bent. Daar kun je niet omheen.

Wat is mijn grootste professionele prestatie? Alle prestaties dragen bij aan het grotere geheel. Toch veranderde er veel in mij toen ik eind 2015 debuteerde met Nachtwild. Mijn eerste non-fictie boek schrijven was de grootste spiegel die me ooit is voorgehouden.

Welk beroep zou ik hebben in een volgend leven? Dat wil ik nu nog niet weten.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg, in mijn strijd? Die plek kan overal zijn, maar vooral als ik alleen ben in de natuur, onderweg op reis of in een boekwinkel.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken, in mijn stad? In de Hortus Botanicus van Leiden, gewoon picknicken op het gras.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn kater, die altijd bij me was toen ik schreef. Ook wanneer ik mijn foto’s bekijk van jarenlang een ander leven en over levens die mij passeerden.

Met wie zou ik in de toekomst graag willen werken? Ik werk altijd solo, maar deel graag met lotgenoten.

Naar welk project, in de nabije toekomst, kijk ik uit? Een volgend non-fictie boek waarvan ik de foto’s al heb gemaakt. Een plek opnieuw te bezoeken die mijn inzicht op het leven totaal veranderde. Een spirituele reis.

Welk rolmodel zou ik graag willen ontmoeten en spreken? De Dalai Lama. Ik heb hem meerdere keren ontmoet tijdens pers conferenties in Nederland en Australië, schudde hem een keer de hand. Volgende keer wil ik hem aanspreken. Zoals alleen stilte dat kan.

Ga ik pensioneren van dit werk en leven waar ik van houd? Je kan alleen maar echt goed doen waarvan je houdt. Al het andere is bijzaak.

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Mijn website is http://www.anoekdegroot.com en http://www.anoekphoto.com

Ik ben te vinden op Facebook, LinkedIn en twitter.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s